Omschrijving

Smeedijzeren HEKWERK (complex-onderdeel C) bestaande uit een spijlenhek, twee brede draaideuren en een poortje voor de kerkgangers, tussen totaal vier gemetselde kolommen, geplaatst ten tijde van de bouw van het kerkschip in 1923. Het hekwerk bevindt zich aan de noordwestzijde van de kerktoren in een hoek van het aangrenzende marktplein. Het scheidt het met grind belegde kerkterrein af van de openbare ruimte.

Het hek bestaat uit in het midden twee gesloten smeedijzeren draaideuren die aan de bovenzijde van een grote en kleine voluut zijn voorzien ter beëindiging van het regelwerk en in de richting wijzen van de uitzwaai van de deuren. Aan de zijde van de gemetselde kolom waartussen de deuren hangen, komen drie naast elkaar geplaatste spijlen voor die gedeeltelijk over de gesloten benedenkant doorlopen. De met terugliggende hoeken uitgevoerde vierkante kolommen zijn opgemetseld in rode baksteen maar zetten zich na een rollaag in gele baksteen voort en eindigen in een hardstenen dekplaat. Vanaf het marktplein gezien bevindt zich rechts het poortje voor de kerkgangers waarvan de benedenhelft uit plaatwerk bestaat waarop gedraaide en opengewerkte spijlen rusten. Rechts hiervan en links van de dubbele deuren bevindt zich een hek rustend op door een ezelsrug afgesloten, laag muurtje van rode baksteen. Het hek sluit rechts aan op een ijzeren paaltje waaraan een modern hekwerk van gaas. Het linker gedeelte van het hek eindigt hier met een gemetselde kolom zoals beschreven tegen een gevel van de naastgelegen pastorie.

Waardering

Smeedijzeren hekwerk aangebracht ten tijde van de bouw van het kerkschip in 1923.

- Van architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten zoals gave verhoudingen en rijke detailleringen in de stijl van de Amsterdamse school, daterend uit de twintiger jaren van deze eeuw.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege haar ligging aan de zuidzijde van het kerkplein.

De kerk vormt door haar afmetingen en bijzondere silhouet een karakteristiek beeld in de dorpskern van Heerde en wordt door het hekwerk van de openbare ruimte gescheiden.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege zijn bestemming welke is verbonden met een religieuze ontwikkeling vanuit het oorspronkelijke gebruik als kerk reeds vóór de Hervorming en de moderne inpassing ten behoeve van de Nederlandse Hervormde Gemeente.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520199
Complexnaam
H.Johanneskerk
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Nederlands Hervormde KERK (H. Johanneskerk), bestaande uit de middeleeuwse toren, het schip uit 1923 en het koor dat uit de middeleeuwen dateert. Ten tijde van de bouw van het kerkschip werd ook het HEKWERK geplaatst aan de noordwestzijde van de toren, in de hoek van het aangrenzende marktplein. Complex-omschrijving

Van de van oorsprong 15de eeuwse Johanneskerk zijn de westelijke toren en, in verkorte vorm, het oostelijke koor gespaard gebleven. De middeleeuwse Johanneskerk is met haar noordzijde grenzend aan een hoek van het marktplein, gelegen in de dorpskern. Alleen aan de zuid- en oostzijde is zij geheel vrij gesitueerd. De bebouwde omgeving van de kerk herinnert nauwelijks aan een middeleeuws verleden maar wordt grotendeels bepaald door bebouwing daterend van rond 1900 met nadruk op na-oorlogse aanvullingen.

Waardering

Nederlands Hervormde Kerk bestaande uit van oorsprong middeleeuwse toren en 15e eeuws koor en schip uit 1923 met bijbehorend herkwerk.

-Van architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten in in- en exterieur zoals gave verhoudingen en rijke detailleringen van het kerkschip (in de stijl van de Amsterdamse school), toren en gotische koor (met contemporaine muur- en gewelfschilderingen).

-Van stedenbouwkundige waarde vanwege haar ligging aan de zuidzijde van het kerkplein. De kerk vormt door haar afmetingen en bijzondere silhouet een karakteristiek beeld in de dorpskern van Heerde.

-Van cultuurhistorische waarde vanwege zijn bestemming welke is verbonden met een religieuze ontwikkeling vanuit het oorspronkelijke gebruik als kerk reeds vóór de Hervorming en de moderne inpassing ten behoeve van de Nederlandse Hervormde Gemeente.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Dorpsstraat 31 8181 HM Heerde BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 2773 Heerde
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1923 1923 vervaardiging
Naar boven