Willem van Oranjeschool, Haarlem

Inleiding

Naar ontwerp van Tj. Kuipers in 1921 gebouwde SCHOOL in geprononceerde stedenbouwkundige situering. De school ligt in de as van het driehoekige Rozenhagenplein en vormt hiervan de noordelijke afsluiting. De gereformeerde school droeg aanvankelijk de naam Dr. A. Kuyperschool en heet na een fusie met een andere protestants christelijke basisschool Willem van Oranjeschool. De school is via de achterzijde verbonden met een apart paviljoen dat werd gebouwd als kleuterschool en thans als peuterspeelzaal dient. Dit paviljoen heeft een eigen ingang aan de zijde van de Patrimoniumstraat. De architectuur van basisschool en peuterspeelzaal is opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse School.

Omschrijving

Op compact vlindervormig grondplan gebouwde school bestaande uit één bouwlaag met kapverdieping. De kapverdieping bevindt zich in een samengestelde mansardekap die is gedekt met rode Hollandse pan. De vlindervorm opent zich op het Rozenhagenplein (Z) aan welke zijde zich ook de leslokalen bevinden. Het symmetrisch opgezette gebouw heeft een centrale hoofdingang die wordt geflankeerd door schuin naar voren springende bouwvolumes die elk door een topgevel in de vorm van de mansardekap worden ingeleid. De topgevels geven licht aan de hier gesitueerde leslokalen. De overige in de kap gebrachte lokalen worden verlicht door grote dakkapellen. Het centrale karakter van de hoofdingang wordt benadrukt door een in de kap gebracht venster ter breedte van vier ramen, dat hier als zelfstandig - dat wil zeggen niet in de pandekking opgenomen volume - is behandeld.

Het pand is opgetrokken in rode baksteen. Centraal in de nok staat een met lood beklede klokkenstoel Dit verticale element accentueert het symmetrische karakter van het pand en de plaats van de hoofdingang die zich bevindt in een merendeels in hout uitgevoerd portiek met fronton en rijk gesneden zuilen.

De vensters zijn onlangs weer alle voorzien van ramen met de oorspronkelijke meerruits roedenverdeling. Het interieur van de school is grotendeels in de oorspronkelijk staat.

Waardering

Het gaaf bewaarde schoolgebouw uit 1921 is van algemeen belang uit architectuurhistorisch-, stedenbouwkundig- en cultuurhistorisch oogpunt vanwege de esthetische kwaliteit en de prominente stedenbouwkundige situering. Cultuurhistorische betekenis heeft de school als historisch- functioneel onderdeel van de in oorsprong gereformeerde Patrimoniumbuurt.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
513442
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schoolgebouw Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Rozenhagenstraat 15 2021 CG Haarlem Patrimoniumbuurt (50) Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 3003 Haarlem
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1921 1921 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Kuipers, Tj. ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven