Westerse Drift 25, Haren Gn

Omschrijving

Twee bouwlagen hoog WOONHUIS met aangebouwde garage opgetrokken in een gele baksteen in kettingverband, op een trasraam van gesinterde klinkers afgezet met een rollaag. Het platte dak gedekt met mastiek heeft rondom een opstaande rand van mastiek, een houten overstek en een gemetselde schoorsteen, deels doorgetrokken over de voorgevel. De gevels worden geleed door stalen vensters en vensterreeksen met éénsteens rollaag en gemetselde onderdorpels.

De hoofdentree bevindt zich in de voorgevel (noordoost) in een uitgebouwd portaal onder een plat dak met ruime overstek, en bestaat uit een stalen deur met deur- en zijlichten met roedenverdeling en een gemetselde stoep met visgraatmotief. Rechts van de deur een tweeruits w.c. venster en een vierdelig venster. In de zuidoostgevel van het portaal een klein staand venster met gekleurd glas-in-lood. Op de verdieping een smal driedelig venster, naast de schoorsteen.

De zuidoostgevel heeft een halfronde serre met stalen vensterreeks op een trasraam van bruine klinkers onder een halfrond plat dak met houten overstek. Links van de serre een tweeruits venster en op de verdieping een lange vensterreeks waarin negen glasruiten.

De achtergevel (zuidwest) heeft een uitgebouwd deel en een overdekt terras, waarboven een balkon met borstwering van trespaplaten (oorspronkelijk gele baksteen) over de hele breedte van de gevel. In de uitbouw stalen openslaande tuindeuren met links een zijlicht en rechts een stalen erker met vensterreeks en plat dak, die deels doorloopt over de zuidoostgevel. Het terras is bereikbaar via de zuidwestgevel door openslaande deuren van hout tussen twee zijlichten binnen een houten kozijn; in de gemetselde wand die het terras aan noordwestzijde afsluit een stalen venster. Op de verdieping twee paar openslaande balkondeuren van hout met zijlicht binnen een houten kozijn. De verdiepinggevel is deels bekleed met asbest.

De noordwestgevel heeft op de begane grond een klein venster en op de verdieping een smalle vensterstrook. Een groot deel van de gevel wordt in beslag genomen door de aangebouwde garage, waarboven een smalle vensterstrook.

De een bouwlaag hoge GARAGE heeft een plat dak met ruime overstek aan voor- en achterzijde. In de voorgevel (noordoost) dubbele garagedeuren met ijzeren gehengen en in de achtergevel dubbele schuurdeuren met deurlichten met roedenverdeling en ijzeren gehengen. Aan de schuurdeuren een laag uitbouwtje (niet origineel). De noordwestgevel is blind.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang; in de hal de tochtdeur met roedenverdeling en glas-in-lood en glas-in-loodzijlichten, de tegelvloer in zwart-wit, de houten trap met gepleisterde trapleuning; in de woon/eetkamer de houten vloeren, het lijstwerk aan de wanden, de open haard met rondboog van gele baksteen en natuurstenen afdekplaten en decoraties.

Waardering

Woonhuis met aangebouwde garage van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een woonhuis uit 1933 in Kubistisch-Expressionistische bouwtrant

- vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp

- vanwege de gave stalen vensterreeksen

- als goede representant van het oeuvre van architect C. de Graaff uit Laren

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van zowel het in- als het exterieur

- vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met het vrijstaande schuurtje en de toegangspijlers

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
513834
Complexnaam
woningcomplex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

WOONHUIS met aangebouwde GARAGE gebouwd in 1933 onder architectuur van C. de Graaff uit Laren in een Kubistisch-Expressionistische bouwtrant. Opdrachtgever was de heer dr. ir. F.G. Gerretsen. Het opvallende ontwerp werd in eerste instantie afgekeurd door de Welstandszorg, maar onder druk van de burgemeester van Haren mocht het toch uitgevoerd worden. In 1934 werd er een vrijstaande SCHUUR aan de noordwestzijde van het huis gebouwd in dezelfde stijl door een bouwkundige uit Groningen. Sinds de bouw is er nauwelijks iets aan het pand gewijzigd, alleen is aan de achterzijde de gemetselde borstwering van het balkon vervangen door trespaplaten.

Het pand ligt op een kavel grond van 13,5 are aan de Westerse Drift. Twee kubistisch opgebouwde TOEGANGSPIJLERS uit gele baksteen, in de vorm van een bloembak, markeren het toegangpad tot woonhuis en garage. Een heg scheidt de voortuin van de openbare weg.

Waardering

Complex bestaande uit woonhuis met aangebouwde garage, vrijstaande schuur en toegangspijlers van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een woonhuis met schuur en toegangspijlers uit 1933/34

- vanwege de opvallende Kubistisch-Expressionistische vormgeving

- vanwege de architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Westerse Drift 25 9752 LB Haren Gn Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 5437 Haren
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1933 1933 vervaardiging
Naar boven