de Loop 28, Oirschot

Inleiding

De sobere bakstenen FABRIEKSHAL die aan de noordelijke zijde van complexonderdeel (2) grenst, is tussen 1917 en 1919 gebouwd naar ontwerp van de Tilburgse architect J. Donders. Het betreft een voor die dagen moderne produktiehal met sheddaken en aangrenzende droogkamer, werkplaats, machinekamer en ketelhuis met fabrieksschoorsteen. Na de Tweede Wereldoorlog is het gebouw aan de noordelijke zijde door nieuwe bedrijfshallen ingesloten.

Omschrijving

Het gebouw heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en is, op ketelhuis, machinekamer en werkplaats na, gedekt met in totaal elf, aan de noordelijke zijde geopende sheddaken. De machinekamer met bovengenoemde annexen heeft een platdak met schilden en lichtkap. Het ketelhuis, aan de noordelijke zijde in het complex ondergebracht, heeft aan de oostelijke zijde middels een rookkanaal aansluiting op de hoge, in doorsnede ronde fabrieksschoorsteen, die met de sheddaken het silhouet van de fabriek bepaalt.

De sobere gevels zijn opgetrokken in baksteen en worden per vak gescheiden door een eenvoudige gemetselde liseen. In de topgevels bevinden zich kleine rondlichten. In de westelijke gevel van het complex is de produktiehal bereikbaar via een getoogde, opgeklampte inrijpoort. De droogkamer heeft een opgeklampte deur. Daarentegen is de gevel van de machinekamer met annexen relatief geopend: beglaasde vleugelpaneeldeuren met hoge bovenlichten zorgen, naast de lichtkap op het dak, voor een goede lichtinval. In het interieur is onder meer van belang de bijzondere kapconstructie, die een zeer brede overspanning mogelijk maakte. Daarnaast is in de voormalige stoommachinebehuizing nog het metalen luik van het rookkanaal aanwezig, dat leidde naar de nog in gebruik zijnde bakstenen fabrieksschoorsteen aan de oostelijke zijde van het gebouw. De oude stoommachine met Cornwallketel (1917) is geamoveerd.

Waardering

De fabriekshal is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de meubelnijverheid in de negentiende en twintigste eeuw en als staalkaart van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de meubelindustrie tussen 1860 en 1920. Het is architectuurhistorisch van belang als voorbeeld van een voor de bouwtijd moderne produktiehal en als voorbeeld van het werk van de architect Donders. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een complex met uiteenlopende gebouwen, die de ontwikkeling van de meubelindustrie illustreren. Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
519847
Complexnaam
-
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Complex Rijkesluisstraat 50-52 Oirschot

Inleiding

De in 1860 opgerichte Oirschotse STOELEN- EN MEUBELFABRIEK Teurlincx & Meyers bestaat uit een direct aan de straat gesitueerde voormalig WOONHUIS (1), in de huidige vorm daterend uit omstreeks 1870 maar met een oudere kern, een achterliggend, langgerekt FABRIEKSGEBOUW uit 1899 (2), en een daar achter gesitueerd tweede FABRIEKSGEBOUW uit 1917-'19 (3).

Omschrijving

Alle naoorlogse uitbreidingen van de fabriek, voornamelijk gelegen aan de westelijke en noordelijke zijde van het fabrieksterrein, vallen niet binnen de bescherming. De fabriek is in de negentiende eeuw groot geworden door de fabricage van de z.g. 'Amerikaanse stoel' (na 1918 'Oirschotse stoel' genaamd), die steviger was en een beter zitcomfort gaf dan de traditionele Brabantse knopstoel. Omstreeks 1875 werd door de aankoop van een stoommachine een deel van de produktie geautomatiseerd. In 1883 is een nieuwe stoomhoutdraaierij met zagerij opgericht, die in 1899 werd vervangen (2). Door een brand in 1900 werd een deel van dit gebouw, aangrenzend aan het woonhuis (1), verwoest en in soberder vormen vervangen. In 1917 verkochten de firmanten Meyers, na enkele jaren van zeer voorspoedige groei tijdens de Eerste Wereldoorlog, de fabriek aan de gebroeders Nuyens. Dezen lieten achter de bestaande fabriek een moderne, van sheddaken voorziene fabriekshal (3) bouwen. Het stoomvermogen werd door de bouw van een nieuw ketelhuis opgevoerd van 16 naar 100 P.K. In 1925 kreeg het bedrijf een nieuwe naam: "N.V. Stoom Stoelen- en Meubelfabriek v/h C.H. Teurlincx & Meyers". In deze jaren werd de modellencollectie sterk uitgebreid. Tussen 1930 en 1945 liep door de beurskrach, door stakingen en door grondstoffenschaarste de produktie terug. Na 1945 is het machinepark van het bedrijf sterk gemoderniseerd en de bebouwing in omvang verveelvoudigd, waarbij de oude houtloodsen zijn gesloopt. De vooroorlogse bedrijfshallen zijn echter in hun oorspronkelijke vorm gehandhaafd. In 1969 is de uit 1918 daterende boomzagerij stilgelegd. Men kocht voortaan op maat gezaagd hout in.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de meubelnijverheid in de negentiende en twintigste eeuw en als staalkaart van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de meubelindustrie tussen 1860 en 1920. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de ornamentiek en als voorbeeld van de toegepaste combinatie van bouwelementen. Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van het ex- en interieur. Het is zeldzaam omdat uiteenlopende gebouwen binnen het complex bewaard zijn gebleven.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
de Loop 28 5688 EW Oirschot Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 8030 Oirschot
F 7980 Oirschot
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1899 1917 vervaardiging
Naar boven