Bredaseweg 444, Tilburg

Inleiding

In de tuin enkele meters achter het huis, in het verlengde van de haaks op de weg gelegen vleugel, een half ingegraven, deels bakstenen, deels betonnen geteerde halfronde SCHUILKELDER. Met de bouw van de 'schuilplaats' werd in opdracht van Fr. Mutsaerts de Beer begonnen in 1942. Op 5 maart 1943 was de schuilkelder gereed. Volgens de bouwtekening bevinden zich in de schuilkelder aan de achterzijde een gassluis en zijn er een toilet en douche aanwezig. In de verleende bouwvergunning is sprake van een schuilplaats bestaande uit vier betonringen van elk 1 m lang en een diameter van 2 meter, waaromheen een éénsteens muur. Hierop werd 80 centimeter zand aangebracht en tenslotte een zogeheten 'scherfmuur'.

Omschrijving

De schuilkelder bestaat uit vier betonringen, ieder 1 m lang met een diameter van 2 m. Hieromheen een éénsteensmuur waarop tenminste 80 cm zand en een scherfmuur. De zo gecreëerde kelder is bereikbaar middels een van afgeschuinde hoeken voorziene gemetselde ingangspartij met T-vormige ingang. Eén ingang is dichtgemetseld, de andere gesloten met een ijzeren hekwerk. In een gecementeerd deel van de ingangspartij is de datum '5-11-19..' aangebracht.

Waardering

Het object is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden door de verbondenheid met de historische ontwikkelingen in de Tweede Wereldoorlog. Het object is ook van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling als voorbeeld van een schuilkelder uit betonringen waarin de zeer effectieve versteviging door middel van metalen banden ontbreekt. Hierdoor is het object tevens van belang vanwege de architectuurhistorische waarden wegens het materiaalgebruik en de toepassing ervan en de samenhang tussen in- en exterieur. Het object is van belang vanwege de ensemblewaarde doordat het deel uit maakt van een groter geheel dat cultuur- en architectuurhistorisch van algemeen belang is door de relatie met het nabijgelegen bijzondere woonhuis. Het object is ook van belang vanwege de gaafheid van zowel in- als exterieur en vanwege de typologische en functionele zeldzaamheid verbonden met de bijzondere bouwdatum.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521028
Complexnaam
Bredaseweg 444
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

In 1936 werd in opdracht van F. Mutsaerts-De Beer een door H.Th. Wijdeveld uit Lage Vuursche ontworpen WOONHUIS (1) geplaatst. Voor de toegepaste betonconstructie werd een aparte vergunning afgegeven. Reeds in 1937 werd al afgeweken van het oorspronkelijke bouwplan. De oostelijke buitendeur aan de woonkamer kwam te vervallen en het grote venster aan de noordzijde werd vervangen door drie ronde ramen. In 1939 werd om de gehele woning een spouwmuur gemetseld. Tevens werden dubbele ramen geplaatst, waarbij de architectuur echter ongewijzigd bleef.

In 1942 werd achter de woning begonnen met de bouw van een SCHUILKELDER (2) bestaande uit betonringen. De kelder kwam in maart 1943 gereed.

In 1961 werd de garage gewijzigd in een kantoorruimte waarvoor de garagedeur werd vervangen door een groot venster. In 1979 werden enkele wijzigingen uitgevoerd aan de keuken en het doorbreken van een slaapkamer. Met uitzondering van de ronde ramen en het raam in de voorgevel werden de stalen kozijnen vervangen door identieke exemplaren in aluminium.

Omschrijving

Het complex bestaat uit een L-vormig WOONHUIS (1) waarvan de korte vleugel met uitbouw aan de voorzijde evenwijdig aan de straatzijde werd geplaatst. In de lengterichting van de haaks hierop geplaatste vleugel bevindt zich enkele meters achter de woning, in de tuin, de in 1942 gebouwde schuikelder (2).

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden, met name de innovatieve waarde van het ontwerp van het woonhuis gerelateerd aan de bouwdatum. Het complex is tevens van belang vanwege de plaats die het werk inneemt binnen het oeuvre van de architect, verbonden met de architectonische gaafheid van het woonhuis. Het object is tevens van belang wegens de samenhang van het gave in- en exterieur. Het is als ontwerp van de architect zeer zeldzaam.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuilplaats Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bomvrij militair object oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Bredaseweg 444 5037 LJ Tilburg Wonong Bredaseweg 444 BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
AB 85 Tilburg
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1942 1943 vervaardiging
Naar boven