Zwolseweg 78, Heerde

Omschrijving

Vrijstaand, eenlaags BEDRIJFSGEBOUW (D) (opslag Technische Dienst), bevindt zich het meest noordelijk van alle gebouwen op het terrein. Het is een in grondvlak rechthoekig, in Groninger baksteen opgetrokken gebouw. Het trasraam wordt beëindigd door een rollaag, waarmee ook de vensters worden afgesloten maar die zich over de vier gevels voortzet. Het wordt door een met mastiek voorzien zadeldak gedekt en is haaks op de Zwolseweg gesitueerd. Windveren en bakgoten zijn geprofileerd.

Als VOORGEVEL wordt de straatzijde beschouwd met onder de in kruisverband uitgevoerde topgevel, twee schuifdeuren (kraalprofieldelen)die achter een vrijstaande kolom zijn geplaatst, die zich tot in de kruin van de geveltop over de muur voortzet. De gevelopeningen worden door een latei afgesloten. De schuine zijden van de topgevel is voorzien van een uitgemetseld, opklimmend fries onder het dakoverstek.

De LINKER- en RECHTER ZIJGEVEL, uitgevoerd in halfsteens verband, zijn aan elkaar gelijk. Zij worden door zes lisenen (kruisverband) in vijf spaarvelden verdeeld waarvan het tweede en vierde veld zijn voorzien van drie naast elkaar geplaatste vensters met 2x2-ruits ramen rustend op een uitgemetselde lekdorpel en onder de eerder genoemde omlopende rollaag. Alleen de rechter zijgevel bevat in het eerste veld een moderne houten aanbouw. De ACHTERGEVEL is blind uitgevoerd en bezit enkel een uitgemetselde kolom die de gevel in tweeën verdeelt. Tegen de gevel is een moderne fietsenstalling geplaatst.

Het INTERIEUR is eenvoudig en bevat behalve de op de buitenmuren rustende, door stalen Philibertspanten ondersteunde houten zoldering weinig waardevolle elementen.

Waardering

- Van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een goed en redelijk gaaf bewaard voorbeeld van een fabrieksgebouw.

- Van stedenbouwkundig belang als onderdeel van een historisch gegroeid fabriekscomplex, gesitueerd aan de Zwolseweg, die de verbindingsweg vormt van de dorpskern van Heerde naar Wapenveld.

- Van cultuurhistorisch belang vanwege zijn bestemming die is verbonden met de sociaal-economische en industriële ontwikkeling.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520192
Complexnaam
N.V. Ark's Beschuitfabriek
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

FABRIEKS-COMPLEX N.V. ARK'S BESCHUITFABRIEK, gebouwd in 1931 door de uit Den Haag afkomstige architect W.A. van Lensvelt (1887- 1963). Deze architect heeft in Heerde meerdere villa's gebouwd en diverse bestaande gebouwen die vanwege een veranderende funktie hiervoor door hem zijn aangepast.

Het fabriekscomplex bevat de volgende onderdelen die onder de rijksbescherming vallen:

- HOOFDGEBOUW (monumentnummer 520190) (bestaande uit kantoor- en ontvangstruimte)

- aangrenzende FABRIEKSHAL MET SHEDDAKEN (monumentnummer 520195)

- BEDRIJFSGEBOUW (monumentnummer 520191) (oorspronkelijk gasfabriek, tegenwoordig grondstoffen opslag en silo)

- BEDRIJFSGEBOUW (monumentnummer 520192) (opslag Technische Dienst)

- Vrijstaande PORTIERSWONING (monumentnummer 520193)

Omschrijving

Het fabriekscomplex is met zijn langgerekte voorgevel aan de Zwolseweg die als uitvalsweg de verbinding vormt met het noordelijk gelegen dorp Wapenveld, ten noorden van de dorpskern Heerde gelegen. De bebouwing op het terrein kenmerkt zich door opmerkelijke, aaneengesloten, laagbouw waarbij de twee markante, door zadeldak gedekte torens als enige verticale elementen de aandacht trekken boven de platgedekte voorgevel die op het eerste gezicht geheel symmetrisch lijkt te zijn ingedeeld. Tesamen met de portierswoning (G) is er sprake van een indrukwekkend complex aan fabrieks (bij)gebouwen.

Complexwaardering

FABRIEKSCOMPLEX, gebouwd vanaf 1931 door architect W.A. van Lensvelt, met latere uitbreidingen.

- Van architectuurhistorisch belang vanwege het goede en redelijk gave voorbeeld van de industriële bouwkunst waarbij diverse constructiemethoden en materialen zijn toegepast die kenmerkend zijn voor deze periode zoals staal, beton, sheddaken en Philibertspanten.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn ligging aan de Zwolseweg.

- Van cultuurhistorisch belang vanwege het goede voorbeeld van een ensemble van fabrieksgebouwen met recente uitbreidingen die tesamen goed de ontwikkelingsgeschiedenis toont van een vanuit de historie voortgekomen fabriekscomplex. Opmerkelijk is de produktiegang die duidelijk in een lijn over het terrein is uitgelegd. Het fabriekscomplex is tevens voor het dorp Heerde van sociaal-economisch belang.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Opslaggebouw Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Zwolseweg 78 8181 AH Heerde Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 1545 Heerde
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1931 1931 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Lensvelt, W.A. van ; Gelderland architect / bouwkundige / constructeur
Ark, M.J.V. ; Gelderland opdrachtgever
Naar boven