515378, Veendam

Omschrijving

De WERKPLAATS (1918, Engelse landhuisstijl) op rechthoekige plattegrond bestaat uit een middenrisaliet onder schilddak met aan weerszijden een lange smalle vleugel onder zadeldak beëindigd met een hoekrisaliet onder schilddak met wolfeinden. De één bouwlaag hoge werkplaats is opgetrokken in bruine baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen en wordt gedekt door een samengestelde kap met rietdekking en oranje nokvorsten; drie gemetselde schoorstenen; deels niet-originele goten; op het westelijk en oostelijk dakvlak een dakkapel waarin een samengesteld tweedelig zesruits venster. Het middenrisaliet wordt bekroond met een vierkante houten dakruiter met rechthoekige galmgaten waarop een schilddak met rietdekking. De gevels worden geleed door staande vensters met roedenverdeling onder rollaag.

In het middenrisaliet van de voorgevel (zuidzijde) een niet-originele poort met aan weerszijden een staand achtruits venster. In de voorgevel van de linker vleugel dubbele houten paneeldeuren met negenruits venster, drieruits bovenlichten en ijzeren gehengen en een samengesteld zevendelig twaalfruits venster. In de uitbouw rechts van het hoekrisaliet dubbele houten paneeldeuren met negenruits venster en ijzeren gehengen. In het hoekrisaliet een niet-origineel tweedelig venster (oorspronkelijk dubbele houten deuren) met aan weerszijden een staand twaalfruits venster, waarboven een samengesteld driedelig negenruits venster. In de voorgevel van de rechter vleugel dubbele houten paneeldeuren met getoogd zesruits venster en ijzeren gehengen en een samengesteld zevendelig twaalfruits venster. In de uitbouw links van het hoekrisaliet dubbele houten paneeldeuren met negenruits venster en ijzeren gehengen. In het hoekrisaliet dubbele houten paneeldeuren met getoogd zesruits venster en ijzeren gehengen en aan weerszijden een staand twaalfruits venster, waarboven een samengesteld driedelig negenruits venster. Aan de rechterzijde een niet-origineel gemetseld muurtje, dat de woning met de werkplaats verbindt.

In de westgevel van de linker vleugel een houten deur met drieruits bovenlicht en zesruits zijlichten en twee samengestelde tweedelige twaalfruits vensters.

In het middenrisaliet van de achtergevel (noordzijde) een niet-originele poort met aan weerszijden een niet-originele deur. In de achtergevel van de rechter vleugel een samengesteld driedelig twaalfruits, een samengesteld zesdelig zesruits venster en een platte uitbouw waarin een samengesteld tweedelig twaalfruits venster. In het hoekrisaliet twee staande twaalfruits vensters waarboven een samengesteld driedelig negenruits venster. In de achtergevel van de linker vleugel een samengesteld driedelig twaalfruits venster, een samengesteld zesdelig zesruits venster en een samengesteld tweedelig twaalfruits venster. In het hoekrisaliet twee staande twaalfruits vensters waarboven een samengesteld tweedelig venster (roeden verdwenen). Aan de linkerzijde van het hoekrisaliet een liggend samengesteld tweedelig tweeruits venster.

In de oostgevel van de rechter vleugel een houten deur met drieruits bovenlicht en zesruits zijlichten en twee samengestelde tweedelige twaalfruits vensters. Aan de rechterzijde een niet-origineel schuurtje (niet beschermd).

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang de balkenplafonds.

Waardering

Werkplaats van algemeen belang vanwege architectuur-, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als voorbeeld van een werkplaats behorende bij een Dienst Gemeentewerken uit 1918 in de provincie Groningen in Engelse landhuisstijl

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van zowel het exterieur als delen van het interieur

- als goed voorbeeld van het oeuvre van gemeente-architect E. Brader

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de andere complexonderdelen

- vanwege de opvallende ligging aan de rand van het gebied Tusschendiepen, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515378
Complexnaam
Complex Dienst Gemeentewerken
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

COMPLEX van de Dienst Gemeentewerken van Veendam bestaande uit een DIRECTEURSWONING, een WERKPLAATS en een KANTOORGEBOUW. Het complex is gebouwd in 1918 in opdracht van de gemeente Veendam onder architectuur van gemeente-architect E. Brader in een Engelse landhuisstijl. De directeurswoning, genaamd `d'Ae Steen', is vernoemd naar het riviertje Oude Ae dat hier ooit heeft gelopen. In 1952 werd het pand verbouwd tot twee woningen. In de loop der tijd zijn aan de achterzijde twee deuren en een raam dichtgezet en is de indeling gewijzigd. In het middenrisaliet van de werkplaats is in 1969 een poort aangebracht. De klok die in de dakruiter heeft gehangen is nu niet meer aanwezig. Het schuurtje onder lessenaarsdak aangebouwd aan de oostzijde van de werkplaats is later aangebouwd en komt wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. Het kantoorgebouw, genaamd `'t Bouwhuis', heeft in de loop der tijd een nieuwe indeling gekregen. In 1961 is aan de rechterzijde een nieuw volume in overeenkomstige stijl aangebouwd. Dit volume komt wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. Bijzonder in het interieur is het gebrandschilderde raam in het bovenlicht van de tochtdeur ontworpen door Bouvy Dordt en de gebrandschilderde ramen waarop de vier afdelingen van gemeentewerken zijn afgebeeld (plantsoenendienst, tekenafdeling, weg- en waterbouw, bouwafdeling).

Het complex is gelegen aan de rand van het gebied Tusschendiepen, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht. Alle onderdelen vormen tezamen een U-vorm. Doordat de centraal gelegen werkplaats is teruggerooid, wordt aan de voorzijde een plein gecreëerd, afgescheiden van de openbare weg door een beukenhaag. Het bouwhuis is gelegen aan de linkerzijde van de werkplaats, de directeurswoning aan de rechterzijde.

Waardering

Complex van de Dienst Gemeentewerken bestaande uit een directeurswoning, een werkplaats en een kantoorgebouw van algemeen belang vanwege architectuur-, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als voorbeeld van een complex van een Dienst Gemeentewerken uit 1918 in de provincie Groningen in Engelse landhuisstijl

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de afgewogen compositie van het complex in een U-vorm

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van zowel het complex als de samenstellende onderdelen

- als goed voorbeeld van het oeuvre van gemeente-architect E. Brader

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie tussen de samenstellende onderdelen

- vanwege de opvallende ligging aan de rand van het gebied Tusschendiepen, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Werkplaats Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Veendam by Jakob Bruggemalaan 70, Veendam, Veendam Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
L 1665 Veendam
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1918 1918 vervaardiging
1969 1969 poort verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Brader, E. ; Groningen II architect / bouwkundige / constructeur
Gemeente Veendam ; Groningen II opdrachtgever
Naar boven