Complex Kinderbos, Sint-Oedenrode

Inleiding.
De HOOISCHUUR van omstreeks 1930 in Traditioneel-ambachtelijke stijl ligt ten westen van de boerderij en haaks daarop.
Omschrijving.
De eenlaags HOOISCHUUR met zadeldak, belegd met gesmoorde pannen, is gebouwd op een rechthoekig grondplan en is opgetrokken uit hout, doch heeft een bakstenen onderbouw en gemetselde achtergevel. De planken betimmering van de gevels is geteerd en geheel zwart, met uitzondering van een klein vierkant raam met roedenverdeling in de voorgevel, dat evenals de dakranden van de tuitgevel is wit geschilderd. In de voorgevel bevinden zich twee grote dubbele deuren, die elk toegang geven tot een afgesloten gedeelte van de schuur. De kapconstructie en de zoldering zijn uit balken opgetrokken. Aan de noordzijde is in later tijd een eenlaags aanbouw geplaatst.
Waardering.
Het object is van algemeen belang en ontleent zijn waarde aan de samenhang met de andere onderdelen van het complex. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege het gebruik van geteerde planken. Het is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als voorbeeld van een geteerde hooischuur in Noord-Brabant.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520465
Complexnaam
Complex Kinderbos
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding.

Het complex van hoeve Arbeidslust, ook wel de Kienehoef genoemd, bestaat uit een LANGGEVELBOERDERIJ (1) annex JACHTHUIS (2) met VARKENSSTAL MET BAKHUIS (3) en HOOISCHUUR (4) en is gelegen tussen de oude bewoningskernen van Sint-Oedenrode en Olland.

Omschrijving.

De oorsprong van deze hoeve gaat terug tot het eind van de achttiende eeuw, toen zij werd gesticht door Jacob Kien als ontginningsboerderij met pachterswoning en heerschapshuis. Halverwege de negentiende eeuw is op dezelfde plek een nieuwe boerderij gebouwd door Pieter van der Hagen. Het huidige jachthuis dateert uit 1900. In de twintigste eeuw is het in handen gekomen van de familie Bolsius, die een fruitboomgaard heeft aangelegd. De langgevelboerderij is vermoedelijk omstreeks 1930 gemoderniseerd door de toenmalige eigenaar, en heeft toen haar huidige verschijningsvorm gekregen. Bij dezelfde gelegenheid is de huidige varkensstal gebouwd en de houten hooischuur. Na tussentijds eigendom te zijn geweest van de gemeente, is de hoeve in 1939 overgegaan in handen van de nieuwe eigenaar, die haar anno 1998 nog steeds bewoont.

Het oorspronkelijke ontginningspatroon is nog ten dele in het omringende landschap te herkennen. Ook de ontsluitingslaan vanaf de Ollandseweg is nog aanwezig, met de in 1939 aangeplante linden, die de oorspronkelijke eikenbomen hebben vervangen. Het toegangshek is geamoveerd. Van de twintigste eeuwse fruitboomgaard is nog slechts een klein perceel behouden, dat ten westen van de hoeve ligt.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een ontginningshoeve met jachthuis. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de detaillering van het jachthuis en vanwege de toegepaste materialen in de varkensstal en de hooischuur. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met het omringende jonge ontginningslandschap en de ontsluitingslaan. Het is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als voorbeeld van een ontginningshoeve met jachthuis in een jong ontginningslandschap.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Hooischuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kinderbos 5 5491 VH Sint-Oedenrode Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
R 292 Sint Oedenrode
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1930 1930 Betreft beide objecten vervaardiging
Naar boven