Kerkstraat 20, Ouderkerk aan de Amstel

Inleiding

Kleine WAGENSCHUUR, behorend bij het pastoriecomplex van de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel. Het ambachtelijk-traditonele bouwtrant uitgevoerde wagenhuis is gesitueerd aan de noordzijde van de pastorie. Het wagenhuis is anno 1995 in gebruik als schuur.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd wagenhuis, bestaande uit een bouwlaag onder een zadeldak met zwarte kruispannen. De noklijn van het dak staat loodrecht op de Kerkstraat.

Het wagenhuis is opgetrokken in verticale houten delen boven een bakstenen plint. De constructie bestaat uit rechthoekige houten geschoorde spanten.

De voorgevel (O) heeft een dubbele opgeklampte deur met smeedijzeren hangwerk. Het verticale beschot van de topgevel heeft een gesneden onderkant. In de nok is een klein ruitvormig houten venster aangebracht. De kopgevel wordt afgesloten door een dakoverstek met windveren.

De linkerzijgevel (Z) heeft twee deuren, waarvan er een een originele opgeklampte is. Voorts bevat de gevel twee hooggeplaatste houten vensters met keperboogvormige beëindiging.

De achtergevel (W) heeft een zelfde opbouw als de voorgevel. De achtergevel is echter blind op een klein ruitvormig venster in de nok na.

De rechterzijgevel (N) is blind.

Waardering

Het wagenhuis is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het pastoriecomplex bij de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel en als voorbeeld van een uit de late 19de eeuw daterend houten wagenhuis in ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

511292
Hervormde kerk Ouderkerk

Inleiding

In verschillende fase tot stand gekomen PASTORIE-Complex bij de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel, bestaande uit een laat 19de-eeuwse PASTORIE met THEEKOEPEL (reeds rijksmonument, monumentnr 31964), WAGENHUIS en HEKWERKEN. Het complex hoort bij de Nederlands Hervormde Kerk uit 1773-1775, die reeds rijksmonument is (monumentnr 31968). Het complex is gelegen ten westen van de Kerkstraat, op de oostelijke Amsteloever. Het complex maakt deel uit van het in 1990 tot beschermd dorpsgezicht aangewezen "dorpsgezicht Ouderkerk aan de Amstel".

Omschrijving

Het pastorie-complex bevat de volgende 5 afzonderlijk te beschermen onderdelen: de pastorie, de ten westen van de pastorie gesitueerde theekoepel, het ten noorden van de pastorie gesitueerde wagenhuis, de ten oosten van de pastorie geplaatste toegangspartij met hekwerk (zijde Kerkstraat) en het ten westen van de pastorie geplaatste hekwerk (zijde Amstel).

Waardering

Het pastoriecomplex bij de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een pastorie met bijgebouwen en erfafscheiding uit de late 19de eeuw op het Noordhollandse platteland. Daarnaast heeft het complex ensemblewaarde door de ligging nabij de NH kerk in het beschermde dorpsgezicht Ouderkerk aan de Amstel.

Wagenschuur (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Kerkstraat 20 1191 JC Ouderkerk aan de Amstel Ja