Kanaaldijk 63, Wapenveld

Omschrijving

BOERDERIJ geflankeerd door twee bijschuren die beide door een tussenlid met het hoofdgebouw zijn verbonden waardoor een grondplan ontstaat van een vork. Het eenlaagse voorhuis wordt gekenmerkt door een Vlaamse gevel met gepleisterde pilasters en fries. De gevels zijn in baksteen opgetrokken boven een omlopende gecementeerde plint en onder een omlopende gepleisterde kroonlijst. De voorgevel bevat vijf vensterassen waarvan het portiek en de aansluitende Vlaamse gevel de middenas vormen; de zijgevels tellen drie vensterassen, waarvan alle met uitzondering van die op de hoek met de voorgevel, die is ingevuld door dubbele (tuin)deuren, schuiframen met gedeeld bovenlicht bevatten en door luiken worden geflankeerd. De vensters rusten op een omlopende waterslaglijst en worden door een 1½ steens boog met gepleisterde sluitsteen beëindigd. Gietijzeren sierankers geven de verdiepingsvloer aan. Het afgeplatte schilddak is belegd met gesmoorde Tuile du nordpannen. in het voorhuis komen per gevel twee platgedekte dakkapellen voor. In het linker en rechter dakschild bevindt zich een schoorsteen. Onder de kap van het door een zadeldak met gesmoorde pannen belegde dak zijn het achterhuis en de bijschuren voorzien van een schijnspant met makelaar. De linker bijschuur bezit in de voorgevel twee vensters van het type zoals beschreven in het voorhuis. Ter plaatse van de zolderverdieping komt een venster met keperboog voor met onder de kruin van de kap een rondvenster. De rechter bijschuur heeft in plaats van ramen een dubbele deeldeur die door een kerkraam wordt geflankeerd en voor het overige identiek is aan de hiervoor besproken gevel. De zijgevels van de schuren bevatten links onder meer vijf rondboog stalraampjes en twee deurtjes; rechts vier stalraampjes en drie deurtjes. De drie achtergevels lijken, zover waarneembaar, aan elkaar gelijk, waarbij dubbele deeldeuren door stalramen worden geflankeerd en op de hoeken staldeuren. Onder het rondvenster in de top bevindt zich een zolderluik.

Waardering

Driekap BOERDERIJ met aan weerszijden van het achterhuis en door een tussenlid hiermee verbonden schuur uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

- Van architectuurhistorisch belang als goed en uitzonderlijk gaaf bewaard voorbeeld van een boerderij uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Het voorhuis is van een bijzonder type en bezit stedelijke allure vanwege zijn omvang en het door een Vlaamse gevel bepaalde, voorname voorkomen.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn ligging aan de gedeeltelijk bebouwde voet van de dijk van het Apeldoorns Kanaal. De boerderij vormt een onderdeel van het beeldbepalende complex in deze lintbebouwing.

- Van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de boerderij laatste kwart van de 19de eeuw.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520204
Complexnaam
-
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Driekap BOERDERIJ (monumentnummer 520204) met SCHUUR (monumentnummer 520205) en KAPBERG (monumentnummer 520206), gebouwd laatste kwart van de 19de eeuw.

De boerderij met bijgebouwen is markant gelegen, vormt een fraai ensemble en vertoont nauwelijks wijzigingen. De boerderij is aan de oostzijde gelegen van de dijk langs het Apeldoorns Kanaal. Boerderij met bijschuren liggen met de evenwijdige nokassen haaks op de dijk en worden door een met een haagbeuk omzoomde tuin met oude bomen hiervan gescheiden. Aan de achterzijde grenst het erf met grasland aan de Lagestraat.

Complex-omschrijving

Uit drie onderdelen bestaand boerderij-complex, fraai gelegen aan de voet van de dijk langs het Apeldoorns Kanaal. In de afzonderlijke onderdelen toont het complex een grote mate van oorspronkelijkheid en gaafheid. Daarnaast is de positionering van de samenstellende delen evenwichtig en lijkt sinds het ontstaan van de boerderij en bijgebouwen de situatie onveranderd. De drie door een tussenlid geschakelde schuren die zijn voorzien van een zadeldak, liggen geklemd tussen aan de voorzijde het aangrenzende voorhuis met afgeplat schilddak; aan de achterzijde bevinden zich een haaks geplaatste schuur en een kapberg.

Complex-waardering

Driekap BOERDERIJ met SCHUUR en KAPBERG, uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

- Van architectuurhistorisch belang als goed en uitzonderlijk gaaf bewaard voorbeeld van een boerderij-complex uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn ligging aan de gedeeltelijk bebouwde voet van de dijk van het Apeldoorns Kanaal en vervult daarin een beeldbepalende rol.

- Van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de boerderij laatste kwart van de 19de eeuw. Aan het bebouwde erf is goed de geschiedenis van wonen en werken op een boerderij uit eind 19de eeuw afleesbaar.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kanaaldijk 63 8191 LW Wapenveld BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarshuisboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
M 1207 Heerde
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1875 1900 vervaardiging
Naar boven