Mr. Van Rhemenslaan 9, Apeldoorn

Omschrijving

Het in kruisverband gemetselde, bakstenen pand is opgetrokken op samengestelde plattegrond en telt twee bouwlagen onder een met gesmoorde verbeterde Hollandse pan gedekt afgeplat schilddak. Het pand is grotendeels onderkelderd. De gevels hebben een hoge gepleisterde plint, gepleisterde, uitstekende hoekblokken en op de begane grond gepleisterde speklagen. De borstwering van de verdieping is gemarkeerd met een gepleisterde waterlijst met daaronder siermetselwerk in de vorm van kruisen van gele baksteen op een bruinroze achtergrond. De vensters en deuren hebben een brede geprofileerde gepleisterde omlijsting en zijn, voor zover niet anders vermeld, enkelruits. De bovenlichten hebben vrijwel allen imitatie glas-in-lood. De gevels worden afgesloten met een hoofdgestel, waarvan de kroonlijst is uitgevoerd als houten geprofileerde bakgoot op mutules.

De VOORGEVEL heeft rechts een risalerend bouwdeel met op de begane grond een rijk geprofileerde gepleisterde rechthoekige erker met in het voorvlak een drielicht met bovenlichten. Boven de erker een balkon met geprofileerde houten balustrade, toegankelijk door een stolpdeur met bovenlicht. Links bevat de gevel op de begane grond een veranda met bakstenen zijwand en zinken roevendak op ranke rijk geprofileerde houten stijlen. De veranda is toegankelijk via een stolpdeur met boven- en zijlichten in een geprofileerde gepleisterde omlijsting. De veranda draagt een balkon met geprofileerde houten balustrade, toegankelijk via een deur met enkelruits zijlicht links en bovenlichten in een geprofileerde gepleisterde omlijsting. Het voordakvlak heeft links een kleine dakkapel met venster en zinken steekkap en rechts een grotere dakkapel met stolpraam en gedeeld bovenlicht, omlijst met een bewerkt fronton op pilasters.

De LINKER ZIJGEVEL heeft rechts een rislarend gedeelte. Dit deel bevat op de begane grond links een venster bezet met meerkleurig glas-in-lood, dat aan de binnenzijde is dichtgemetseld, en rechts een T-venster. De verdieping heeft rechts een T-venster. Het terugliggende deel van de gevel heeft op de begane grond een tweelicht bezet met meerkleurig glas-in-lood en op de verdieping een venster met gewijzigde indeling.

De ACHTERGEVEL heeft links een risalerend bouwdeel. Rechts daarvan is de gevel op de begane grond uitgebouwd. De verdieping heeft hier een stolpdeur met bovenlicht (was oorspronkelijk venster), dat toegang geeft tot het balkon op de uitbouw. Het risalerende gedeelte is op de begane grond gewijzigd en voorzien van een uitbouw. De verdieping heeft links een ingehakt venster, in het midden een klein venster en rechts, ter hoogte van het eerste trapbordes, een meerruits halfrond venster. Ter hoogte van het tweede trapbordes bevat de gevel een 2-ruits stolpraam.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft rechts een sterk risalerend bouwdeel. In de oksel bevindt zich een hoog opgaande gepleisterde achthoekige toren met naaldspits belegd met shingles. De gevel heeft links op de begane grond een venster met gewijzigde indeling en op de verdieping een T-venster. De toren bevat op de begane grond een portiek met hoofdentree, aan twee zijden open en ontlast met een rondboog. De verdieping heeft een schuifvenster met bovenlicht en de top twee smalle vensters. De begane grond van het risalerende deel is gewijzigd in 1964, de verdieping heet twee T-vensters. De voorgevel van het risalerende deel heeft op de begane grond een venster met gewijzigde indeling en op de verdieping een schuifvenster met bovenlicht.

Het INTERIEUR bevat onder meer paneeldeuren, in de neorenaissancestijl geornamenteerde stucplafonds, schuifluiken en een trap met gedraaide balusters en een rijk geprofileerde trappaal. De ornamenten van de stucplafonds zijn zeer waarschijnlijk afkomstig van het Atelier Silberling & Zoon te Amsterdam.

Het pand is gelegen in een ruime tuin, aan de straatzijde begrensd met een eenvoudig smeedijzeren spijlenhek met gietijzeren hekpijler.

Waardering

Villa uit 1887 naar ontwerp van de Delftse hoogleraar Henri Evers.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en vrij gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa met ornamentiek beïnvloed door de neorenaissance. Het pand valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, zoals het geavanceerde materiaalgebruik en de rijke ornamentiek. Karakteristiek zijn onder meer de toren, de erker en de veranda. Er is sprake van een ensemblewaarde als onderdeel van het te beschermen stadsgezicht de Parken, waarbinnen het pand behoort tot de omstreeks 1900 gangbare villatypen, welke samen met de oudere en later typen en stijlen zeer goed de ontwikkeling van de villabouw weergeven.

- Van stedebouwkundige waarde door de situering aan de noordwestzijde van het Oranjepark gedomineerd door rijk geornamenteerde villa's. De Mr. van Rhemenslaan bezit nog een in vrij gave staat bewaard bestand aan historische huizen, die tezamen met de vele particuliere en openbare groenelementen een aantrekkelijk, waardevol straatbeeld vormen.

- Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het pand is gebouwd als huisvesting van de nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigde in kapitale villa's in ruim opgezette romantisch aangelegde villawijken. De Parken behoort tot de grootste en oudste villawijken van dit type in ons land en de aanleg droeg er toe bij dat het aanzien van het dorp en de sociale gelaagdheid van haar bevolking sterk veranderde.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
514522
Complexnaam
Wooncomplex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit een grote vrijstaande VILLA met voormalig KOETSHUIS gelegen aan de noordwestelijke zijde van de Mr. van Rhemenslaan. De villa maakt deel uit van de randbebouwing aan deze zijde van het Oranjepark. De villa is in 1887 gebouwd naar ontwerp van H.J. (Henri) Evers (1855-1929), vanaf 1902 hoogleraar in de architectuur aan de Polytechnische School te Delft (vanaf 1905 Technische Hogeschool) en onder meer ontwerper van het Rotterdamse stadhuis. De bouwstijl vertoont invloeden van de neorenaissance.

Het perceel liep in oorsprong van de Van Rhemenslaan tot aan de (huidige) Canadalaan en had aan de laatstgenoemde laan een achteringang, die onder meer leidde naar het koetshuis. In 1920 is het gedeelte van de kavel aan de Canadalaan verkocht en kwam het gebruik van het koetshuis te vervallen.

Vóór 1964 is het huis aan de achterzijde op twee plaatsen in stijl uitgebreid, deze delen vallen niet onder de bescherming. In 1964 is het pand deels inwendig verbouwd en zijn een aantal gevelopeningen dichtgezet of gewijzigd voor een dokterspraktijk, in opdracht van E.G.M. van Stokkum en naar ontwerp van het architectenbureau Fr.J.C. van der Heyden uit Almelo.

Aan de voorgevel is boven de rechter erker - op de verdieping - een afdak met zinken roeven op rijk geprofileerde houten stijlen verwijderd.

Waardering

Villa met koetshuis uit 1887 naar ontwerp van de Delftse hoogleraar Henri Evers.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en vrij gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa met koetshuis met ornamentiek beïnvloed door de neorenaissance. Er is sprake van een ensemblewaarde als onderdeel van het te beschermen stadsgezicht de Parken, waarbinnen het pand behoort tot de omstreeks 1900 gangbare villatypen, welke samen met de oudere en later typen en stijlen zeer goed de ontwikkeling van de villabouw weergeven.

- Van stedebouwkundige waarde door de situering aan de noordwestzijde van het Oranjepark gedomineerd door rijk geornamenteerde villa's. De Mr. van Rhemenslaan bezit nog een in vrij gave staat bewaard bestand aan historische huizen, die tezamen met de vele particuliere en openbare groenelementen een aantrekkelijk, waardevol straatbeeld vormen.

- Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het pand is gebouwd als huisvesting van de nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigde in kapitale villa's in ruim opgezette romantisch aangelegde villawijken. De Parken behoort tot de grootste en oudste villawijken van dit type in ons land en de aanleg droeg er toe bij dat het aanzien van het dorp en de sociale gelaagdheid van haar bevolking sterk veranderde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Mr. Van Rhemenslaan 9 7316 AK Apeldoorn Parken Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 7850 Apeldoorn
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1887 1887 vervaardiging
1964 1964 Interne verbouwing en gedeeltelijke wijziging gevels verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Evers, Henri J. ; Gelderland architect / bouwkundige / constructeur
Heyden, Fr.J.C. van der ; Gelderland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven