rotonde, Utrecht

Omschrijving

Naar neoclassicistisch geïnspireerd ontwerp van J.D. Zocher j.r. uit 1830 centraal op de begraafplaats aangelegde ROTONDE of grafheuvel, in drie - deels met gras begroeide - ringen trapsgewijs oplopend rondom een open put op cirkelvormige grondslag. Om en op de rotonde is een omlopend grindpad aangelegd, uitkomend op de bovenste cirkel vanaf de zuidzijde. De rotonde heeft verder van hardstenen afdeklijsten voorziene bakstenen ringmuren, waarin de toegangen tot de - vooral voor de Utrechtse notabelen bestemde - grafkelders zijn opgenomen. De bovenste ring bevat een reeks van liggende hardstenen platen met ijzeren ringen, telkens per twee gekoppeld en licht naar beneden hellend. De middelste ringmuur bevat aan twee zijden genummerde hardstenen grafstèles met tombevormige bekroningen, en de grafkelder voor de regenten van de Oud-Rooms-Katholieke Aalmoezenierskamer en bij nr 38 de grafkelder der Aartsbisschoppelijke geestelijkheid van Utrecht. De buitenste ringmuur bevat getoogde, genummerde grafstèles in hardsteen, deels met inscriptie.

Waardering

Rotonde met bijbehorende grafkelders in concentrische ringen en graftekens van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek en zeldzaam voorbeeld van een Neoclassicistisch geïnspireerde grafheuvel en tevens als onderdeel van het oeuvre van J.D. Zocher jr. Tevens vanwege de funerair-historische waarde als hoofdbestanddeel van begraafplaats 'Soestbergen'.

514326
Eerste algemene begraafplaats

Inleiding

In 1829-30 naar ontwerp van J.D. Zocher jr. in opdracht van het Utrechts gemeentebestuur gerealiseerd BEGRAAFPLAATS bekend als 'Eerste Algemene Begraafplaats', aangelegd in Engelse landschapsstijl en in 1855 en 1870 volgens soberder plan uitgebreid. De begraafplaats is ingevolge het per KB van 1827 uitgevaardigde verbod op het begraven in kerken en binnen de bebouwde kom tot stand gekomen. Het complex is aangelegd op het buiten 'Soestbergen', waarvan het huis Gansstraat 165 reeds beschermd is. Het complex omvat de volgende onderdelen:

- de park-aanleg van de begraafplaats met bijbehorende vakindeling, graven, beplanting en padenstelsels

- het in 1830 tot directeurswoning verbouwde, in oorsprong 17e eeuwse landhuis Soestbergen (Gansstraat 165, 167, 169)

- het 19e eeuwse baarhuis (oostelijk vak 4)

- het omstreeks 1900 tot dienstwoning verbouwde bijgebouw (Oude Houtensepad 3;5) met twee toegangshekken

- het in neo-classicistische trant uitgevoerde toegangshek (Gansstraat ongenummerd)

- centraal gesitueerde rotonde of grafheuvel met concentrische grafcirkels en bijbehorende grafstenen

- omheind familiegraf voor de familie Van Son (vak 1 B)

- grafkelder voor de familie van Beuningen (vak 5,grafnummer 508)

- grafkelder voor de familie dr J.J. Couvée (vak 6, grafnummer 129)

- grafkelder voor ds. A. des Amouries van der Hoeven (vak 9, grafnummer 50)

- grafmonument voor Mr. J.D. D`Aulnis de Bourouil (vak 5, grafnummer 53H)

- grafmonument voor vice-admiraal J.C. Koopman (vak 5, grafnummer 2A)

- grafmonument voor dr. J.J. van Oosterzee (vak 5, grafnummer 197A)

- grafmonument voor Schroeder van der Kolk (vak 5, grafnummer 7 + 7A)

- grafmonument voor de familie Schuyt (vak 7, grafnummer 5)

- grafmonument (vak 6, grafnummer 101)

- grafmonument voor familie van Oort ( vak 9, grafnummer 36)

- grafmonument voor prof. Doedes (vak 5, grafnummer 228E)

- grafmonument / kindergraf (vak 5, grafnummer 70)

- grafmonument Lopez Suasso Diaz da Fonseca (vak 9, grafnummer 30A)

- grafmonument Mary Catharina Pauline Twiss (vak 5, grafnummer 44)

- grafmonument Duyvis-Verkade (vak 5, grafnummer 281)

- grafmonument H. Römer (vak 11, grafnummer 69)

- grafmonument Van Rensselaar Bowier (vak 12, grafnummer 64)

- grafmonument Hendrika Lens (vak 12, grafnummer 125)

- grafmonument Nicolaas Beets (vak 9, grafnummer 35)

- grafmonument familie Schouten (vak 7, grafnummer 289)

- grafmonument (vak 7, grafnummer 65A)

Waardering

De Eerste Algemene Begraafplaats op 'Soestbergen' met alle bijbehorende onderdelen is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarden, alsook vanwege de tuinarchitectuur en vanwege de ontwikkeling van het funeraire erfgoed, als eerste in Nederland tot stand gekomen openbare begraafplaats naar aanleiding van het KB van 1825, met name vanwege de kenmerkende landschappelijke aanleg met de vele grafmonumenten uit de verschillende perioden en de centrale rotonde.

Grafheuvel Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Gansstraat 167 3582 EG Utrecht Tolsteeg BY Ja
B 3243 Tolsteeg