Uiterburen 43, Zuidbroek

Omschrijving

HOOFDSCHUUR met ingebouwde DIENSTWONING en aangebouwde BIJSCHUUR en PAKHUIS uit 1931.

De HOOFDSCHUUR met ingebouwde DIENSTWONING op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen en wordt gedekt door een wolfdak waarop niet-originele pannen; houten goot aan zowel de voor- als achterzijde, mastgoot aan zowel de noord- als zuidzijde; in voor- en achtergevel vlechtwerk van gesinterde baksteen; links twee hoge gemetselde schoorstenen; vensters onder een gesinterde bakstenen rollaag.

In de voorgevel (oostzijde) een samengesteld driedelig H-venster, twee samengestelde tweedelige H-vensters, een tweedelig keldervenster, getoogde dubbele opgeklampte houten schuurdeuren en drie samengestelde tweedelige vensters met bakstenen stijlen.

In de zuidgevel een samengesteld driedelig H-venster, een houten paneeldeur waarin glas waarvoor een stoep, een samengesteld tweedelig H-venster, een liggend tweedelig venster en een klein venster. In het schuurgedeelte tien samengestelde tweedelige stalen H-vensters met bakstenen stijlen en een houten schuurdeur.

In de achtergevel (westzijde) aan de linkerzijde een niet-originele schuurdeur, centraal zes samengestelde tweedelige dichtgezette venters met bakstenen stijlen en aan de rechterzijde een getoogde dubbele schuurdeur.

In de noordgevel drie samengestelde tweedelige stalen H-vensters met bakstenen stijlen. Aan deze zijde is de bijschuur met centraal een pakhuisje aangebouwd.

Het voorste gedeelte van de BIJSCHUUR is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop grijze Hollandse pannen; niet-originele windveren. Het achterste gedeelte is opnieuw opgetrokken en verlaagd; op het dak niet-originele platen.

In de voorgevel (oostzijde) centraal een opgeklampte houten deur met aan weerszijden een getoogd liggend zesruits venster onder rollaag. De achtergevel (westzijde) is opnieuw opgetrokken. In het voorste gedeelte van de noordzijde twee luiken. In het achterste gedeelte vijf getoogde liggende vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling.

Het PAKHUIS, gelegen tussen het voorste en achterste deel van de bijschuur, telt twee verdiepingen, is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop niet-originele platen; niet-originele windveren.

In zowel de voor- (oostzijde) als achtergevel (westzijde) een samengesteld tweedelig H-venster met bakstenen stijl en een H-venster. In de noordgevel zes samengestelde tweedelige H-vensters met bakstenen stijlen.

Waardering

Hoofdschuur met ingebouwde dienstwoning en aangebouwde bijschuur en pakhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een hoofdschuur met ingebouwde dienstwoning en aangebouwde bijschuur en pakhuis uit 1931 in de provincie Groningen

- vanwege de redelijke mate van gaafheid

- vanwege de opvallende vormgeving

- vanwege de typologische zeldzaamheid van schuur met dienstwoning, bijschuur en pakhuis

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de woning

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520959
Complexnaam
Robbedoes
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Complexomschrijving

Inleiding

COMPLEX bestaande uit een WOONHUIS, genaamd `Robbedoes', met HOOFDSCHUUR met ingebouwde DIENSTWONING en aangebouwde BIJSCHUUR en PAKHUIS en vrijstaande STOOKHUT. De woning is gebouwd in 1929-30 als huwelijkscadeau in opdracht van G. Luinge en G. M. Weissenbeck (Oostenrijk) in Interbellum-architectuur. Het ontwerp is mede van de hand van de opdrachtgeefster. De schuur met dienstwoning stamt uit 1931. Het tuinhuisje, gelegen links van het woonhuis, hoort oorspronkelijk niet bij deze boerderij en verkeert in een slechte bouwkundige staat. Het tuinhuisje komt samen met de nieuwe garage, gelegen rechts van het woonhuis, niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Het complex is gelegen aan de doorgaande weg van Zuidbroek. Het woonhuis ligt aan de linkerzijde met rechts daarvan de schuur met dienstwoning. De stookhut ligt aan de rechterzijde van de schuur.

Waardering

Woonhuis met aangebouwd schuurtje, hoofdschuur met ingebouwde dienstwoning en aangebouwde bijschuur en pakhuis en vrijstaande stookhut van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een boerderijcomplex uit de jaren dertig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving van zowel het woonhuis als de schuur

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het complex en de samenstellende onderdelen

- vanwege de typologische zeldzaamheid van de schuur met dienstwoning, bijschuur en pakhuis

- vanwege de opvallende ligging aan de doorgaande weg van Zuidbroek

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Uiterburen 43 9636 EC Zuidbroek Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 1913 Zuidbroek
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1931 1931 vervaardiging
Naar boven