Meisjeshuis Klooster Loreto, Simpelveld

Inleiding

Voormalig zgn. Meisjeshuis van het klooster Loreto. Het meisjeshuis dateert uit 1878 en werd gebouwd naar een ontwerp van de Duitse architect H.J. Hürth. De bouwstijl van het voormalig meisjeshuis is beïnvloed door de Neo-Gotiek. Het kloostercomplex als geheel behoort tot de zogenoemde Kulturkampf-kloosters.

De na-oorlogse aanbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Het voormalige meisjeshuis telt drie bouwlagen plus souterrain en wordt afgedekt met een gebroken schilddak met leien. Diverse dakkapellen met spits leien dakje bekroond met een nokpion.

Rechthoekige houten vensters deels met segmentboogvormige bovenlichten, en hardstenen dorpelstenen. Rechthoekige houten deuren van omstreeks 1990 met spitsboogvormige bovenlichten. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, metselwerk in kruisverband en hardsteen. Symmetrische indeling VOORGEVEL. Middendeel voorgevel iets vooruitspringend en uitlopend in een trapgevel. In dit geveldeel een spitsboogvormig spaarveld met hardstenen sluitsteen. In dit geveldeel in de souterrainverdieping twee deuren. Vervolgens in de eerste, tweede en derde bouwlaag telkens twee vensters, de vensters in de tweede bouwlaag gescheiden door een hardstenen middenspijl. In de top van het spaarveld drie kleine segmentboogvormige vensters.

In het rechtervoorgeveldeel van de souterrainverdieping en van de overige bouwlagen een venster, waarvan het venster in de eerste en tweede bouwlaag met een hardstenen middenspijl. In het linkervoorgeveldeel van de souterrainverdieping twee kleine segmentboogvormige vensters, vervolgens in de eerste, tweede en derde bouwlaag een venster. Het venster in de eerste en tweede bouwlaag met een hardstenen middenspijl. Onder de dakrand kleine spitsboogvormige boogfriezen.

RECHTERZIJGEVEL met een vrijwel symmetrische gevelindeling. Naast elkaar vier hoge spitsboogvormige spaarvelden. In deze spaarvelden in de souterrainverdieping rechthoekige houten deuren en vensters. In de eerste bouwlaag telkens een driedelig venster gescheiden door hardstenen middenstijlen. In de tweede bouwlaag telkens een dubbel venster gescheiden door een hardstenen middenstijl. In de derde bouwlaag binnen het spaarveld een venster zonder middenstijl. Dakvlak van de rechterzijgevel met brede doorlopende dakkapel van omstreeks 1970. Middendeel LINKERZIJGEVEL iets vooruitspringend en uitlopend in een trapgevel. In middendeel frontgevel in de eerste bouwlaag een rechthoekige deur van omstreeks 1990. Vensters linkerzijgevel deels met hardstenen middenstijl.

Gedeelte ACHTERGEVEL uitlopend in een topgevel met hardstenen muurafdekking en bekroond met een nokpion. In deze topgevel een spitsboogvormig venster met hardstenen tracering. Aan de achtergevel van het voormalig meisjeshuis een AANBOUW in vier bouwlagen afgedekt met een steil schilddak met leien. Deze aanbouw is aan de rechterzijgevel voorzien van een aangebouwde vleugel in drie bouwlagen onder een zadeldak met pannen. Aan de rechterzijgevel van deze vleugel een aanbouw van omstreeks 1990. In de achtergevel van deze vleugel een uitgebouwd bouwdeel eveneens in drie bouwlagen en afgedekt met een zadeldak met pannen. Voorgevel loopt uit in een topgevel bekroond met een stenen kruis. De structuur van het interieur is in tact hetgeen blijkt uit de situering van gangen, trappenhuis en kamers. De uitmonstering van het interieur is niet beschermenswaardig.

Waardering

Het voormalig meisjeshuis is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling van gebouwen binnen een kloostercomplex.

Het meisjeshuis bezit architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en als voorbeeld van het oeuvre van architect H.J. Hürth. Ensemblewaarde ontleent het voormalig meisjeshuis aan de situering binnen het kloostercomplex Loreto en het is daarmee van belang voor het aanzien van Simpelveld.

Het voormalig meisjeshuis is tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518649
Complexnaam
Klooster Loreto
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het kloostercomplex genaamd Loreto is grotendeels gesitueerd aan de Kloosterstraat. Het woonhuis van de rector is aan de Rodeput gelegen.

Deze straat is aan de rechterzijde van het klooster gelegen. Het woonhuis van de rector is op loopafstand van het klooster gesitueerd maar toch buiten de muren van het klooster. De rector mocht immers niet binnen de muren van het zustersklooster wonen.

Het complex Loreto bestaat uit een kloosterkapel met aan weerszijden een kloostervleugel. Aan de rechterzijde van kapel en kloostervleugels is het vml. meisjeshuis gesitueerd. Op het terrein aan de achterzijde van het klooster zijn de voormalige boerderij, het zgn. appelhuis en twee verblijfsgebouwen gesitueerd. Net buiten het terrein van het klooster is het woonhuis van de rector gesitueerd. Kapel met kloostervleugels en meisjeshuis dateren uit 1878 en werden gebouwd naar een ontwerp van architect H.J. Hürth. Het boerderijgebouw, en de verblijfsgebouwen met appelhuis dateren uit het laatste kwart van de 19de eeuw, het ontwerp wordt toegeschreven aan architect H.J. Hürth. Het woonhuis van de rector van het klooster Loreto dateert eveneens uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Het kloostercomplex werd gebouwd in opdracht van de congregatie van de Zusters van het Arme Kind Jezus.

Omschrijving

Kloostercomplex bestaande uit een kloosterkapel met twee kloostervleugels; het voormalig meisjeshuis; het voormalig boerderijgebouw; twee verblijfsgebouwen waarvan een met een aangebouwd appelhuis en het woonhuis van de rector van het klooster. De bouwstijl van kapel en kloostervleugels is Neo-gotiek. De bouwstijl van het boerderijgebouw en van een van de verblijfsgebouwen is traditionalistisch met elementen van Chaletstijl. De bouwstijl van de overige gebouwen is traditionalistisch. Het toegepaste bouwmateriaal van de gebouwen is baksteen, hardsteen en hout. Van bescherming uitgesloten zijn de aanbouwen van na 1950 aan de kloostergebouwen en de verblijfsgebouwen, en de bijbouwen van na 1950.

Waardering

Het kloostercomplex Loreto met kapel, verblijfs- en dienstgebouwen en de vml. rectorswoning is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling en als voorbeeld van een Kulturkampfklooster.

Het kloostercomplex bezit architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur; als voorbeeld van het oeuvre van architect H.J. Hürth, m.n. wat betreft de kloostergebouwen; het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur met name wat betreft de kloosterkapel. Ensemblewaarde ontleent het kloostercomplex aan de situering en het is daarmee van belang voor het aanzien van Simpelveld.

Het kloostercomplex is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur van de meeste kloostergebouwen en van met name het kapelinterieur en wegens de cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Klooster Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kloosterstraat 70 6369 AE Simpelveld Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 3431 Simpelveld
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1878 1878 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Hürth, H.J. ; Limburg architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven