Lutsborgsweg 53, Haren Gn

Omschrijving

De één verdieping hoge DIENSTWONING op rechthoekige plattegrond is gebouwd in 1922 in Chaletstijl. Het pand is opgetrokken in rode baksteen met aan de bovenzijde houten beschot en wordt gedekt door een overkragend zadeldak waarop oranje Friese golfpannen; goot op houten klossen; gemetselde schoorsteen centraal op de nok; decoratieve houten windveren. De gevels worden geleed door vensters met een decoratieve getande houten omlijsting.

Centraal in de terugliggende voorgevel (westzijde) twee openslaande houten paneeldeuren waarin glas met drieruits zijlichten; links een niet-origineel venster (oorspronkelijk twee openslaande deuren); rechts een driedelig liggend venster. Voor de gevel een veranda die rust op houten palen die in het water staan; het dak wordt gedragen door vier houten pijlers; houten balustrade; houten vloer; aan weerszijden is de bovenkant beschoten.

In de topgevel aan de noordzijde een houten deur waarin een lang staand venster met houten omlijsting aan de bovenzijde getand; niet-originele stoep. Rechts van de entree een niet-origineel venster en in de top een niet-origineel driedelig venster (oorspronkelijk deur met zijlichten).

In de achtergevel (oostzijde) links de niet-beschermde platte aanbouw. Centraal een naar voren springende platte aanbouw met aan de voorzijde de entree. De entree bestaat uit een houten deur waarin een lang staand venster en waarvoor een drie treden hoge stoep; links van de deur een klein staand venster. In de gevel boven de aanbouw een liggend driedelig venster met decoratieve roedenverdeling. Rechts in de achtergevel een tweedelig liggend venster met decoratieve roedenverdeling.

In de topgevel aan de zuidzijde twee tweedelige staande vensters en in de top een liggend tweedelig venster.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren en de houten trap.

Waardering

Dienstwoning van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een dienstwoning behorende bij een visclub uit 1922 in de provincie Groningen in Chaletstijl

- vanwege de bijzondere vormgeving en detaillering

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur

- als opvallend voorbeeld van het oeuvre van architect M.G. Eelkema

- vanwege de opvallende en rustieke ligging

- vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het visvijvercomplex

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
513818
Complexnaam
Visvijvercomplex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

VISVIJVERCOMPLEX bestaande uit een PAVILJOEN, DIENSTWONING, VISVIJVER en STANDBEELD, genaamd 'Sassenhein'. De karpervijver was van oorsprong een veenpet. Na de ontvening kochten in 1909 zowel de Hengelclub 'Groningen', als de toenmalige voorzitter Hein Aalderink elk gedeelten aan van het huidige gebied. Hein Aalderink, die werkzaam was bij de Heidemij, schonk zijn bezit aan de Vereniging, waardoor een ongedeeld geheel ontstond. Het paviljoen is gebouwd in 1938 in opdracht van de Hengelclub Groningen in Chaletstijl; het oude clubgebouw/annex botenhuis uit 1916 werd hiervoor afgebroken. In 1963 werd rechts aan de achterzijde een deel bijgebouwd in overeenkomstige stijl. De dienstwoning, gelegen aan de zuidzijde van het paviljoen, is gebouwd in 1922 door architect M.G. Eelkema in Chaletstijl en fungeerde als woonhuis van de familie Aalderink en als bestuurskamer. Omstreeks 1970 werd een nieuwe platte uitbouw rechts aan de achterzijde gebouwd; deze komt wegens te geringe ouderdom en te weinig architectonische kwaliteit niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. De dienstwoning en het paviljoen werden middels een houten loopbrug met elkaar verbonden; deze is inmiddels verdwenen. Het standbeeld van Hein Aalderink, dat zich bevindt tussen paviljoen en dienstwoning, werd in 1923 opgericht voor zijn 70-ste geboortedag. De schuur, gelegen aan de noordzijde van het paviljoen, en het bankje van natuursteen en hout, waarin gegraveerd 'D.G. Barkmeyer bestuurslid 1921-1959', komen wegens teveel verbouw en te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Het complex is gelegen aan de westzijde van het dorp Haren.

Waardering

Visvijvercomplex bestaande uit een paviljoen, dienstwoning, visvijver en standbeeld van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een visvijvercomplex bestaande uit een paviljoen, dienstwoning, visvijver en standbeeld uit de eerste helft van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving van het paviljoen en de dienstwoning

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het complex en de samenstellende onderdelen

- vanwege de zeldzaamheids- en uniciteitswaarde van een visvijvercomplex in de provincie Groningen

- vanwege de bijzondere en rustieke ligging

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Dienstwoning(K4) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Lutsborgsweg 53 9752 VT Haren Gn Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
N 445 Haren
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1922 1922 vervaardiging
1970 1970 verbouwing
Naar boven