Bisschop Zwijsenstraat 7, Tilburg

Inleiding

KAPEL van het voormalige klooster van de Zusters van de Visitatie (Visitandinnen). Gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw in Neo-Gotische stijl, vermoedelijk naar plannen van A.G.M. de Beer.

Omschrijving

De bakstenen kapel heeft een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, gedekt met leien. Het schip is vier traveeën lang. Het koor is iets smaller en hoger en driezijdig gesloten.

Het object heeft een iets uitstekende bakstenen plint en aan de bovenzijde van de zijgevels een bakstenen fries met keperbogen. Op het dak een vierkante dakruiter bekroond door een vierkante spits, een kwartslag gedraaid ten opzichte van de toren.

In het midden van de voorgevel die door smalle steunberen in drieën wordt gedeeld is een openslaande houten deur met smeedijzeren beslag geplaatst. De deur heeft een spitsboogvormig bovenlicht, gevuld met glas-in-lood. Beide worden omlijst door geprofileerde baksteen en bekroond door een wimberg. Hierin is een gepleisterd veld met in laag reliëf een voorstelling van het Heilig Hart. In het midden van de topgevel bevindt zich een roosvenster met witte, gepleisterde achtpas als omlijsting. De topgevel is voorzien van een getrapt fries en wordt bekroond door een natuurstenen kruis. Links op de hoek staat een ranke zeskantige traptoren met spits en piron en verspringend ten opzichte van elkaar smalle zijn staande glas-in-lood raampjes aangebracht. De bovenste geleding heeft een uitstekende rand van geprofileerde baksteen. Daarboven bevinden zich spitsboogramen met glas-in-lood.

De linkerzijgevel heeft éénmaal versneden steunberen. Per travee is een spitsboograam met glas-in-lood aangebracht op brede natuurstenen afzaten. Tegen de linker zijkant van het koor is een éénlaagse blokvormige aanbouw onder schilddak geplaatst. De zijgevel heeft een iets uitstekende plint, de gevel wordt geleed door lisenen en is voorzien van een bloktandlijst. In de gevel zijn samengestelde spitsboogramen geplaatst. Het koor heeft een fries met keperbogen en is op een driedelig spitsboograam in de zijgevel na geheel blind.

In het interieur is de oorspronkelijke toestand bewaard gebleven. De wanden zijn gepleisterd en in het midden voorzien van een band. Per travee zijn lisenen aangebracht. De kapel heeft paneeldeuren. In het rechtergedeelte bevindt zich een trap. Links is de sakristie gevestigd. Het neogotische altaar en de glas-in-lood ramen zijn nog aanwezig.

Waardering

De kapel is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden. Het gebouw is van cultuurhistorisch belang als vertegenwoordiger van de ontwikkeling van de katholieke congregaties in de negentiende eeuw. Het is een goed en herkenbaar voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de detaillering. Het is van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur. De kapel heeft ensemblewaarde als een essentieel onderdeel van het geheel.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521118
Complexnaam
Complex Zwijsenstraat
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit KAPEL (I), en ZIEKENZAAL met nonnenkoor (II) van het voormalige klooster van de Zusters van de Visitatie (Visitandinnen). Gebouwd kort voor 1895 in Neo-Gotische stijl, vermoedelijk naar plannen van A.G.M. de Beer, als uitbreiding van het herenhuis op no. 5 dat door de zusters werd bewoond. Dit pand is reeds beschermd (monumentnummer 35693).

Omschrijving

De kapel ligt evenwijdig aan de Bisschop Zwijsenstraat. Aan de achterkant en tegen de rechterzijgevel van de kapel staat de voormalige ziekenboeg. De gebouwen zijn met elkaar verbonden tot een L-vormig geheel en vormden oorspronkelijk ook inwendig een geheel. In 1998 heeft de kapel een andere eigenaar dan de aangrenzende bouwmassa.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden. Het is van cultuurhistorisch belang als vertegenwoordiger van de ontwikkeling van de religieuze congregaties in de negentiende eeuw, in het bijzonder die van de comtemplatieve congregaties. Het is een goed en herkenbaar oorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de detaillering. Het complex is van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kapel(F1) Religieuze gebouwen Kapel (F) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Bisschop Zwijsenstraat 7 5038 VA Tilburg Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
M 11029 Tilburg
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1875 1900 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Beer de, H. en A.G. ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven