Nieuwe Manegeplein 1, Haarlem

Inleiding

Ten zuidoosten van het manege-en stallengebouw van de Ripperdakazerne gelegen voormalige tweede overdekte RIJBAAN met tribune, gebouwd in 1907 ter vervanging van een open rijbaan. De bouw stond onder leiding van de genie-officieren W.G.L. Versteeg en A.M. de Blauw en is uitgevoerd in overgangsarchitectuur.

NB De na 1960 gerealiseerde éénlaags uitbouw aan de voorzijde valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd overdekte rijbaan bestaande uit één bouwlaag onder zadeldak. Aan de voorzijde heeft het object een lagere uitgebouwde partij - de oorspronkelijke tribune - die bestaat uit twee vooruitspringende volumes onder zadeldak en een verbindend dwarsvolume onder flauw hellend lessenaarsdak, voorzien van brede getoogde bovenlichten. Alle licht overstekende daken zijn bedekt met zwarte kruispannen. In de beide vooruitspringende volumes bevinden zich de oorspronkelijke toegangen naar de tribune (Z) en naar de rijbaan (N), respectievelijk in een hardstenen plaat aangegeven met TRIBUNE en RIJBAAN.

Het muurwerk is gemetseld in rode baksteen die in de ontlastingsbogen en in de onderdorpels respectievelijk met zandsteen en hardsteen wordt afgewisseld. Het muurwerk van de beide zijgevels (Z en N) is door middel van muurdammen geleed in negen spaarvelden. In elk spaarveld bevindt zich een meerdelig kozijn met meerruits ramen. Net als de ten dele getoogde vensterpartijen in de voor- en achtergevel zijn de vensters alle van hout en nog merendeels voorzien van de oorspronkelijke meerruits roedenverdeling. De achtergevel heeft aan weerszijden van een (dichtgemetselde) ingang twee vensters, overeenkomstig de vensters in de zijgevel maar van een groter formaat.

Waardering

De voormalige tweede overdekte rijbaan uit 1907 behorende bij de Ripperdakazerne is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische betekenis en vanwege de ensemblewaarde als overwegend gaaf bewaard historisch-functioneel onderdeel van het voormalige kazernecomplex.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
513329
Complexnaam
Ripperdakazerne
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

In de gemeente Haarlem gelegen voormalige CAVALERIEKAZERNE, sinds 1934 Ripperdakazerne geheten. Het kazernecomplex werd gebouwd in 1883-1884, naar ontwerp van majoor I.J.H. Gijsberti Hodenpijl, Eerstaanwezend Ingenieur der Genie. Hij werd geassisteerd door de Eerste Luitenant-Ingenieur A.J. Doorman, de Civiel-Ingenieur F.G.N. Haitsma Mulier en de Tweede Luitenant-Ingenieur F.R. van Roijen. Van Roijen was met name belast met de bouw van de manege met paardestallen en de smederij. Na het verlaten door de Cavalerie in 1922 is het complex bij andere onderdelen van de Landmacht in gebruik geweest tot in 1992, in welke periode diverse uitbreidingen tot stand kwamen. Het voormalige kazernecomplex bestaat uit: hoofdgebouw (A), fouragegebouw (B), manege met vier paardestallen (C), hoefsmederij (D), tweede overdekte rijbaan (E) en vijf blokken dienstwoningen (G;H;I;J;K;). Het complex wordt omsloten door Kleverlaan (N), Schoterweg (O), Saenredamstraat (Z) en achtererfscheidingen van de Judith Leysterstraat (W).

NB De na 1940 gerealiseerde uitbreidingen vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Het kazernecomplex is gefaseerd tot stand gekomen waarbij verschillende stijlen zijn toegepast die niettemin met elkaar harmoniëren door een verwant materiaal-, vorm-, en detailgebruik. De bebouwing ligt overwegend op de westelijke helft van het voormalige kazerneterrein, de oostelijke helft wordt merendeels in beslag genomen door het open exercitieterrein. Dit exercitieterrein, dat sinds 1942-43 aan de zuidzijde wordt bezet door munitiebunkers grenst volgens de oorspronkelijke opzet aan de Schoterweg en de Kleverlaan. Het exercitieveld wordt aan de westzijde beheerst door de totale breedte van het hoofdgebouw, dat evenals de meer westwaarts gesitueerdemanege met vier paardestallen lineair van opzet is en een noordzuidelijke hoofdrichting heeft. De manege ligt als centraal element binnen het stallencomplex in een as loodrecht op de Schoterweg, gevormd door de weg aan de zuidzijde van het exercitieveld en langs de zuidelijke kopgevel van het hoofdgebouw. Ten noordwesten van de noordelijke stallen staat de voormalige smederij. De in 1907 gerealiseerde tweede overdekte rijbaan (tweede manege) ligt op enige afstand ten zuidoosten van het manegegebouw. Direct ten noorden van het hoofdgebouw staat het fouragemagazijn met de noklijn in oost-westelijke hoofdrichting. De vijf blokken met voormalige dienstwoningen, die rond 1965 aan particulieren werden verkocht, bevinden zich direct ten zuiden van het kazerneterrein aan de Saenredamstraat. De gebouwen zijn alle opgetrokken in baksteen en voorzien van kappen en accenten in natuursteen en pleisterwerk.

Waardering

Het in hoofdzaak uit 1883-84 daterende, in 1907 uitgebreide, voormalige kazernecomplex van de Ripperdakazerne is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuur- en militairhistorische alsook typologische waarde als kenmerkend voorbeeld van een gefaseerd tot stand gekomen ensemble van cavalerie-en landmachtgebouwen met de bijbehorende oefenruimten uit de late 19de -en de vroege 20e eeuw en tevens als uitdrukking van de ontwikkeling van Haarlem als garnizoensstad, de herkenbaar gebleven samenhang van het complex en de architectonische vormgeving en typologische betekenis van de bebouwing.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Rijbaan Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen oorspronkelijke functie
Tribune(B) Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Nieuwe Manegeplein 1 2023 GG Haarlem Kleverpark (60) Ja
Nieuwe Manegeplein 2 2023 GG Haarlem Kleverpark (60)
Nieuwe Manegeplein 3 2023 GG Haarlem Kleverpark (60)
Nieuwe Manegeplein 4 2023 GG Haarlem Kleverpark (60)
Nieuwe Manegeplein 5 2023 GG Haarlem Kleverpark (60)
Nieuwe Manegeplein 6 2023 GG Haarlem Kleverpark (60)
Nieuwe Manegeplein 7 2023 GG Haarlem Kleverpark (60)
Nieuwe Manegeplein 8 2023 GG Haarlem Kleverpark (60)
Nieuwe Manegeplein 9 2023 GG Haarlem Kleverpark (60)
Nieuwe Manegeplein 10 2023 GG Haarlem Kleverpark (60)
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
3934 G 3941 A1 Haarlem
3934 G 3941 A10 Haarlem
3934 G 3941 A2 Haarlem
3934 G 3941 A3 Haarlem
3934 G 3941 A4 Haarlem
3934 G 3941 A5 Haarlem
3934 G 3941 A6 Haarlem
3934 G 3941 A7 Haarlem
3934 G 3941 A8 Haarlem
3934 G 3941 A9 Haarlem
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1907 1907 vervaardiging
Naar boven