Elerbergweg 2, Hellendoorn

Omschrijving

Het RENTMEESTERSHUIS is opgetrokken over één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder twee evenwijdige overstekende zadeldaken met rode Hollandse pannen, windveren en een overstekende gootlijst op klampen. De kappen zijn ongelijk van grootte; de zuidelijke kap overdekt ongeveer tweederde van het huis, de noordelijke éénderde. Op de grote kap is een klokkestoel geplaatst. De gevels zijn witgepleisterd, de vensters voorzien van gemetselde waterdorpels. De voorgevel, de rechter en een deel van de linker zijgevel hebben een hoge gemetselde plint en gevelbeschot met horizontale latten in de geveltoppen en in een brede rand onder de goot. Verder zijn de gevels geleed door vensters met combinaties van vier- en zesruits kozijnen die deels zijn behangen met luiken. De entree van het huis bevindt zich in het rechter deel van de voorgevel (W) onder de grote kap. Rechts daarvan een driezijdige erker. In de geveltoppen boven de vensters zijn geprofileerde waterlijsten aangebracht. Bovenin de grote geveltop is een ruitvormige venstertje geplaatst. Een identiek venstertje bevindt zich ook in de geveltop van de kleine steekkap in de rechter zijgevel (Z) boven de smalle getoogde zijbaander en een dubbel vierruits venster. Naast de baander een rondboogvormige staldeur.

In de linker zijgevel (N) zijn vensters met een middenstijl en drieruits bovenlicht geplaatst, in de achtergevel (O) enkele vensters met een middenstijl. Onder de kleine kap bevinden zich in de achtergevel de luiken van de oorspronkelijke inrijdeur.

Waardering

Het rentmeestershuis is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de ruimtelijke en functionele relatie met het landhuis, tuinmanshuis en rentmeestershuis

- de verhoudingen binnen het bouwvolume

- de elementen uit de Chalet-stijl, zoals de gevelbeschotten, overstekende goot- en daklijsten en de geprofileerde waterlijsten

- de beeldbepalende ligging aan het begin van de as

- de redelijke mate van gaafheid van het exterieur

512247
De Eelerberg

Inleiding

Complex De Eelerberg, met LANDHUIS, TUINMANSHUIS, KOETSHUIS en RENTMEESTERSHUIS. De gebouwen op het terrein werden grofweg in twee fasen voltooid. In 1865 werd het landhuis aan de toenmalige Twentsche Weg gebouwd als buitenhuis voor Veningh Meinesz, die eigenaar was van het ontginningsproject op en rond de Eelerberg. Iets later, ca. 1900, werd het tuinmanshuis toegevoegd. De tweede fase volgde in de jaren twintig. Toen werd de rentmeesterswoning gebouwd en in 1921 werd het huis door J.H.W. Leliman verbouwd en het koetshuis aan het tuinmanshuis toegevoegd. De gebouwen zijn niet in een specifieke bouwstijl ontworpen, maar de verhoudingen, vormen en details geven blijk van de hand van een architect die een voorliefde had voor eenvoudige elegante gebouwen. Bij het rentmeestershuis is sprake van invloed van de Chalet-stijl. Bij het landhuis is midden voor de rechter zijgevel een aanbouw toegevoegd, die van ondergeschikt belang vanuit het oogpunt van monumentenzorg is. De inrijdeur in de achtergevel van het rentmeestershuis is vervangen door een borstwering met vensters. Het landhuis ligt in het bos op de Eelerberg op een kruising van vier brede bospaden, waarbij de oostelijke als as functioneert en schuin aansluit op de Eelerbergweg. Aan de noordkant van het huis staat het tuinmanshuis met koetshuis. Het tuinmanshuis en het koetshuis zijn in de jaren '90 van de twintigste eeuw met elkaar verbonden middels een tussenlid. Vrijwel aan het uiteinde van de as, aan de overkant van de Eelerbergweg, staat het rentmeestershuis.

Waardering

Het complex bestaande uit het landhuis, het tuinmanshuis met koetshuis en het rentmeestershuis is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang, vanwege:

- de sociale en economische betekenis van de ontginningen geïnitieerd door Veningh Meinesz, voor de omgeving van de Eelerberg;

- de aandacht voor verhoudingen, vormen en details;

- de ensemblewaarde;