De Berencamp, Putten

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Onderdeel 2

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De kern van de buitenplaats wordt gevormd door de rechthoekige huisplaats, die oorspronkelijk was omgracht. Aan de westkant van het huis loopt de bestrate Hemmelerweg (oprijlaan). Ten zuiden van het huis ligt een rechthoekige aanleg met een utilitair karakter, bestaande uit een hoogstamboomgaard en een voormalige moestuin, waaromheen een oude taxushaag. Direct ten oosten van het huis een parterre de broderie van buxus en een grasveld met monumentale eik. Langs de rand van de sieraanleg staan drie bewerkte natuurstenen paaltjes (XIX). De geometrische opzet van de kern van de buitenplaats wordt bepaald door enkele lanen rondom het huis, waarvan de drie parallelle eikenlanen (noord - zuid) het meest opvallend zijn: de oostelijke laan is bij de aanleg in landschapsstijl in 1906 verdwenen, de middelste is een verhoogd liggend graspad (het oude kerkepad), dat thans voor een deel voorzien is van nieuwe laanbeplanting en de westelijke laan wordt gevormd door de oprijlaan. De lanen ontsluiten het omringende agrarische gebied. Vanaf 1906 werd vanuit de aangrenzende buitenplaats Salentein (sinds 1898 waren De Berencamp en Salentein in het bezit van één eigenaar) een aanleg met doorzichten gerealiseerd, waarbij het huis De Berencamp, de duiventoren, omliggende boerderijen en het tolhuisje als 'points de vue' dienen. Het driehoekige weiland waarop de duiventoren staat heeft een meidoornhaag rondom en een solitaire linde. Het weiland gelegen voor De Berencamp is voorzien van twee clumbs van Amerikaanse eik en een boomgroep (aanplant omstreeks 1930). Ook de weilanden ten noorden van het huis zijn met enkele grote clumbs ingericht; vanaf het kerkepad zichten op het huis Salentein.

Waardering

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is van algemeen belang:

- wegens de historische infrastructuur;

- wegens de vroeg 20ste-eeuwse aanleg in landschapsstijl bestaande uit zichtassen, gestoffeerd door boomgroepen die over een geometrisch lanenpatroon is gelegd;

- wegens de visuele relatie met de buitenplaats Salentein;

- wegens de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510505
Complexnaam
De Berencamp
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde HISTORISCHE BUITENPLAATS DE BERENCAMP met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), SCHUUR (3), TUINVAAS (4), GIETIJZEREN PAALTJES (5), TOLHUISJE (6), DUIVENTOREN (7) en BOERDERIJ (8A) MET BAKHUIS (8B), gelegen in de gemeenten Nijkerk en Putten.

Ten noorden van Nijkerk, aan de weg naar Putten ligt de historische buitenplaats De Berencamp, voor een klein deel op het grondgebied van de gemeente Putten. De plaats ligt in het noordelijk deel van de Geldersche Vallei. De Berencamp ligt in het overgangsgebied tussen de polder Arkenheem en de zandgronden van het buurtschap Wullenhoven. Tot 1479 was het goed in het bezit van het geslacht Van Aller waarna het tot 1820 werd beheerd door de familie Bentinck. Het vijftiende-eeuwse huis werd in de eerste helft van de zeventiende eeuw met een vleugel aan de noordkant uitgebreid, bestaande uit een bouwdeel van twee bouwlagen en een zadeldak tussen trapgevels. In het nieuwe bouwdeel werd een vertrek met schouw en een keuken met pomp en waterbak gerealiseerd. De verbinding met de verdieping was een houten spiltrap met ingesneden handgreep en een beëindiging in de vorm van een eikel.

De omgeving was agrarisch van karakter getuige een omschrijving uit de zeventiende eeuw: 'het Huys den Berencamp met hoff en boomgaert (..) wat hegholt en jonk gepot' (1650). In 1741 werd het huis in de Tegenwoordige Staat omschreven als 'een oud gebouw, staande in eene diepe graft, met eene vaste Brug, en omringt van veele Dreeven en Plantaadjen'. Op de kaart van M.J. de Man uit 1809 en de kadastrale minuut van 1827 is te zien dat de gracht rond het huis is gedempt, waarschijnlijk omdat het huis als boerderij in gebruik was. Bij De Man is het vrijwel rechthoekige tracé van de gracht nog waarneembaar. Op beide kaarten is ook te zien dat er aan de noord- en westzijde van het huis (inmiddels afgebroken) bouwdelen zaten. Na 1820 kwam De Berencamp door vererving aan de familie Van Pallandt van Eerde, die het verpachtte; het huis veranderde in een boerderij. In 1842 werd het huis voor een deel afgebroken. De 17de-eeuwse vleugel werd verlaagd. In 1898 werd De Berencamp aangekocht door Willem Marcus Van Weede, eigenaar van de aangrenzende buitenplaats Salentein. De Berencamp en Salentein werden in 1906 visueel met elkaar verbonden door een aanleg in landschapsstijl met zichtassen en boomgroepen. Deze aanleg is thans nog aanwezig. Het goed vererfde in 1925 op de familie Van Haersma de With die het nog steeds in bezit heeft. Het huis is tot 1975 een pachtboerderij geweest. De huidige eigenaar heeft het huis in 1979 laten restaureren en bewoont het zelf.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. De omgrenzing wordt bepaald door de Berencamperweg en Putterstraatweg; aan de noordkant wordt het goed afgesloten door met boomgroepen afgebakende weilanden.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS DE BERENCAMP is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- als representatief voorbeeld van een vroege buitenplaats ontstaan uit een middeleeuws omgracht steenhuis, omgeven door een geometrisch lanenpatroon;

- wegens de vroeg 20ste-eeuwse wijziging in landschapsstijl waardoor De Berencamp en Salentein visueel met elkaar verbonden raakten;

- wegens de functionele en visuele samenhang tussen de complexonderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hemmelerweg 1 3861 RC Nijkerk BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschappelijke tuin
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 3392 Nijkerk Gelderland
C 1064 Nijkerk Gelderland
C 1791 Nijkerk Gelderland
C 1807 Nijkerk Gelderland
C 1804 Nijkerk Gelderland
C 49 Nijkerk Gelderland
C 1808 Nijkerk Gelderland
C 1617 Nijkerk Gelderland
C 3391 Nijkerk Gelderland
C 1788 Nijkerk Gelderland
C 1809 Nijkerk Gelderland
C 1801 Nijkerk Gelderland
C 1806 Nijkerk Gelderland
C 1798 Nijkerk Gelderland
C 60 Nijkerk Gelderland
C 1805 Nijkerk Gelderland
C 53 Nijkerk Gelderland
C 1800 Nijkerk Gelderland
C 3156 Nijkerk Gelderland
C 1790 Nijkerk Gelderland
C 1789 Nijkerk Gelderland
C 54 Nijkerk Gelderland
I 1263 Putten
I 657 Putten
I 2125 Putten
I 663 Putten
I 664 Putten
I 2127 Putten
I 667 Putten
I 668 Putten
I 665 Putten
I 666 Putten
I 1726 Putten
I 1521 Putten
I 1897 Putten
I 671 Putten
I 2124 Putten
I 1522 Putten
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1906 1906 verbouwing
Naar boven