Coöperatie Vooruitgang, Haarlem

Inleiding

Voormalige BROOD- EN BANKETFABRIEK. Hoofdgebouw van de toenmalige verbruikscoörperatie "Vooruitgang", gebouwd in 1927 naar ontwerp van A.M. J. Sevenhuijsen in de stijl van de Amsterdamse School. De fabriek staat op een rechthoekig terrein met de representatieve voorzijde aan de mr. Cornelisstraat.

Omschrijving

Het voormalige fabrieksgebouw bestaat uit een evenwijdig aan de mr. Cornelisstraat lopend rechthoekig volume van twee bouwlagen onder plat dak met een overstek. Het muurwerk is gemetseld in diepgevoegde gele baksteen. De onderzijde van het muurwerk is uitgevoerd in rode, deels gesintelde baksteen in verticaal verband. Dit rode metselwerk is onder de vensters hoger opgetrokken. Tussen de vensters bevindt zich op de kant gemetselde rode baksteen. Het rechthoekige volume aan de mr. Cornelisstraat heeft een plastisch- lineaire hoofdvorm. In het midden bevindt zich een paraboolvormige hoofdingang. De onderzijde van de dagkanten is uitgevoerd in gerustificeerde hardsteen. Boven de ingang zijn sporen zichtbaar van de paraboolvorm geplaatste woorden COOPERATIE VOORUITGANG. Naast de ingang (O) bevindt zich een uit bakaardewerk samengestelde sculptuur door Theo van Reijn uit 1927. Het is een voorstelling van drie figuren en profil boven het woord COOPERATIE. Rechts van deze ingang (O) bevindt zich het voormalige kantoorgedeelte. Links hiervan een bedrijfsgedeelte. Het kantoorgedeelte is asymmetrisch. Het heeft op de parterre een reeks grote horizontale vierkante vensters en op de verdieping een reeks kleinere horizontale vierkante vensters. De oostelijke hoek springt op de verdieping in. De overstekende gootlijst ligt iets hoger dan de overstekende gootlijst boven het bedrijfsgedeelte (W). Het voormalige bedrijfsgedeelte heeft een symmetrische opzet met op de parterre elk een reeks van vijf verticale vensters aan weerszijden van een strook verticaal metselwerk in rode baksteen die tot onder de voormalige laadopeningen op de verdieping is doorgetrokken. Hierboven hangt een hijsbalk onder een ter plekke naar voren springende gootlijst. Voor is een lage horizontale vensterreeks direct onder de gootlijst. Deze vensterreeks loopt door boven de zijgevel (W) en achtergevel (N) van het bedrijfsgedeelte. Op de vier hoeken van het bedrijfsgedeelte gaat deze reeks onder de gootlijst over in een groter venster.

Waardering

Het hoofdgebouw van de voormalige brood- en banketfabriek is van algemeen belang uit cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig oogpunt als element uit de geschiedenis van de coöperatieve voorzieningen, vanwege de overwegend gaaf bewaarde hoofdvorm en detaillering asmede vanwege de ligging in de oorspronkelijke stedebouwkundige situatie.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
513354
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Broodfabriek Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Meester Cornelisstraat 7 2023 DE Haarlem Kleverpark (60) Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 2609 Haarlem
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1927 1927 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Sevenhuijsen, A.M.J. ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven