Marianne, Wildervank

Omschrijving

Twee bouwlagen hoge VILLA met aangebouwde GARAGE, opgetrokken in een geelbruine baksteen op een trasraam van roodbruine klinkers verlevendigd met drie verticaal gemetselde gevelbanden van gesinterde steen. Het tentdak, gedekt met leien, heeft een gemetselde schoorsteen met kap op de nok en een overstek. Onder het overstek een gemetseld fries in gele en gesinterde baksteen. Bij de voor- en zijgevel worden de twee bouwlagen van elkaar gescheiden door een iets uitspringende brede gevelband, gemetseld in koppenverband tussen twee hardstenen lateien.

De voorgevel (zuidoost) heeft een middenrisaliet onder een steekkap waarin een dakkapel met tweeruits venster en steekkap met overstekende goot. In het risaliet een licht uitspringende raampartij bestaande uit een groot raam tussen twee smallere ramen, onder bovenlichten met gekleurd glas-in-lood; een hardstenen latei; muurdammen met gevelbanden van oranje-rode baksteen. Boven de raampartij een gemetselde "borstwering" met hardstenen dekrand, waarop in metalen letters: "Marianne"; een driedelig venster.

Rechts van het middenrisaliet de hoofdentree in een portiek met twee decoratieve natuurstenen bogen, gesierd met goudkleurige knopjes, op gegroefde natuurstenen pilasters, tussen gemetselde hoekpilasters met gevelbanden van oranje-rode baksteen. In de portiek een paneeldeur met kijkgat met smeedwerk, onder een rollaag; een granito bordes, bereikbaar via een gemetselde stoep met vijf natuurstenen treden, tussen twee muurtjes met verticaal gemetselde gevelbanden van gesinterde baksteen. Boven de entree een staand venster.

Links van het middenrisaliet een groot venster met dubbel bovenlicht van gekleurd glas-in-lood; op de verdieping een staand venster.

De zuidwestgevel heeft in het midden een driezijdige erker met balkon met gemetselde borstwering. In de erker een groot venster en twee smallere vensters, alle onder glas-in-lood bovenlichten; op de verdieping openslaande deuren tussen twee zijlichten. Aan weerszijden van de erkerpartij, op de begane grond, openslaande terrasdeuren tussen twee zijlichten onder glas-in-lood bovenlichten; op de verdieping twee dubbele vensters. In het dakvlak een dakkapel met twee tweeruits vensters en steekkap met overstekende goot. Tussen de venster- en deurpartijen op de begane grond muurdammen met gevelbanden van oranje-rode baksteen; ervoor een verhoogd gelegen terras met terrasmuur met natuurstenen dekplaat. Het terras is bereikbaar via twee gemetselde trapjes met natuurstenen treden, beide tussen twee muurtjes met natuurstenen dekplaat.

In de noordoostgevel een paneeldeur met deurlicht en halfrond bovenlicht met roeden in de vorm van stralen, in een portiek onder een natuurstenen rondboog, met aan weerszijden een klein tweeruits w.c venster; voor de deur een stoep met vijf treden. Verder in de gevel een dubbel tweeruits w.c. venster, een drieruits venster, twee glas-in-loodvensters, alle onder een rollaag afgezet met een bies van donkere baksteen; vier dubbele keldervensters met decoratieve diefijzers; op de verdieping een driedelige glas-in-lood vensterpartij. In het dakvlak een dakkapel met twee tweeruits vensters en steekkap met overstekende goot.

De achtergevel (noordwest) heeft in het midden een erker met een driedelig venster en een driedelig keldervenster met decoratieve diefijzers; erboven een balkon met een in koppenverband gemetselde borstwering met natuurstenen dekplaat; op de verdieping openslaande balkondeuren en twee staande vensters. Rechts van de erkerpartij een H-venster met rollaag afgezet met donkere bies, een keldervenster en een dubbel venster; links ervan een paneeldeur met deurlicht en tweeruits bovenlicht onder een rollaag met donkere bies, een dubbel venster, en een deur naar de kelder.

De aangebouwde GARAGE is opgetrokken in een geelbruine baksteen op een trasraam met uitspringende gevelbanden, onder een schilddak. De garage heeft dubbele garagedeuren met vierruits deurlichten, en twee zesruits vensters.

Waardering

Villa met aangebouwde garage van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villa met garage uit 1928

- vanwege de opvallende detaillering en het materiaalgebruik

- vanwege zakelijk-expressionistische vormgeving en de Art Déco ornamentiek

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de markante ligging aan het Oosterdiep, in het als beschermd gezicht voorgedragen gedeelte.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515398
Complexnaam
Villa Marianne
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

VILLA met aangebouwde GARAGE, gebouwd naar een ontwerp uit 1928 van architect G.J. Siccama uit Wildervank. De opdrachtgever was A.F.W. Schmidt, toentertijd samen met zijn broer B.A. Schmidt directeur van een tricotagefabriek. Hij gaf het huis de naam "Marianne", naar zijn moeder. Zijn broer liet een paar huizen verderop eveneens een huis bouwen, "Marieneck" genaamd.

Villa Marianne, die is opgetrokken in een stijl verwant aan het Zakelijk Expressionisme, is voorzover zichtbaar in de loop der tijd nauwelijks gewijzigd. Bij het pand hoort een ruime tuin waarin een houten tuinhuisje staat en oorspronkelijk ook een zonnewijzer (deze is gestolen). Een HEK scheidt de tuin van de openbare weg. De villa is gelegen aan het Oosterdiep, in het als beschermd gezicht voorgedragen gedeelte.

Waardering

Complex bestaande uit een villa met aangebouwde garage en hek van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villa met garage en hek uit 1928

- vanwege de opvallende detaillering en het materiaalgebruik

- vanwege zakelijk-expressionistische vormgeving en de Art Déco ornamentiek

- vanwege de hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen

- vanwege de markante ligging aan het Oosterdiep, in het als beschermd gezicht voorgedragen gedeelte.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Nijverheidsstraat 21 9648 JA Wildervank Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 1506 Wildervank
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1928 1928 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Siccama, G. ; Groningen II architect / bouwkundige / constructeur
Schmidt, A.F.W. ; Groningen II opdrachtgever
Naar boven