Kerkstraat 59, Zuidbroek

Omschrijving

HOOFDSCHUUR met aangebouwde BIJSCHUUR gebouwd omstreeks 1890. In 1914 kreeg de hoofdschuur een nieuwe voorgevel.

De HOOFDSCHUUR met ingebouwde DIENSTWONING op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen, voorgevel van bruine baksteen, en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop niet-originele pannen; niet-originele goot; muurankers; windwijzer.

De topgevel van de voorgevel (oostzijde) wordt bekroond met een witgeschilderde tuit en wordt geleed door twee gevelbanden en een opklimmend gepleisterd fries; twee negenruits vensters onder strek waarboven een H-venster met zesruits bovenlicht onder een segmentboog met betonnen aanzetstenen en boogtrommel met aan weerszijden een staand venster onder een betonnen latei.

In de zuidgevel een dichtgemetseld venster met tweeruits bovenlicht waarboven een tweeruits zaadvenster, alle onder strek; houten gootlijst. Aan de voorzijde van de krimp dubbele getoogde opgeklampte houten schuurdeuren onder een betonnen latei.

In de achtergevel (westzijde) niet-originele betonvensters en twee houten schuurdeuren onder een betonnen latei.

In de noordgevel een houten paneeldeur met tweeruits bovenlicht waarboven een tweeruits zaadvenster, alle onder strek; houten gootlijst. Aan de voorzijde van de eerste krimp een zesruits venster onder strek waarnaast een brievenbus; aan de zijkant vijf zesruits vensters onder rollaag. Aan de voorzijde van de tweede krimp een vierruits venster onder rollaag; aan de zijkant een opgeklampte houten deur en een vierruits venster. Aan deze zijde is de bijschuur aangebouwd.

De aangebouwde BIJSCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop niet-originele pannen; muurankers; niet-originele goot.

In de topgevel van de voorgevel (oostzijde) centraal een niet-originele schuurdeur met aan weerszijden een getoogd negenruits vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling in de bovenlichten onder rollaag. In de top een rond venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder rollaag.

De achtergevel (westzijde) is opnieuw opgetrokken (niet-originele betonvensters en schuurdeur).

In de noordgevel twee getoogde drieruits vensters onder rollaag.

Waardering

Hoofdschuur met ingebouwde dienstwoning en aangebouwde bijschuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een hoofdschuur met ingebouwde dienstwoning en aangebouwde bijschuur uit het einde van de negentiende en begin van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de opvallend vormgegeven en gedetailleerde voorgevel van de hoofdschuur

- vanwege de redelijke mate van gaafheid

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de villa

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520963
Complexnaam
Boerderijcomplex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Complexomschrijving

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een VILLA, een HOOFDSCHUUR met ingebouwde DIENSTWONING en aangebouwde BIJSCHUUR en een TWEEKAPSSCHUUR.

De villa is gebouwd omstreeks 1914 in opdracht van W. ten Have in een Overgangsarchitectuur waarin Rationalistische elementen zijn te herkennen. De serre aan de zuidzijde is inmiddels afgebroken. De hoofdschuur met ingebouwde dienstwoning en aangebouwde bijschuur, gelegen links achter de villa, stamt uit ongeveer 1890 en kreeg waarschijnlijk omstreeks 1914 een nieuwe voorgevel, die stilistisch gezien een eenheid vormt met de villa. De tweekapsschuur, gelegen achter de hoofdschuur, stamt uit omstreeks 1920. De schuur gelegen aan de linkerzijde van de hoofdschuur komt wegens te weinig gaafheid niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Het complex is gelegen aan de doorgaande weg van Zuidbroek op een ruim perceel dat deels is omgracht. Aan de rechterzijde ligt de snelweg de N7. In de tuin zijn nog restanten aanwezig van een landschappelijke aanleg. Aan de linkerzijde verschaft een oprijlaan toegang tot het complex. Aan de rechterzijde ligt een vijver en staan loofbomen.

Het pand mocht van de eigenaar niet van binnen worden bekeken.

Waardering

Boerderijcomplex bestaande uit een villa, een hoofdschuur met ingebouwde dienstwoning en aangebouwde bijschuur en tweekapsschuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een boerderijcomplex bestaande uit een villa, een hoofdschuur met ingebouwde dienstwoning en aangebouwde bijschuur en tweekapsschuur uit het einde van de negentiende en eerste kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering van zowel villa als hoofdschuur

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het complex

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Kerkstraat en de N7

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kerkstraat 59 9636 AB Zuidbroek BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 462 Zuidbroek
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1890 vervaardiging
1914 1914 nieuwe voorgevel verbouwing
Naar boven