Begraafplaats Elisabethstraat, Vught

Inleiding

Direct na de ingang van de Algemene Begraafplaats bevindt zich aan de rechterzijde van het centrale pad de sektie Eerste Klasse van de Katholieke afdeling op deze Algemene Begraafplaats. De graven van dit kavel behoren tot de oudste op de BEGRAAFPLAATS en bezitten een hoge cultuurhistorische en kunsthistorische waarde. Belangrijk zijn onder meer de graven van de beeldhouwer J. van der Ven, de zuil van de familie Rouppe van der Voort en de graftombe van de familie Van Meeuwen. Op het kavel bevinden zich verder diverse GRAFMONUMENTEN van uiteenlopende cultuurhistorische en kunsthistorische waarde. De grafschikking op dit kavel is, met uitzondering van de toevoeging van enkele grafmonumenten van meer recente datum, bijzonder gaaf bewaard gebleven.

Omschrijving

Het kavel meet circa 10 bij 20 meter. Binnen het kavel bevindt zich een aantal grafmonumenten, die als complexonderdelen VI, VII en VIII afzonderlijk beschermd worden. Voorts is er nog een aantal andere elementen van belang. Zo ligt aan de zuidzijde van het kavel het grafmonument van de familie De Grez-De Roy van Zuidewijn, waarop een alliantiewapen te zien is. Jonkheer Henricus F. de Grez was, zoals het grafschrift op dit monument aangeeft, 'Commandeur van de Orde van de Eikenkroon' en lid der ridderschap van Noord-Brabant. Voorts een tweetal kindergraven vlakbij de haag langs de St. Elisabethstraat.

Binnen het kavel vinden we een vrij onregelmatige grafschikking. Zowel aanleg als grafschikking zijn gaaf bewaard gebleven en op een enkele verstoring na nog authentiek.

Waardering

Het complex binnen de Algemene Begraafplaats is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van culturele, sociaal-economische en geestelijke ontwikkelingen. De binnen het kavel gelegen grafmonumenten bezitten architectuurhistorische/kunsthistorische waarde vanwege hoogwaardige esthetische kwaliteiten en bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

Het complex heeft ensemblewaarde wegens de bijzondere wijze van verkaveling en inrichting en de gaafheid en zeldzaamheid daarvan.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521300
Complexnaam
Begraafplaats Elisabethstraat
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex van de ALGEMENE en KATHOLIEKE BEGRAAFPLAATS ligt op een globaal rechthoekig terrein langs de noordwestelijke zijde van de St. Elisabethstraat. Het oudste gedeelte van het complex, de "Algemeene Burgerlijke Begraafplaats in het Schoonveld" werd in 1830 -overeenkomstig een overheidsbesluit uit 1829- aangelegd buiten de toenmalige bebouwde kom. De aanleg van de Rooms-Katholieke begraafplaats dateert uit 1882. Het terrein waarop beide begraafplaatsen zijn gelegen wordt door meidoorn- en taxushagen afgescheiden van de straat. Tevens vormt een beukenhaag de afscheiding tussen de Algemene en de Rooms-Katholieke begraafplaats.

Omschrijving

Het complex bestaat uit twee aan elkaar grenzende begraafplaatsen, gelegen op een globaal rechthoekig terrein. De omvangrijkste hiervan, de Katholieke begraafplaats, bevindt zich aan de zuidzijde van het terrein. De kleinere Algemene begraafplaats grenst aan de noordzijde hiervan. Deze laatste is opgedeeld in een tweetal afdelingen: een Rooms-Katholieke afdeling en een Nederlands-Hervormde afdeling. Het te beschermen complex bestaat uit een achttal onderdelen, te weten:

I. Het hekwerk en de poorten

II. Een schijndodenhuisje uit c.1858

III.Aanleg en grafschikking sektie Eerste Klasse van de katholieke afdeling van de algemene begraafplaats. (Met de daarop een aantal afzonderlijk beschermde grafmonumenten, beschreven als complexonderdeel VI, VII en VIII).

IV. Grafmonument van Franciscus en Johannus Jonkers V. Grafmonument J.W. Lips

VI. Grafmonument voor de beeldhouwer J. van der Ven VII. Zuil familie Rouppe van der Voort

VIII. Graftombe familie Van Meeuwen.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als illustratie van het ontstaan van begraafplaatsen buiten de bebouwde kom na een overheidsbesluit hieromtrent uit 1829 en als herinnering aan een aantal prominente Brabanders op het gebied van kunst en cultuur. Het complex bezit architectuurhistorische/kunsthistorische waarde, omdat een groot aantal van de grafmonumenten respresentatief is voor de negentiende-eeuwse grafsculptuur en omdat er sprake is van hoogwaardige esthetische kwaliteiten en bijzonder materiaalgebruik en ornamentiek. Het complex heeft ensemblewaarde wegens de bijzondere wijze van verkaveling en inrichting.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Grafmonument Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie
Begraafplaats Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
St.-Elisabethstraat 68 5261 VN Vught Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
L 3976 Vught
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1882 1882 Betreft aanleg r.k. begraafplaats vervaardiging
1894 1894 Betreft aanleg grafmonument verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Jonkers, J. ; Noord-Brabant beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Naar boven