Van der Vormkapel, Gouda

Inleiding

Achter het koor van de St. Janskerk werd in 1934 de Van der Vorm-KAPEL in Neo-gothische stijl gebouwd, onderdeel van het complex Raoul Wallenbergplantsoen. Het doel van de bouw was het bewaren van de gebrandschilderde ramen uit het voormalige klooster der Augustijner kanunniken te Gouda. Deze glazen uit 1581 waren oorspronkelijk bestemd voor het klooster in het Land van Stein. Nadat dit klooster door brand verwoest was kwamen de glazen naar Gouda. De schenker van de glazen was Dirk Cornelisz. Reinegom. De Van der Vorm-kapel is geschonken door Van der Vorm in nagedachtenis aan zijn moeder.

N.B. De kapel ontleent zijn cultuurhistorische waarde met name aan de 16de-eeuwse glazen. Deze glazen dienen in het kader van een actualisering van het rijksregister nader beschreven te worden.

Omschrijving

De kapel is opgetrokken vanuit een langgerekte achthoekige plattegrond en is via een rechthoekig tussenlid, dat over een grachtje heen is gebouwd, verbonden aan het koor van de St. Jan. Dit tussenlid is over een grachtje gebouwd.De kapel wordt overkapt door een met leien in maasdekking gedekt achtzijdig schilddak; het tussenlid onder een lager geplaatst leien schilddak met de nokhoogte iets onder de dakrand van de kapel; in het langsschild bevindt zich een hoog opgetrokken gemetselde schoorsteen. Het geheel is opgetrokken uit handvorm baksteen in kruisverband op een tufstenen plint. Op de hoeken zijn - ter hoogte van de spitsbogen van de vensters - zandstenen blokken verwerkt. De gevels worden door trapsgewijs verspringende lijsten afgesloten. De zeven, meerdelige spitsboogvensters hebben zandstenen profileringen (in drie verschillende vormen van traceringen) en een zandstenen sluitsteen in de spits. De lekdorpels bestaan uit baksteen.

Het tussenlid is door middel van een bakstenen boogoverspanning bestaande uit een aantal rollagen over het water gebouwd. Het heeft aan de zuidzijde een langgerekte, horizontale vensterstrip. De vaste, houten ramen bevatten glas-in-lood. Aan de noordzijde bevindt zich - tussen tussenlid en koor - een aparte, risalerende entreepartij. Deze entree bestaat uit een halsgevel-gelijkende gevel met zandstenen dekplaten, een hardstenen stoep, een houten deur en een reliëf met een portret van de stichter boven de deur. Karakteristiek in het interieur zijn de houten gewelven met steekkapjes, die afgesloten worden met gesneden hoofdjes. In de ramen bevindt zich gebrandschilderd glas in lood.

Waardering

De kapel is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde.

De kapel heeft cultuurhistorische waarde vanwege de cultuur-historische relatie met de Sint Jan en de glazen.

De kapel heeft architectuur-historische waarde als representatief voorbeeld voor een bouwstijl- en tijd en vanwege het materiaalgebruik en de detaillering.

Het complex heeft stedebouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering en de functionele en ruimtelijke samenhang van kapel met de kerk en de overige omringende bebouwing.

De kapel is van belang vanwege de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, met name de Goudse glazen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517595
Complexnaam
Raoul Wallenbergplantsoen
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex bestaat uit de in 1934 gebouwde Van de VormKAPEL in Neo-gothische stijl en het PLANTSOEN - de Willem Vroesentuin- in Landschappelijke stijl met als tuinbegrenzing een gietijzeren HEK in Eclectische stijl.

De kapel is via een tussenlid met het bestaande rijksmonument de Grote of St. Janskerk uit de zestiende eeuw verbonden (monumentnr. 16722).

Omschrijving

De kapel is via een tussenlid met het koor van de kerk verbonden. De kapel ligt in de noord-westhoek van de tuin. De tuin ligt ten oosten van de St. Jan en is omsloten door de straat Achter de Kerk, Willem Vroesenplein en Jeruzalemstraat en een waterloopje. Dit grachtje loopt langs de kerk en staat in verbinding met het water langs de Zeugstraat. Aan de noordzijde van de kapel bevindt zich een bruggetje met ijzeren balustrade, dat naar de Achter de Kerk-straat leidt. Aan deze straat bevindt zich de ingang van de kapel.

Waardering

De kapel, de tuin en het hek zijn van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde.

De kapel, de tuin en het hek hebben cultuurhistorische waarde vanwege de cultuur-historische relatie met de Sint Jan en de overige omringende historische bebouwing, zoals het Willem Vroesenhuis.

De kapel en het hekwerk hebben architectuur-historische waarde als representatief voorbeeld voor een bouwstijl- en tijd en vanwege het materiaalgebruik en de detaillering.

Het complex heeft stedebouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering en de functionele en ruimtelijke samenhang van kapel, tuin en hek en de omringende bebouwing.

Het complex is van belang vanwege de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie
Kapel(F1) Religieuze gebouwen Kapel (F) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Achter de Kerk 1 2801 JW Gouda Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 3476 Gouda
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1581 1581 oorspronkelijk bouwjaar Goudse glazen verbouwing
1934 1934 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Vorm, Van der ; Zuid-Holland opdrachtgever
Naar boven