Heilige Engelbewaardersschool, Oirschot

Complex Koestraat 35-41 Oirschot (5): Aan de westelijke zijde van het complex van kloosterbebouwing staat één van de door de zusters Franciscanessen bediende scholen: de H.ENGELBEWAARDERSCHOOL, een blokvormig complex, in 1933 gebouwd in Um 1800-stijl, naar tekeningen van Jan Stuyt. De rooilijn van de gevel van de school ligt iets dichter bij de straat als die van het klooster. Omstreeks 1940 is de aan de noordzijde van de speelplaats gelegen fietsenstalling omgebouwd tot kleuterschool. Thans zijn deze in gebruik als ateliers. In de school zijn verschillende instellingen gehuisvest.

Omschrijving: Het tweelaags bakstenen schoolgebouw heeft een L-vormige plattegrond en bestaat feitelijk uit twee delen: een jongens- en een meisjesschool, met afzonderlijke ingangen in de westelijke en oostelijke gevels. Het wordt gedekt door zadeldaken, voorzien van eindschilden, een fors overstek op klossen en verbeterde Hollandse pannen. Het gebouw heeft een symmetrisch opgezette voorgevel van zestien vensterassen. De rooilijn van het middengedeelte van de gevel, met vier samengestelde houten kruisvensters op de begane grond en etage (met enkel bovenlicht op de etage, dubbel beneden), ligt iets terug ten opzichte van de onderkelderde hoekrisalieten. In de risalieten worden de binnenste vensterassen, met paneeldeuren met vierdelig bovenlicht, worden geflankeerd door samengestelde houten kruisvensters. In de linker risaliet is in de middelste muurdam een lege tufstenen beeldnis met twee stenen: een ruitvormige waarop, goudkleurig op een zwart fond,"Ao Di", en in een ronde steen "S F" staat. Deze teksten worden gecomplementeerd in de rechter risaliet, waar op identieke stenen de tekst: "1933" en "A" staat. De hoge en brede kruisvensters zijn de vensters van de klaslokalen; ook aan de achterkant van het gebouw, aan de zijde van de betegelde speelplaats, zijn dergelijke vensters te zien. Het gebouw heeft een centraal tussen de lokalen lopende gang. Paneeldeuren onder luifels geven toegang tot de school. In het noordoostelijke deel van de achtergevel is een portiek met trappenhuis. De ingang ligt in de westelijke en oostelijke gevel; de deur heeft een driedelig bovenlicht en is gevat in een tufstenen omlijsting met geprononceerde sluitsteen. De achterliggende voormalige fietsenstalling, thans in gebruik als ateliers, is verbouwd tot een vijftal klaslokalen. daartoe is op een eenvoudige bakstenen sokkel, waarboven een houten wand met openslaande zesruits vensters en deuren.

Waardering: De school is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de vroege twintigste eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster annex internaat kort na 1900. Het schoolgebouw is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, waarmee de architecten Cuypers en Stuyt door materiaalgebruik en ornamentiek een breuk bewerkstelligden met de traditionele katholieke gestichtsstijl. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een complex van klooster, kapel, scholen en rectoraat en de rol in het silhouet van de plaats. Het is als groot en samenhangend kloostercomplex relatief zeldzaam geworden.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520063
Complexnaam
Klooster Nazareth
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Het complex bestaat uit het in een carré gebouwde R.K.KLOOSTER (1) Nazareth van de zusters Franciscanessen in Um 1800-stijl (nummer 37), met bijbehorende in Neo-Romaanse stijl gebouwde KLOOSTERKAPEL (2), de TRAPPENHAL (3) van het inmiddels alleen in bouwvolume nog bestaande internaat (huisnummer 35), het aan de straat tussen klooster en school gesitueerde RECTORSWOONHUIS in Um 1800-stijl (4) (nummer 39) en de voormalige R.K. SCHOOL voor jongens en meisjes in Um 1800-stijl (5) (nummer 41).

Omschrijving: Het complex is gelegen direct ten zuidoosten van de oude kom van Oirschot. Het in omvang enorme gebouwencomplex staat aan de noordelijke zijde van de Koestraat. De verschillende gebouwen zijn tussen 1910 en 1933 tot stand gekomen onder architectuur van Jos Cuypers en Jan Stuyt. Het gebouw is in 1995 inwendig gerenoveerd. In 1990 is het oostelijk van de kloosterkapel gelegen internaat (1907-'10) omgebouwd tot wooneenheden. Naast een compleet vernieuwd interieur is het noodzakelijk geweest om voor de nieuwe functie ook de gevelindeling te wijzigen. Dientengevolge kan men stellen dat uitsluitend bouwmassa en kapvorm van het oorspronkelijke gebouw gehandhaafd zijn. Om die redenen valt het buiten de rijksbescherming.

Waardering: Het kloostercomplex met scholen en rectorshuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de vroege twintigste eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster annex internaat kort na 1900. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, waarmee de architecten Cuypers en Stuyt door materiaalgebruik en ornamentiek een breuk bewerkstelligden met de traditionele katholieke gestichtsstijl. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster, kapel, scholen en rectoraat en de rol in het silhouet van de plaats. Het is als groot en samenhangend kloostercomplex relatief zeldzaam geworden.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Koestraat 41 5688 AG Oirschot Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 7238 Oirschot
F 8281 Oirschot
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1933 1933 vervaardiging
Naar boven