Viaductweg 8, Haren Gn

Omschrijving

MANEGE opgetrokken uit deels gepotdekselde houten planken onder een flauw hellend asymmetrisch zadeldak met golfplaat (niet origineel), goot op klossen en strakke windveren. De hoofdentree tot het gebouw bevindt zich rechts in de oostgevel en bestaat uit dubbele glasdeuren tussen twee zijlichten; links van de entree een vensterreeks bestaande uit zeven ramen onder een houten latei die doorloopt boven de entree, een dubbele rondboogdeur met twee rondboog deurlichten en een zevendelig hoekvenster met vier ramen aan de oostzijde en drie aan de zuidzijde, met in de twee hoekramen decoratieve roedenverdeling. In de topgevel van de oostgevel een houten vensterreeks met onder zes en boven vier ramen, en een samengesteld tweeruits venster. De zuidgevel wordt is voorzien van een reeks houten luiken, deels tweedelig met boven- en onderluik, deels alleen een bovenluik, waarachter zich de stallen bevinden; onder de dakgoot tien staande vensters. Naast de zuidgevel een jongere houten schuur met open aankapping die buiten de bescherming valt.

De noordgevel heeft bovenin de gevel vier vensterreeksen, elk bestaande uit zes smalle ramen (boven drie en onder drie). Aan de noordgevel bevindt zich een platte, in rode baksteen opgetrokken aanbouw (1937) met gemetselde lisenen en vijf liggende houten vensters onder de daklijst; in de westzijde openslaande deuren; de hoekpartij van de aanbouw is van hout en heeft aan de noordzijde een tweeruits venster en aan de oostzijde een schuifdeur met deurlichten bovenin en een liggend venster. De aanbouw gaat over in een luifel steunend op een dwarsbalk met houten pilaren, waarachter een houten wand met vijf tweedelige houten staldeuren en een aantal liggende vensters.

De westgevel heeft openslaande deuren onder een bovenlicht en in de topgevel een deels dichtgezette vensterreeks. Aan de westgevel een later toegevoegde open aankapping die buiten de bescherming valt.

In het INTERIEUR, dat nog de oorspronkelijke indeling heeft, zijn onder meer van belang: de manege met houten vakwerkspanten en een vloer van zand; de houten paardenstallen in de zuidzijde; de houten tribune.

Waardering

Manege van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een manege uit 1932

- vanwege de opvallende vormgeving in hout

- vanwege de hoge mate van gaafheid

- vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met de bijbehorende paardenstal

- vanwege de typologische zeldzaamheid

- vanwege de kenmerkende ligging achteraf aan de Viaductweg

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
513815
Complexnaam
Manege
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

MANEGE ontworpen in 1932 door architect A.J. Feberwee in een stijl verwant aan de Amsterdamse School. Opdrachtgever was de N.V. Handels en Exploitatie Mij. te Harendermolen. In 1935 werd opdracht gegeven tot de bouw van een extra PAARDENSTAL ten noordoosten van de manege. De houten manege werd in 1937 aan de noordzijde uitgebreid met een aanbouw in baksteen. Sindsdien is er nauwelijks meer iets gewijzigd aan het complex. In 1976 kwam er nog een vrijstaande paardenstal bij, die buiten de bescherming valt.

Het complex is gelegen op een ruime en diepe kavel grond. Een toegangspad loopt vanaf de Viaductweg langs de oostzijde van de manege, en vervolgens langs de westzijde van de twee paardenstallen naar een open terrein.

Waardering

Manege met paardenstal van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een manege met stallen uit de jaren dertig van de 20ste eeuw

- vanwege de opvallende vormgeving van de manege

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het complex

- vanwege de functionele relatie van de beide onderdelen van het complex

- vanwege de typologische zeldzaamheid van het complex

- vanwege de typerende ligging achteraf aan de Viaductweg

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Manege(J) Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Viaductweg 8 9751 HR Haren Gn Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 1881 Haren
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1932 1932 vervaardiging
1937 1937 aanbouw in baksteen verbouwing
Naar boven