Hendrikus Avelinghstraat 3, Velp

Omschrijving

Rechts van het woonhuis bevindt zich een op een nagenoeg vierkante plattegrond gebouwd gepleisterd voormalig LABORATORIUMHUISJE waartegen aan de achterzijde een garage is aangebouwd waarop de bescherming van rijkswege niet van toepassing is. Het huisje in niet geheel conform de bouwtekening uitgevoerd of later (wat waarschijnlijker is) verbouwd. Deze verbouwing zou plaatsgevonden kunnen hebben tussen 1910 en 1920. Het pand is voorzien van een overstekend zadeldak, met de nok haaks op de weg, gedekt met shingles. Aan de voorzijde heeft het huisje een rechtgesloten deuropening die aan de bovenzijde voorzien is van een gepleisterde omlijsting. De dubbele deur heeft twee flankerende stolpramen met glas-in-lood bovenlichten. Boven de deuropening bevindt zich een klein rechtgesloten venster met aan de bovenzijde een stucomlijsting. Het venster is voorzien van een stolpraam. De geveltop is van een betimmering voorzien. In de linker zijgevel van het huisje bevindt zich een rechtgesloten venster met luiken en een stolpraam met een enkelruits bovenlicht. In de beide zijgevels bevindt zich een kelderlicht. De rechter zijgevel heeft rechts een kleine uitbouw waarin zich een van glas-in-lood voorzien raam bevindt. Waardering

Voormalig LABORATORIUMHUISJE uit 1906.

Architectuurhistorische waarden:

- Het laboratoriumhuisje is van belang van de voor de bouwtijd kenmerkende bouwstijl.

- Het laboratoriumhuisje is van belang omwille van de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.

Stedebouwkundige waarden:

- Het laboratoriumhuisje heeft een ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het complex.

Cultuurhistorische waarden:

- Het laboratoriumhuisje is typologisch van belang als voorbeeld van een klein vroeg twintigste eeuws laboratorium.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
519404
Complexnaam
Avelingh
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Deze gaaf bewaarde en van een bijzonder interieur voorziene voormalige fabrikantenvilla met bijbehorend voormalig laboratoriumhuisje en prieel is gelegen aan de zuid-oostzijde van de Hendrikus Avelinghstraat. Samen met het naastliggende pand Hendrikus Avelinghstraat 1 vormt het complex een sterk beeldpalend ensemble in deze straat. De huizen met de omringende tuinen weerspiegelen nog in hoge mate het oorspronkelijke karakter. De villa Hendrikus Avelinghstraat 3 is waarschijnlijk tussen 1862 en 1867 gebouwd in de stijl van het vroege Eclecticisme in een nog door het Neo-Classicisme bepaalde hoofdvorm. De architect is tot op heden onbekend. De villa maakt deel uit van drie luxueuze, in opdracht van de steenbakkers- en leerlooiersfamilie Avelingh gebouwde, villa's die verrezen aan de Stationsstraat en de Hendrikus Avelinghstraat. Deze laatste straat vormt de verbinding tussen de Stationsstraat en de President Kennedylaan. Aan de Kennedylaan, oorspronkelijk Beekstraat geheten, bevindt zich nog een watermolen en een ander bedrijfsgebouw die toentertijd eigendom waren van de familie Avelingh. De eerste villa die gebouwd werd was de villa Sperata die in de jaren tussen 1858 en 1860, als gevolg van de verbouwing van een ouder pand, tot stand kwam. Deze in opdracht van Hendrik Avelingh verbouwde villa werd aan het einde van de negentiende eeuw grondig verbouwd en van een bijzonder rijk interieur voorzien. De opdrachtgever van de een aantal jaren later gebouwde villa Hendrikus Avelinghstraat 1 was mogelijk Coenraad Avelingh. Hendrikus Avelinghstraat 3 werd waarschijnlijk in opdracht van Tieleman Avelingh gebouwd. De villa is mogelijk in het interbellum voor wat het interieur betreft verder verfraaid. In ieder geval werd in 1919 de huidige serre aan de achterzijde gebouwd. Het huis ligt iets van de weg af en heeft een grote voortuin met een oprijlaan en diverse oude bomen en struiken. De voortuin eindigt direct aan de straat. Er is geen stoep. Aan de achterzijde van het pand bevindt zich een grote tuin.

Omschrijving

Het complex wordt gevormd door een gepleisterde villa van twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een samengesteld schilddak. De villa heeft aan de achterzijde een in 1919 toegevoegde serre die door middel van een tussenlid verbonden is met een rechts van de villa gelegen voormalig laboratoriumhuisje uit 1906. Het huisje werd gebouwd in opdracht van de toenmalige bewoner van het pand Hendrik van de Rovaart, doctor in de chemie en bacterioloog. Dit ondiepe huisje heeft één bouwlaag onder een zadeldak met de nok haaks op de weg. De niet van rijkswege beschermde aanbouw aan de achterzijde van het laboratoriumhuisje (nu in gebruik als kantoor), die al op een verbouwingstekening van het pand Hendrikus Avelinghstraat 1 uit 1937 staat aangegeven is ca.1970 verbouwd en is nu in gebruik als garage. Achter het laboratoriumhuisje bevond zich oorspronkelijk een bloemenkas. Ter linker zijde van de villa bevindt zich een op een zeshoekige plattegrond gebouwd prieel onder een door een lantaarn bekroond zeszijdig tentdak.

Waardering

Architectuurhistorische waarden:

- Het complex is van belang vanwege de villa die een gaaf bewaard voorbeeld vormt van een villa met de kenmerken van de voor het derde kwart van de 19de eeuw karakteristieke Eclectische stijl met een nog voornamelijk door het Neo-Classicisme bepaalde hoofdvorm alsmede vanwege het later toegevoegde tuinhuis en prieel.

- Het complex is van belang omwille van de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm van de diverse onderdelen, de detaillering en het materiaalgebruik.

- Het complex is van belang vanwege het bijzonder gaaf bewaarde interieur van de villa waartoe ondermeer een in een rijke Neo-Renaissancestijl uitgevoerde kamer behoort.

Stedebouwkundige waarden:

- Het complex vormt een sterk beeldbepalend onderdeel van de gaaf bewaarde zuidzijde van de Hendrikus Avelinghstraat en heeft tevens een sterke ensemblewaarde met het pand Hendrikus Avelinghstraat 1. Beide panden zijn voorzien van een ruime tuin, direct aan de straat gelegen. Het bochtig karakter van de straat en de nog aanwezige oude beplanting met o.a. enkele dennensoorten, beuken en rhododendrons versterken dit oorspronkelijke karakter. Deze straat is van bijzondere betekenis voor het aanzien van het dorp Velp.

Cultuurhistorische waarden:

- Het complex is van belang als een herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. De villa met bijgebouwen werd gebouwd in opdracht van de familie Avelingh die reeds in een vroeg stadium, vooral in het kader van de baksteenfabricage, betrokken was bij de industrialisatie van Gelderland. Het vrijwel compleet bewaarde complex geeft in samenhang met de overige nabij gelegen, in opdracht van deze familie gebouwde villa's, een duidelijk beeld van de huisvesting van deze nieuwe kapitaalkrachtige elite die zich bij voorkeur vestigde in kapitale villa's buiten de stad in een omgeving met veel natuurschoon. Goede verbindingen met de stad, in dit geval Arnhem, en het westen des lands waren echter wel een vereiste. Deze nieuwe bevolkingsgroep droeg ertoe bij dat het aanzien en de sociale gelaagdheid van het dorp Velp sterk veranderde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Laboratorium Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hendrikus Avelinghstraat 3 6881 VP Velp BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 2581 Velp Gelderland
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1906 1906 vervaardiging
Naar boven