Achthovenerweg 60, Leiderdorp

Inleiding

In 1940-41 gebouwde HOOITAS, behorende bij boerderij van het hallehuistype met langsdeel, is opgetrokken in een aan de Delftse School verwante stijl. De 'Hoeve Welgelegen' genaamde boerderij staat op de plaats waar een op 14 mei 1940 door een Duitse bom verwoeste knip (kaasboerderij) stond. Deze werd in opdracht van het 'Bureau voor Wederopbouw Boerderijen' in Amersfoort vervangen door een zogenaamde "wederopbouw boerderij". De boerderij was bestemd voor A.B. Verkleij en is gebouwd naar een van december 1940 daterend ontwerp van de architecten Van der Laan en Reyneveld (Leiden). De naast de boerderij staande schuur is gebouwd als hooitas en was tevens voorzien van een privaat en een stal voor jongvee.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone baksteen opgetrokken hooitas onder een hoog, met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak met zeeg. De gevels worden beëindigd door uitgemetselde randen. De naar de boerderij gekeerde gevel staat onder een wolfseind en is hoger opgaand dan de overige gevels. De begane grond bevat een rechtgesloten deur onder rollaag en een klein, eveneens onder rollaag staand venster. Op de verdieping bevindt zich een rechtgesloten hooiluik. Het rechter deel van de gevel is iets risalerend en verbonden met het open deel van het tussenlid naar de boerderij.

De evenwijdig aan de Achthovenerweg staande langsgevel bevat drie, uit een boven- en een onderdeur samengestelde rechtgesloten deuren, alsmede een klein, onder rollaag staand privaatvenster. In de van de boerderij afgekeerde gevel zitten vijf getoogde stalvensters, die zijn ingevuld met betonnen tweeruits ramen met ventilatiedorpels. De op de Oude Rijn georiënteerde langsgevel bevat een identiek venster.

Waardering

De hooitas annex schuur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de boerderijbouw. Als zodanig behoort het bij een vroeg voorbeeld van een 'wederopbouwboerderij' uit de jaren '40 van de 20ste eeuw, vormgegeven in een aan de Delftse School verwante school. De als zondanig herkenbare hooitas annex schuur is gaaf in hoofdvorm en materiaalgebruik. De hooitas annex schuur heeft ensemblewaarde vanwege de stilistische en ruimtelijk-functionele samenhang tussen de complexonderdelen. Tevens is sprake van landschappelijke waarde door de bijdrage die het als complexonderdeel levert aan het aanzien van deze van oudsher agrarische streek langs de Rijn.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
512178
Complexnaam
Hoeve Welgelegen
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

In 1940-1941 gebouwde langhuisBOERDERIJ voor rundvee met bijbehorende HOOITAS behoort tot de groep van het hallehuistype en is opgetrokken in een aan de DelftseSchool verwante stijl. De 'Hoeve Welgelegen' genaamde boerderij staat op de plaats waar een op 14 mei 1940 door een Duitse bom verwoeste knip (kaasboerderij) stond. Deze werd in opdracht van het 'Bureau voor Wederopbouw Boerderijen' uit Amersfoort vervangen door een zogenaamde 'wederopbouwboerderij'. De boerderij was bestemd voor A.B. Verkleij en is gebouwd naar een van december 1940 daterend ontwerp van de architecten Van der Laan en Reyneveld (Leiden). De in vrijwel oorspronkelijke staat bewaard gebleven grupstal was bestemd voor 32 koeien. De naast de boerderij staande schuur is gebouwd als hooitas, stal voor jongvee en was tevens voorzien van een privaat. De wagenschuur maakte ooit deel uit van de vorige boerderij. Sinds 1983 wordt het boerderijcomplex niet meer voor agrarische doeleinden gebruikt.

Omschrijving

Met de voorgevel (woongedeelte) op de Oude Rijn en het bedrijfsgedeelte op de Achthovenerweg georiënteerd agrarisch complex, bestaat uit een onder zadeldak met wolfseind staande boerderij (complexonderdeel 1) en een door middel van een verbindende muur met doorgang hierop aangesloten, onder schilddak staande hooitas met stal voor jongvee (complexonderdeel 2). Ten oosten hiervan staat de oudere schuur. Het erf heeft een sobere, functionele inrichting en wordt grotendeels door sloten omgeven. Het complex maakt deel uit van een van oudsher agrarisch gebied, waarbij langs de Rijn diverse boerderijen zijn gebouwd.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de boerderijbouw. Als zodanig is het een vroeg voorbeeld van een 'wederopbouwboerderij' uit de jaren '40 van de 20ste eeuw, vormgegeven in een aan de Delftse School verwante school. De samenstellende onderdelen zijn gaaf in hoofdvorm en wat betreft materiaalgebruik. De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege stilistische en ruimtelijk-functionele samenhang tussen de complexonderdelen. Tevens is sprake van landschappelijke waarde door de bijdrage die het complex levert aan het aanzien van deze van oudsher agrarische streek langs de Rijn.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Hooihuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Achthovenerweg 60 2351 AZ Leiderdorp BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 1354 Leiderdorp
C 1353 Leiderdorp
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1940 1941 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Laan, L. van der ; Zuid-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Reyneveld ; Zuid-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven