Heilige Engelbewaardersschool, Oirschot

Complex Koestraat 35-41 Oirschot (2): Aan de westelijke zijde van het kloosterhof ligt de KLOOSTERKAPEL, gebouwd in 1910 naar een ontwerp van Jos Cuypers en Jan Stuyt. De kapel is uitgevoerd in Neo-Romaanse stijl. Het gebouw is niet georiënteerd: het koor staat, markant gevat tussen twee flankerende torens, haaks op de aan de zuidelijke zijde gesitueerde Koestraat.

Omschrijving: De kloosterkapel is een rijzige driebeukige romaniserende kruiskerk met een schip van twee vakken, een transept van één travee en aan de straat een koorpartij met lager aangezette halfronde apsis, waarboven een hoge topgevel met flankerende torens. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en hebben een betegeld rondboogfries met muizetandlijsten. In de transeptfaçaden is siermetselwerk met stermotieven. De haakse steunberen zijn hoog opgetrokken. In schip, koortravee en transept bestaat de lichtbeuk uit rondboog-tripletten. De koorpartij bepaalt het aanzien van de kerk. De torens hebben een vierkante plattegrond, bestaan uit globaal vier geledingen en worden gedekt door een tentdak met daktegels. De bakstenen gevels zijn geleed door smalle lichten en banden met tegeltableaux en hebben ter hoogte van de klokken een open bifoor met dubbele hardstenen kolom. De centrale topgevel heeft een klimmend keperboogfries en wordt gedekt door vorstpannen en een nokruiter in de vorm van een gestileerd grieks kruis. In de gevel zijn verschillende tegeltableaux ingemetseld: één met Maria-monogram, één met de tekst: "Tu Gloria Jerusalem / Tu Laetitia Israel / Tu Honorifigentia Populi Nostri". Onder het keperboogfries van de apsis is een reeks tableaus met katholieke motieven: kroon, gekroond zwaard, stella maris, gouden kalf, engel op altaar, twee kerkgebouwen, roos, calix, het heilige misoffer, sacramentshuisje en pateen. In de rondboogvensters van de apsis zijn glas-in-loodpanelen geplaatst naar ontwerp van Luc. Van Hoek met onder meer de afbeelding van Maria met Kind. Aan de oostelijke zijde van het koor is een eenlaags sacristie onder zadeldak met verbeterde Hollandse pannen aangebouwd. In de bakstenen gevel een reeks van vier gekoppelde rondboogvensters met smeedijzeren diefijzers en hardstenen dorpels. Tegen het gebouwtje staat een rondboogportiek onder zadeldak. Aan de westelijke zijde is in een haakse, parallel aan de westelijke arm ven het transept gebouwde aanbouw de hoofdingang van de kerk. De opgeklampte vleugeldeur is gevat in een rondbogig portaal met tufstenen omlijsting, die wordt bekroond door een beeldnis met rondbogig baldakijn, waarin een kalkstenen beeld van de H.Franciscus. het portaal wordt geflankeerd door twee rondbooglichten met glas-in-lood. Het inwendige heeft in het schip en transept vierkante met zwart marmer beklede kolommen die rondbogen dragen, waarboven de tripletten van de lichtbeuk. In het schip wisselen de vierkante kolommen af met ronde marmeren zuilen. De ruimte heeft kruisgraatgewelven. Het geheel is rond 1960 gerenoveerd en bewaart van de oorspronkelijke inrichting nog de kerkbanken. Aansluitend aan de noordzijde bevindt zich de ruimte voor het koorgebed, een driebeukige zaal met rondboogramen, eenvoudige overhoeks geplaatste kolommen en een gepleisterd cassettenplafond. Erboven het voormalige ziekenkoor.

Waardering: De kloosterkapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de vroege twintigste eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de klooster en internaatskapel kort na 1900. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, waarmee de architecten Cuypers en Stuyt door materiaalgebruik en ornamentiek een breuk bewerkstelligden met de traditionele katholieke gestichtsstijl. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een complex van klooster, kapel, scholen en rectoraat en de rol in het silhouet van de plaats. Het is als groot en samenhangend kloostercomplex relatief zeldzaam geworden.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
519173
Complexnaam
Klooster Nazareth
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Het complex bestaat uit het in een carré gebouwde R.K.KLOOSTER (1) Nazareth van de zusters Franciscanessen in Um 1800-stijl (nummer 37), met bijbehorende in Neo-Romaanse stijl gebouwde KLOOSTERKAPEL (2), de TRAPPENHAL (3) van het inmiddels alleen in bouwvolume nog bestaande internaat (huisnummer 35), het aan de straat tussen klooster en school gesitueerde RECTORSWOONHUIS in Um 1800-stijl (4) (nummer 39) en de voormalige R.K. SCHOOL voor jongens en meisjes in Um 1800-stijl (5) (nummer 41).

Omschrijving: Het complex is gelegen direct ten zuidoosten van de oude kom van Oirschot. Het in omvang enorme gebouwencomplex staat aan de noordelijke zijde van de Koestraat. De verschillende gebouwen zijn tussen 1910 en 1933 tot stand gekomen onder architectuur van Jos Cuypers en Jan Stuyt. Het gebouw is in 1995 inwendig gerenoveerd. In 1990 is het oostelijk van de kloosterkapel gelegen internaat (1907-'10) omgebouwd tot wooneenheden. Naast een compleet vernieuwd interieur is het noodzakelijk geweest om voor de nieuwe functie ook de gevelindeling te wijzigen. Dientengevolge kan men stellen dat uitsluitend bouwmassa en kapvorm van het oorspronkelijke gebouw gehandhaafd zijn. Om die redenen valt het buiten de rijksbescherming.

Waardering: Het kloostercomplex met scholen en rectorshuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de vroege twintigste eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster annex internaat kort na 1900. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, waarmee de architecten Cuypers en Stuyt door materiaalgebruik en ornamentiek een breuk bewerkstelligden met de traditionele katholieke gestichtsstijl. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster, kapel, scholen en rectoraat en de rol in het silhouet van de plaats. Het is als groot en samenhangend kloostercomplex relatief zeldzaam geworden.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kloosterkapel(TBW) Religieuze gebouwen Kapel (F) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Koestraat 37 5688 AG Oirschot Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 7983 Oirschot
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1925 1933 Woonhuis 1925 school 1933 vervaardiging
Naar boven