Clarissenklooster, Tilburg

Inleiding

DUBBELKAPEL uit 1890 in Neo-Gotische stijl naar ontwerp van architect A.G. de Beer is gebouwd voor de clarissen. Het gebouw heeft een representatief deel als openbare kloosterkapel en een sobere kapel voor de zusters.

Omschrijving

De vier traveeën tellende openbare kapel aan de straatzijde heeft een kruisvormige plattegrond met geveltoren en een koor met driezijdige sluiting. De erachter gelegen, tegen de koorsluiting aangebouwde, zusterkapel van drie traveeën heeft een rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen en de zadeldaken zijn belegd met leien in Maasdekking. De toren van de kapel bestaat uit vier geledingen en bezit een ingesnoerde achtzijdige spits met kruis en weerhaan. De steunberen zijn overhoeks gemetseld en voorzien van hardstenen afzaten. In de eerste geleding bevinden zich de dubbele deuren onder spitsboog met natuurstenen vijfpas met glas-in-lood. Hier boven een hoog spitsboogvenster met bakstenen spitsboogtracering, vervolgens drie door de dorpel gekoppelde spitsboograampjes. Tenslotte volgen de spitsboogvormige galmgaten in een spitsboogvormige spaarboog omrand door siermetselwerk. Tegen de toren staat een kwartronde traptoren aangebouwd, voorzien van spleetvensters en een tentdak met piron. De hoeken van de kapel en het transept hebben tweedelige overhoekse steunberen. Spitsboogramen met tracering verlichten de ruimte. De muren en de gewelven zijn gestuct. Het eenbeukige schip en het transept zijn voorzien van geprofileerde kruisribben met ronde sluitsteen, aanzettend op een console met bladmotief. De zusterkapel heeft drie getoogde, hoog in de gevel van de buitenmuur geplaatste ramen. Entree is mogelijk via een deur in de gang, een aangrenzende ruimte achter en via een deur die via een hal leidt naar de parochiekapel. Deze dubbele deur heeft sierroeden in de bovenpanelen en wagenschotverdeling in het halfronde bovenlicht. Langs de wanden met een houten lambrizering staan koorbanken met misericordes opgesteld. De wanden en het plafond met getoogde orm zijn gestuct. In de achterwand is links een halfronde nis uitgespaard waar het eenvoudige Neogotische altaar met het: "I.H.S." teken staat. Deze ruimte komt overeen met de altaarruimte aan de zijde van de parochiekapel.

Waardering

De voormalige dubbelkapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de stichting van nieuwe vestigingen van oude orden in stedelijke kernen, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dubbelkapel in de late negentiende eeuw. Het pand is van architectuurhistorisch belang vanwege de uiterst sobere stijl en detaillering, karakteristiek voor de clarissen en tevens vanwege de plaats in het oeuvre van de architect. Het gebouw is waardevol vanwege de samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand heeft bijzondere betekenis vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het gebouw is waardevol vanwege de uitzonderlijke gaafheid van in- en exterieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521083
Complexnaam
Clarissenklooster
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Voormalig KLOOSTERCOMPLEX uit 1890 in Neo-Gotische stijl naar ontwerp van architect A.G. de Beer voor de clarissen. Het complex bestaat uit twee onderdelen: klooster (1) en een dubbelkapel (2). Het klooster werd gebouwd met dubbele voorzieningen, zoals twee keukens en twee binnenhoven, voor respectievelijk de buitenzusters en de slotzusters. Sinds 1989 dient het pand als alternatief gezondheids- en meditatiecentrum.

Waardering

Het voormalige klooster met kapel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de stichting van nieuwe vestigingen van oude orden in stedelijke kernen. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het klooster in de late negentiende eeuw. Het pand is van architectuurhistorisch belangvanwege de uiterst sobere stijl en detaillering, karakteristiek voor de clarissen en tevens vanwege de plaats in het oeuvre van de architect. Het gebouw is waardevol vanwege de samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand heeft bijzondere betekenis vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het gebouw is waardevol vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kapel(F1) Religieuze gebouwen Kapel (F) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Lange Nieuwstraat 191 5041 DB Tilburg Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
N 16026 Tilburg
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1890 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Beer de, H. en A.G. ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven