Daam Fockemalaan 20, Amersfoort

Omschrijving

RECTORSWONING, op enige afstand van de Daam Fockemalaan gelegen, omgeven door bomen. Een tuin omsluit de woning, die met de voorgevel naar het oosten is gericht. Het gebouw is door een eigen toegang op de weg ontsloten.

De hoofdmassa van het in traditionalistische stijl gebouwde woonhuis heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond. De brede voor- en achtergevel doorbreken de kap en bezitten twee bouwlagen, de smalle zijgevels daarentegen slechts één. De kap, die een nok heeft evenwijdig aan de brede gevels krijgt hierdoor opmerkelijk brede wolfseinden. De dakpartij is gedekt met pannen. Een hoog opgemetselde schoorsteen doorbreekt ter plekke van de keuken de kap. De uit gele bakstenen bestaande gevels bezitten over de gevel verspreide vensters met een verfijnde horizontale roedenverdeling. Onderdorpels van vensters en aanzet- en sluitstenen in natuursteen.

Aan de linkerzijgevel bevindt zich een uitbouw met plat dak, dat een smalle rechthoekige schuur, met zadeldak haaks op de straat, verbindt met het hoofdgebouw. Het vloerniveau van de aanbouw is aanzienlijk lager, de glooiing van het terrein volgend.

De voorgevel (oostzijde) telt twee bouwlagen met aan weerszijden een tot op de eerste bouwlaag doorlopende kap. De gevel is in vijf onregelmatige traveeën verdeeld. De halfronde entree bevindt zich rechts van het midden. Een tiental grotere en kleinere vensters zijn asymmetrisch over de gevel gerangschikt. In het midden bevindt zich in de tweede bouwlaag een groot driestrooks venster dat licht verschaft aan de hal met de trappartij. De stroken worden ieder door vier horizontale roeden in vijven gedeeld.

De achterzijde heeft evenals de voorgevel twee bouwlagen met aan weerszijden een tot op de eerste bouwlaag doorlopende kap. Vensters en deuren zijn asymmetrisch over de gevel verdeeld. Geheel links bevindt zich een boogvormige uitsparing van een hoekkamer die vermoedelijk voorheen tot een inpandige terras behoorde, daarnaast het samengestelde venster van de werkkamer en geheel rechts bevindt zich een rechthoekig volume van één bouwlaag, dat ten opzichte van de gevel naar voren is geplaatst. Hierboven bevindt zich een balkon, dat te bereiken is middels dubbele openslaande deuren. Een dakkapel met lessenaarsdak is in de kap aangebracht.

De linker zijgevel toont teruggelegen de hoofdmassa van de woning. De gevel verspringt ongeveer in het midden, waar zich tevens de schoorsteen bevindt. Links van de schoorsteen bevindt zich een anderhalve bouwlaag hoge gevel, die naar links overgaat in het één bouwlaag hoge balkon. In de gevel zijn asymmetrisch vier vensters aangebracht. Rechts van de schoorsteen loopt de kap geheel tot op de eerste bouwlaag door. Tegen dit deel van de linker zijgevel is de doorgang naar de schuur gebouwd. Voor het hoofdvolume ligt de schuur, waarin de zijgevel twee kleine rechthoekige vensters zijn aangebracht.

De rechter zijgevel bestaat uit de één bouwlaag hoge gevel en de hoogopgaande kap. In de gevel is een brede segmentboogvormige uitsparing aangebracht met daarachter, teruggelegen, de dubbele openslaande deuren, die vanuit de werkkamer toegang geven tot de hoekkamer. Links in de gevel bevindt zich een smal venster. Geheel links eindigt een muurdam in een lage bloembak.

Interieur

De plattegrond van de woning toont een scheiding van openbare en private functies. In een smalle strook achter de voorgevel zijn van rechts naar links de volgende functies in rechthoekige ruimten ondergebracht: de spreekkamer, de entree, de twee bouwlagen hoge hal met trap en de keuken. Vanuit de keuken kan de garage, die in het verlengde ligt, worden bereikt. Vanuit de hal geeft een deur toegang tot de werkkamer met zicht op de tuin. Dubbele openslaande deuren geven toegang tot de hoekkamer aan de rechterzijgevel van het gebouw. Aan de andere zijde is de eet- en zitkamer gelegen.

Waardering

De woning voor de rector op het terrein van de stichting Onze Lieve Vrouw ter Eem is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als redelijk gaaf voorbeeld van een woning, ontworpen in een traditionalistische bouwstijl. Het gebouw is van ensemblewaarde in relatie tot de tuin en het klooster- en scholencomplex, dat eveneens is ontworpen door B.J. Koldewey.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517691
Complexnaam
Onze Lieve Vrouw ter Eem
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

KLOOSTER- en SCHOOLGEBOUWEN met TUINAANLEG, op een gebied ter grootte van 13 hectare, gelegen aan de westzijde van de Daam Fockemalaan en ten zuiden van de Aletta Jacobslaan, in de jaren 1931-1933 gerealiseerd naar ontwerp van B.J. Koldewey in samenwerking met architectenbureau H. Kroes & zoon (W.C.A. Kroes). Het gebouw bevatte een klooster met kapel, een R.K. Kweekschool en Lyceum voor meisjes met een internaat voor 200 leerlingen.

De opdracht voor de bouw van het complex werd gegeven door de Onze Lieve Vrouwe Stichting in de persoon van H. Kroes, die voorzitter van de bouwcommissie was. De Congregatie, van oudsher gevestigd aan de Zuidsingel te Amersfoort, groeide in de jaren twintig sterk en zag zich genoodzaakt elders uit te breiden. In slechts twee jaar tijd kwam één van de grootste, in traditionalistische stijl ontworpen, gebouwencomplexen tot stand. In de vakliteratuur (R.K. Bouwblad, Bouwkundig Weekblad Architectura) werd het gebouw lovend ontvangen.

Het architectonisch concept was zodanig gekozen dat uitbreidingen goed mogelijk waren. Het oorspronkelijke complex bestond uit verschillende vleugels, die rond verschillende binnenhoven waren gesitueerd. Bij de uitbreidingen werd dit patroon voortgezet. De enige, niet in dit patroon passende uitbreiding, wordt gevormd door de in het verlengde van de hoofdas geplaatste recreatiezaal uit 1953, die nadrukkelijk in stijl afwijkt. Dit onderdeel valt buiten de bescherming.

Op het terrein werd in 1933 een woonhuis voor de rector gebouwd, wederom naar ontwerp van Koldewey, ondersteund door Kroes en zoon. Door dezelfde architecten werd tegelijkertijd een monumentaal hekwerk rondom het complex ontworpen.

In 195? bouwde architect Koldewey nog een portierswoning (DF-laan 24), die vanwege zijn leeftijd vooralsnog buiten de bescherming valt.

Omschrijving

Het onregelmatige terrein van het klooster en scholencomplex van Onze Lieve Vrouw ter Eem is gelegen op de westflank van de Amersfoortse Berg. Hierdoor is het terrein licht hellend. Met name bij het hoofdgebouw, dat met de 142 meter brede voorgevel op het noordoosten is georiënteerd, diende dit hoogteverschil te worden opgevangen. De vleugels aan de noordwestzijde hebben daarom een extra verdieping gekregen, terwijl de nokhoogte gelijk is gebleven. Het hoofdgebouw kan vanaf het hek aan de Daam Fockemalaan worden bereikt middels een toegangsweg, die circa honderdvijftig meter lang is. Bij de toegangpoort is hier een kleine tuinmanswoning gebouwd. Deze is van latere datum en wordt van ondergeschikt belang geacht. Ten zuiden van het toegangshek is in een bocht van de Daam Fockemalaan de rectorwoning gelegen, omringd door bomen. De voorgevel van deze woning is op het oosten gericht.

Het complex heeft een stedenbouwkundige relatie met het aan de zuidzijde gelegen klooster- en scholencomplex van het Constantinianum.

Het complex bestaat uit de volgende elementen:

1. tuinaanleg met hekwerk

2. klooster- en scholengebouwen

3. woning voor de rector

Waardering

Het klooster- en scholencomplex Onze Lieve Vrouw ter Eem aan de Daam Fockemalaan is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als kenmerkend, gaaf en voornaam voorbeeld van de Delftse School. Daarnaast is het complex van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een ontwikkeling in de geschiedenis van het katholiek onderwijs. Van stedenbouwkundige waarde, vanwege de ligging aan de westflank van de Amersfoortse Berg.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Direkteurswoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Daam Fockemalaan 20 3818 KG Amersfoort Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 5724 Amersfoort
Ambachten
Name Beroep Notitie
Koldewey, B.J. ; Stad Amersfoort architect / bouwkundige / constructeur
Kroes, H. ; Stad Amersfoort architect / bouwkundige / constructeur
Congregatie van OLV ter Eem ; Stad Amersfoort opdrachtgever
Naar boven