Zijdeweg 47, Wassenaar

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

Bij de historische buitenplaats Beukenhorst behorende, de ten zuidwesten van het woonhuis gelegen formele bloemenTUIN, bestaande uit een STIBADIUM met PERISTYLIUM (3). Omstreeks 1845 ontworpen - evenals het huis - door de Duitse architect H.H.A. Wentzel. De uit Berlijn afkomstige architect, die leerling was van Friedrich Stüler en werkte in de stijl van K.F. Schinkel, kwam in 1851 in dienst van prins Frederik. Op Beukenhorst was het voor het eerst in ons land dat een tuin werd aangelegd in Neo-Classicistische stijl, die geïnspireerd was op Pompeaanse voorbeelden. Deze tuin wordt beschouwd als een architectonische voortzetting van het huis, zoals die eerder ook al in Engeland en Duitsland (o.a. door Schinkel) werd toegepast. Op deze wijze werd getracht eenheid te bereiken tussen huis en omgeving. Hiermee zijn Beukenhorst en de Paauw beide zeer vroege voorbeelden van de Gemengde tuinstijl, waarbij rondom het binnen het in Landschapstijl uitgevoerde park, nabij het landhuis een formele tuin is aangelegd.

De zuidwestelijke afsluiting van deze tuin is een STIBADIUM, welke stilistisch enige overeenkomst vertoont, met het exemplaar dat Wentzel voor het landhuis de Paauw heeft ontworpen. Laatstgenoemde exemplaar is in 1928 verplaatst naar Huize de Laar te Ommen. Dit exemplaar is hoofdzakelijk van zink, terwijl die te Beukenhorst van hout is. Het stibadium lijkt - eveneens geïnspireerd op Pompeaanse voorbeelden - op een halfrond prieel, een beschutte zitplaats, vanwaar men een goed uitzicht heeft over de tuin. Door de aanwezigheid van een pergola is een besloten tuin ontstaan, waarvan op Beukenhorst echter de oostelijke zijde thans (anno 1997) gedeeltelijk ontbreekt.

Omschrijving

Aan de zuidelijke kopgevel van het woonhuis grenzende rechthoekige, formeel aangelegde tuin, die aan de korte zuidzijde wordt afgesloten door een halfcirkelvormig stibadium met zitbank, opgetrokken in gele ijsselsteen (in kruisverband met knipvoeg). Enkele flankerende muren, waar op de hoeken de Toscaanse pijlers van een gedeelte van de pergola rust, opgetrokken in rode baksteen (eveneens kruisverband met knipvoeg). Hiervan sluit de westelijk muur haaks aan op de zuidvleugel van het landhuis. De oostelijke muur staat haaks op de restanten van de pergola, die oorspronkelijk de besloten tuin afsloot. Het stibadium is via een hardstenen trede toegankelijk. De aan de voorzijde door een bakstenen rollaag afgesloten bakstenen vloer is tegenwoordig afgesmeerd met specie. De relatief hoge, door een houten sierlijst afgesloten borstwering is aan de achterzijde verlevendigd met een geometrisch ruitpatroon van rode baksteen. Op de muur staan vier vierkante gemetselde Toscaanse pijlers met natuurstenen dekplaten, die een houten overstekend halfkoepelvormig dak dragen. Aan de voorzijde wordt het dak afgesloten door een driehoekig fronton met rijk uitgevoerd opengewerkt snijwerk in de vorm van gestileerde zwanen. De met snijwerk verlevendigde houten bank in het stibadium, volgt het beloop van de borstweringsmuur. De poten zijn uitgevoerd met een leeuwenpootmotief.

De hoog opgemetselde tuinmuurtjes aan weerszijden van het stibadium worden afgedekt door een houten doorlopende profiellijst. Op beide einden staat een Toscaanse pijler, die een balk ondersteunen waarop geprofileerde dwarsbalken en het latwerk van de pergola rust. Aan de westzijde wordt de pergola voortgezet door twee op een iets lagere tuinmuur geplaatste pijlers, die aansluiten op de zuidelijke zijvleugel van het hoofdgebouw. De houten profiellijst op deze tuinmuur zet zich voort over de gevel van deze zijvleugel. De pergola aan de westzijde bestond uit een peristylium van zes Toscaanse pijlers op vrijstaande basementen. Hiervan zijn restanten van basementen, danwel delen van pijlers over. Op één ervan rust nog een dwarsbalk met latwerk.

Waardering

De tuin met stibadium is van algemeen belang wegens grote architectuur- en cultuurhistorische waarde - als vrij uniek en tevens één van de eerste voorbeelden van een op Pompeaanse bronnen geïnspireerde tuin in Neo-Classicistische stijl uit het midden van de 19de eeuw, exemplarisch voor het oeuvre van de Duitse architect W.W.A. Wentzel; - vanwege de grote tuin-historische waarde als zeer vroeg voorbeeld van de Gemengde tuinstijl uit het midden van de 19de eeuw, waarbij bij het landhuis als voortzetting ervan een formele tuin is aangelegd temidden van een park in Landschapstijl; - vanwege de cultuurhistorische waarde als oorspronkelijk onderdeel bij de buitenplaats Beukenhorst, waarvan de opdrachtgever jonkheer Guillaume Charles Albert Herman von Goëdecke, verbonden was aan het hof van prins Frederik der Nederlanden; - vanwege de ensemblewaarde en de bijzondere functionele, stilistische en ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen van de buitenplaats. Dit onderdeel van het complex is gaaf, zowel wat betreft de hoofdstructuur als de detaillering en het materiaalgebruik van het stibadium en bevindt zich op zijn oorspronkelijke plaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511046
Complexnaam
Beukenhorst
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

HISTORISCHE BUITENPLAATS 'BEUKENHORST', bestaande uit een LANDHUIS (1), PARKAANLEG (2)- EN TUINAANLEG met STIBADIUM en PERISTYLIUM (3), een DIERENBEGRAAFPLAATS (4) en twee TOEGANGSHEKKEN (5, 6), is als overplaats gesticht van de ten oosten van de Rijksstraatweg gelegen buitenplaats Langenhorst. Als overplaats van de aan de overzijde van de Rijksstraatweg gelegen historische buitenplaats Langenhorst wordt Beukenhorst in 1780 in een veilingakte reeds vermeld als 'een geest en met Elst beplant Land'. Toen Martinus Anne Wijnaendt Langenhorst het kocht, strekte het zich ook uit ter weerszijden van de Rijksstraatweg. Blijkens de kadastrale Minuut van 1823, lag er een vinkenbaan. Uit een koopakte van Henrietta Johanna Wils, douairière Jhr.Mr.E.C. Ver Huell uit 1842 blijkt dat het perceel 6 bunder groot was. Uit haar boedelveiling van 1857 komt naar voren dat zij op de overplaats een nieuw buiten heeft gesticht, genaamd Beukenhorst, waar Zocher jr. betaald is voor de aanleg. Na haar overlijden kwam Beukenhorst in handen van haar erfgenamen, die het in 1861 verkochten aan jonkheer Guillaume Charles Albert Herman von Goëdecke, kamerheer en adjudant van prins Frederik der Nederlanden (tweede zoon van koning Willem I). Naar analogie van De Paauw hebben de de Duitse architect H.H.A. Wentzel en de landschapsarchitect C.E.A. Petzold zich vervolgens gewijd aan de verdere verfraaiing van huis en tuin. Wentzel ontwierp een landhuis in Neo-Classicistische stijl met aan de zuidwestzijde een bloementuin met stibadium, geïnspireerd op Pompeiaanse voorbeelden. Met deze architectonische voorzetting van het huis werd een eenheid gecreëerd tussen het huis en zijn directe omgeving. Naar ontwerp van Petzold werd in 1861 een park in Landschapsstijl aangelegd.

In architectonisch opzicht vertoont de buitenplaats veel overeenkomsten met de in opdracht van prins Frederik aangelegde buitenplaats De Paauw, waar het huis en het park eveneens in het midden van de 19de eeuw hun huidig vorm kregen door de architecten Wentzel (1853) en Petzold (1854). De uit Berlijn afkomstige architect H.H.A. Wentzel, die leerling was van Friedrich Stüler en werkte in de stijl van K.F. Schinkel, kwam in 1851 in dienst van prins Frederik. Vanaf 1853 was hij ondermeer werkzaam op zijn landgoederen De Paauw, Groot Haesebroek en de Horsten en bouwde de Deutsche Evangelische Kirche in Stucadoorsgotiek aan de Bleyenburg 5 te Den Haag (1859-1861).

In mei 1875 verkocht Von Goëdecke, die gehuwd was met Wendela Francina Fagel, aan de heren M.H. Verhulst, H. Perrenet en W.F. van der Reijden, die het de maand daarop doorverkochten aan Jan Carel Elias graaf van Lynden en Cornelia Johanna baronesse van Pallandt. Deze laatsten waren tevens eigenaar van de Keukenhof te Lisse. Na zijn overlijden in 1900 is het huis bewoond door zijn jongere zoon Carel Anne Adriaan Willem baron van Lynden en zijn vrouw Adolphine Wilhelmina Anna baronesse van Lynden-gravin van Limburg Stirum van Warmond. Na het overlijden van haar man in 1923 bleef zij er tot haar dood in 1961 wonen. In 1974 verkocht Carola Elisabeth Aurelia Anna gravin-douairière van Rechteren Limpurg Beukenhorst aan dhr. en mw. Van der Plas-Moes. Een algehele renovatie vond plaats, waarbij o.a de later aangebouwde serre tegen de achtergevel is verwijderd.

N.B. De ten westen van het hek aan de Zijdeweg gelegen dienstwoning is in 1991 afgebroken. Het tussen de dienstwoning en het landhuis gelegen koetshuis, dat in dezelfde tijd als het landhuis, eveneens in Neo-Classistische stijl was gebouwd, is in 1980 vervangen door nieuwbouw en valt derhalve buiten de bescherming van rijkswege.

De omgrenzing van de huidige buitenplaats Beukenhorst staat op de bij deze registeromschrijving behorende kaart aangegeven en wordt in de beschrijving van het onderdeel van dit complex nader gespecifieerd.

Omschrijving

De buitenplaats Beukenhorst is gelegen aan de noordwestzijde van de Rijksstraatweg als onderdeel van een reeks buitenplaatsen aan weerszijden van de Rijksstraatweg. Het vrijwel rechthoekige terrein van circa 6 hectare groot wordt aan de zuidwestzijde begrensd door de Zijdeweg. De scheidslijn met de (voormalige) buitenplaats Wittenburg aan de west- en noordzijde is herkenbaar door een hek, danwel een greppel. De enigszins segmentvormig gebogen oprijlaan die naar het woonhuis leidt, loopt van de Zijdeweg naar de Rijksstraatweg. Aan beide zijden bevindt zich een toegangshek. Ten noordoosten van het toegangshek aan de Zijdeweg ligt het uit 1980 stammende bungelow, dat ter vervanging van het koetshuis is gebouwd. Het landhuis ligt ten zuidoosten van de oprijlaan aan een klein voorplein in de hoofdas van het park. Het is iets verhoogd gesitueerd niet centraal gelegen in het park. Ten zuidwesten van het huis ligt de geometrische tuinaanleg met het stibadium. Ten oosten ervan, op de verbinding van twee open ruimten in het park ligt de dierenbegraafplaats.

Waardering

De buitenplaats Beukenhorst is van algemeen belang wegens architectuur,- cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde: - als gaaf en karakteristiek voorbeeld van een midden-19de-eeuwse buitenplaats, bestaande uit een landhuis met bijbehorende parkaanleg, welke deel uitmaakt van een waardevolle en omvangrijke landgoederenzône aan weerszijden van de Rijksstraatweg; - door de bijzondere samenhang tussen het door H.H.A. Wentzel in Neo-Classicistische stijl opgetrokken buitenhuis en de Neo-Pompeaanse tuin, die als zodanig ook van zeer groot belang zijn voor het oeuvre van deze architect; - vanwege het landhuis, dat zowel in- als uitwendig een zeer gaaf is en kenmerkend voorbeeld is van het Neo-Classicisme uit het midden van de 19de eeuw; - vanwege de opdrachtgever jonkheer Guillaume Charles Albert Herman von Goedecke die als kamerheer en adjudant verbonden was aan het hof van prins Frederik der Nederlanden; - vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van de diverse complexonderdelen in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering;

De buitenplaats Beukenhorst is van algemeen belang wegens tuinhistorische waarde - als vrij zeldzaam en zeer vroeg voorbeeld van de Gemengde tuinstijl, waarbij rondom het binnen het in Landschapstijl uitgevoerde park, nabij het landhuis een formele tuin is aangelegd. - omdat beide tuinonderdelen, mede vanwege de samenwerking, een zeer belangrijke plaats innemen binnen het oeuvre van C.E.A. Petzold en H.H.A. Wentzel, die in deze periode hebben samengewerkt.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Zijdeweg 47 2244 BE Wassenaar BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Bloementuin
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 10405 Wassenaar
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1845 1845 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Wentzel, H. ; Conversie MRS architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven