Hoogstraat 18, Heusden

Inleiding.

KOETSHUIS/PAKHUIS, omstreeks 1895 opgetrokken in Eclectische- en Neo-renaissancestijl. Het koetshuis bevindt zich twee huizen ten zuidwesten van nummer 24 (onderdeel II van dit complex). Aan de rechterzijde is een bijbehorend klein inrijpoortje gelegen.

Omschrijving.

Nr. 18, voormalig koetshuis/pakhuis, op rechthoekige grondslag opgetrokken gebouw van één bouwlaag met een gevel in schoon metselwerk, gemetseld in kruisverband. Het pand heeft een kapverdieping met een plat dak met schild aan de voorzijde, gedekt met geschubde leien. In de voorgevel is overvloedig gebruik gemaakt van hardsteen als decoratie in onder andere basementen voor de penanten, aanzetstenen, diamantkoppen, afdeklijsten en piron. In de voorgevel zijn twee met segmentbogen overtoogde inrijpoorten aangebracht, elk met een dubbele opgeklampte deur met gedeeld bovenlicht. De segmentbogen hebben hardstenen diamantkoppen in de top. Bakgoot op geornamenteerde zandstenen consoles. Fries met tegeltableau op tandlijst met Franse lelies. Met een segmentboog overtoogde en met een piron bekroonde dakkapel met opgeklampt laadluik. In de zijgevel bevinden zich enkele vernieuwde vensters. Aan de ingang van de steeg naar het achtererf bevindt zich een klein, gemetseld poortje met een opgeklampte deur die met een segmentboog overtoogd is. In basement, sluit- en aanzetstenen is hardsteen gebruikt.

Waardering.

Het koetshuis is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van een woning voor de dorpse elite van rond 1900. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de rijke ornamentiek en details. Vanwege de onderlinge relatie bezitten beide objecten ensemblewaarde. Beide objecten zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid van het geheel.

517317
Herenhuis met koetshuis

COMPLEX BESTAANDE UIT 2 ONDERDELEN.

Algemene inleiding.

HERENHUIS (nr. 24) (complex onderdeel II) met voormalig KOETSHUIS (nr. 18) (complex onderdeel I) en annexen. Omstreeks 1895 opgetrokken in Eclectische- en Neo-renaissancestijl. Het herenhuis is gelegen aan de zuidzijde van de Hoogstraat op de hoek met de (Zustersteeg). Het bijbehorende koetshuis bevindt zich twee huizen daarnaast. Aan de achterzijde van het pand is een grote tuin gelegen.

Omschrijving.

Het koetshuis telt één bouwlaag met gevels in schoon metselwerk. Plat dak met met leien gedekt schild aan de voorzijde. De ornamentiek is uitgevoerd in tegels en natuursteen. Twee inrijpoorten met ernaast een bijbehorend poortje in schoon metselwerk met natuursteenornamentiek. Het herenhuis telt twee bouwlagen met gevels in schoon metselwerk. Plat dak met met leien gedekte schilden. Opvallende hoektoren. Rijke ornamentiek, onder meer in tegels, metselwerk en natuursteen.

Waardering.

Het herenhuis met koetshuis is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van een woning voor de dorpse elite van rond 1900. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de rijke ornamentiek en details. Vanwege de onderlinge relatie bezitten beide objecten ensemblewaarde. Beide objecten zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid van het geheel.

Koetshuis (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Hoogstraat 18 5256 AW Heusden Ja