Hondsdijk 69, Koudekerk aan den Rijn

Inleiding

SCHUUR, als onderdeel het boerderijcomplex 'Westdorp', gebouwd in 1891 in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, behorend bij boerderijcomplex 'Westdorp' en gelegen met de nokrichting evenwijdig aan het stalgedeelte van de boerderij. Het gebouw ligt langs het oprijpad ten westen van de boerderij, ter hoogte van het stalgedeelte, en is deels in gebruik als stal, deels als wagenschuur.

Omschrijving

Eénlaags bakstenen gebouw op een langgerekt rechthoekig grondplan onder een zadeldak met gesmoorde gegolfde Friese pannen. De gevels zijn opgetrokken in grauwe baksteen (kruisverband) met segment- en rondbogen boven de vensters en rollagen boven deuren. De goten en windveren aan de oostzijde zijn van hout.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel is een puntgevel, waar grijze kalkzandsteen decoratief is toegepast in de segmentbogen boven de vensters, rechthoekige velden onder de vensters en in de speklagen. Op de begane grond bevindt zich aan weerszijden van de middenas een zesruits schuifraam en op de verdieping één in de middenas. De gevel wordt afgesloten door geprofileerde windveren met een makelaar. Het oostelijk gedeelte van de wagenschuur heeft links een dubbele deur met rechts daarvan een deur met vierruitsbovenlicht. Halverwege het oostelijke dakschild bevindt zich een door zinken wangen geflankeerde dakkapel, voorzien van hooiluiken. De achtergevel (noord) is een puntgevel, die op de zolderverdieping een rondboogvormig gietijzeren stalvenster heeft. De houten aanbouw onder lessenaarsdak is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

De oorspronkelijke indeling van de schuur is in grote lijnen gehandhaafd.

Waardering

De schuur van het boerderijcomplex 'Westdorp is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorisch waarde als karakteristiek voorbeeld van een vrij sober vormgeven bijgebouw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De bouwkundige onderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, zowel in- als uitwendig.

Van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen dat bepaald wordt door de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang van de overige onderdelen en de beplanting van het erf.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517870
Complexnaam
Boerderij Westdorp
Provincie
Complexomschrijving

Inleiding

Boerderijcomplex 'Westdorp' bestaat uit een BOERDERIJ met een bouwkundig daaraan verbonden zomerhuis annex boenhok, een vrijstaande SCHUUR en een TOEGANGSHEK. De overige bijgebouwen zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. De boerderij is in 1891 gebouwd (het zomerhuis is vermoedelijk van oudere datum) in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, die gebaseerd is op het in Midden-Holland gangbare langhuistype. Woon- en bedrijfsgedeelte liggen hier ieder onder een eigen dak en het stalgedeelte heeft een middenvoergang. Karakteristiek voor de veeteeltboerderijen in de Rijnstreek is het zomerhuis met bijbehorend boenhok en spoelhuis, welke vanwege de functie grenst aan een steekslootje, zoals ook hier het geval is.

Op een plankje, gevonden in het woongedeelte van de boerderij staat over de stichting van de boerderij met potlood: "J. Boers/Hazerswoude 18 July 1891 D. Hopenbrouwer 18 July 1891 Koudekerk". De boerderij zou gebouwd zijn op de fundamenten van een voorganger, waarbij de huidige kelder wellicht de oorspronkelijke kelder zou kunnen zijn. Het stalgedeelte is in 1924 verlengd, onder dezelfde nokhoogte als de bestaande stal. Inwendig is de indeling van de boerderij grotendeels nog intact en is ondermeer de houtconstructie in de stal met standvinken en kapstanten nog aanwezig. In het woongedeelte hebben enkele wijzigingen plaats gevonden zoals een modernisering van de keuken. In 1996 is het zomerhuis, waarin ondermeer een balkenplafond, bakoven en waterfornuis bewaard bleven, gerestaureerd.

Omschrijving

Boerderijcomplex 'Westdorp', bevindt zich op een vrijwel rechthoekig kavel in de Hondsdijkse Polder ten westen van de dorpskern van Koudekerk aan de Rijn. Gelegen aan de noordoever van de Oude Rijn is het complex gesitueerd in een waardevol landschappelijk gebied met een Middeleeuwse strokenverkaveling. Diverse boerderijen stammen nog uit de 17de eeuw. Daarnaast staan er diverse 19de-eeuwse, deels gebouwd ter vervanging van bestaande. De boerderij ligt op ruime afstand van de weg met de voorgevel (zuid) naar de weg gekeerd. De schuur staat ten westen ervan, evenwijdig aan de boerderij, maar ligt iets verder terug en begint ongeveer ter hoogte van het bedrijfsgedeelte van de boerderij. Het zomerhuis ligt ten oosten en springt iets terug ten opzichte van het woongedeelte en begint ongeveer ter hoogte van de werkkeuken, waarmee het is verbonden. Aan de zijkanten (noord, oost, west) wordt het erf omgeven door slootjes, die doorlopen tot aan de schuur (west) en langs het boenhok en zomerhuis (oost). Het erf is aan straatzijde toegankelijk door een op een dam (met duiker) geplaatst smeedijzeren toegangshek en een van grind voorzien oprijpad. De erfbeplanting concentreert zich langs het oprijpad en verder hoofdzakelijk voor het huis, waar sprake is van enige tuinaanleg, bestaande uit een gazon en diverse loofbomen en heesters, waaronder een plataan, kastanjebomen en een (rode) beuk. Ten westen van erf ligt een boomgaard. Aan de noordzijde wordt het erf afgesloten door een houten hekwerk en gaat het over in weiland.

Waardering

Het boerderijcomplex 'Westdorp' is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als vrij gaaf boerenerf uit het eind van de 19de eeuw met een voor Midden-Holland en meer specifiek voor de Rijnstreek karakteristieke langhuisboerderij met daarbijbehorend zomerhuis en schuur.

Van architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een vrij sober vormgegeven boerderij in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De bouwkundige onderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Van ensemblewaarde vanwege de onderlinge ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang van de gebouwen.

Het complex heeft een belangrijke stedenbouwkundige waarde door de beeldbepalende situering langs de Oude Rijn en meer in het bijzonder als onderdeel van een historische waardevolle boerderijstrook langs deze rivier.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Veestal Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie
Wagenschuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hondsdijk 69 2396 HK Koudekerk aan den Rijn BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 1791 Koudekerk aan den Rijn
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1891 1891 vervaardiging
Naar boven