Klooster/kapel, Veghel

Inleiding.

Achter het klooster ligt een grote KAPEL, gebouwd in 1939 naar een ontwerp van architect J.J.M. van Halteren. De kapel is gebouwd in een Traditionalistische stijl. Tegen de achterzijde van de linkervleugel van het klooster is een verbindingsgang, eveneens in Traditionalistische stijl, gebouwd.

Omschrijving.

Deze verbindingsgang heeft kleine vierkante raampjes. De kapel is uitgevoerd in bakstenen in kloostermop formaat. De daken zijn gedekt met leien en voorzien van dakkapellen. De kapel heeft een breed middenschip van vijf traveeën onder zadeldak en lage, smalle zijbeuken met lessenaarsdaken. Het koor bestaat uit één travee met driezijdige sluiting en heeft een lagere omgang met steunberen. De koortravee wordt bekroond door een grote vierkante toren met spits, deze domineert het object. De toren is voorzien van kleine hoektorentjes en wordt bekroond door een smeedijzeren kruis met een haan. De transeptarmen zijn recht gesloten. Voor de transepten bevinden zich aan weerszijden van het schip lagere bouwmassa's onder zadeldak. Het voorportaal is iets lager dan het schip. Boven de getoogde dubbele deur is in het boogveld van de spitsboog een zandstenen reliëf aangebracht. Dit reliëf is van de hand van A. Meertens en stelt Christus Koning voor die de aanbidding ontvangt van de Heilige Franciscus en de Heilige Clara. In een rand eromheen is de inskriptie: "Door mijn liefde zal ik heersen" aangebracht. De zijgevels worden geleed door steunberen. Daartussen zijn in de zijbeuken en in de lichtbeuk spitsboogramen, gevuld met glas-in-lood geplaatst. In het koor zijn spitsboogramen met een bakstenen vorktracering, gevuld met glas-in-lood aangebracht. In de transepten langgerekte spitsboogramen met glas-in-lood, de topgevels zijn voorzien van vlechtingen.

Het interieur van de kapel verkeert nog in oorspronkelijke staat. Tussen middenschip en zijschepen staan vierkante pijlers met zandstenen kapitelen, bewerkt met reliëfs. In het middenschip een spitsbooggewelf, de zijschepen worden overwelfd door bakstenen stergewelven. Het koor heeft een omgang met spitsbooggalerij op smalle zuilen. De gebrandschilderde glas-in-loodramen in het koor zijn van de hand van H. Collen en P. Wiegersma. In het schip werden de ramen ontworpen door T. Dekkers. Zijaltaren zijn uitgerust met opaline-voorstellingen van Jan Mammen. Het kloosterterrein wordt van het aangrenzende kerkhof gescheiden door een lage muur met ezelsrug.

Waardering.

De kapel is van algemeen belang, vanwege de cultuurhistorische waarde, het is een uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk opkomst en bloei van de katholieke congregaties en is tevens een voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kloosterkapel. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de detaillering, de bouwstijl en plaats die het gebouw inneemt in het oeuvre van de architect Van Halteren. De kapel is van belang wegens de gaafheid van het interieur en exterieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521264
Complexnaam
Klooster/kapel
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding.

Complex van twee onderdelen, een KLOOSTER met RECTORAAT (I) en een KAPEL (II). Het KLOOSTER met RECTORAAT werd gebouwd in 1869-72 naar ontwerp van P.J.H. Cuypers in een voor kloosters gebruikelijke zakelijke Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl met invloeden van Neo-Renaissance. Achter het klooster ligt een grote KAPEL, gebouwd in 1939 naar een ontwerp van architect J.J.M. van Halteren. De kapel is gebouwd in een Traditionalistische stijl. Oorspronkelijk hoorden bij het klooster diverse schoolgebouwen. In de jaren '80 van de 20ste eeuw is het grootste deel daarvan gesloopt ten gunste van een uitbreiding van het kloostergebouw.

Omschrijving.

Het complex bevindt zich in het centrum van Veghel, naast de Rooms Katholieke kerk met het kerkhof en in de directe nabijheid van de pastorie en congregatiekapel. Het klooster bestaat uit drie vleugels op een U-vormige plattegrond. Deze wordt gesloten door de daarachter liggende kapel.

Waardering.

Het complex van twee onderdelen, een Klooster met Rectoraat (I) en een Kapel (II) is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, het is een uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk opkomst en bloei van de katholieke congregaties en is tevens een voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de detaillering. Vooral de kapel is ook van architectuurhistorisch belang vanwege de bouwstijl en plaats die het gebouw inneemt in het oeuvre van de architect Van Halteren. Het is gaaf bewaard gebleven.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kapel(F1) Religieuze gebouwen Kapel (F) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Deken van Miertstraat 8 5461 JN Veghel Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 3449 Veghel
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1939 1939 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Halteren, J. van ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Meertens, A. ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Mammen, J. ; Noord-Brabant beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Collen, H. ; Noord-Brabant glazenier
Wiegersma, H. ; Noord-Brabant glazenier
Dekkers, T. ; Noord-Brabant glazenier
Naar boven