Diepenveenseweg 1, Olst

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van de historische buitenplaats Groot- en Klein Hoenlo wordt gekenmerkt door het 19de-eeuwse park in landschapsstijl gelegen binnen een oudere formele 18de-eeuwse aanleg. Van deze aanleg, zoals te zien is op de zgn. Hottingerkaart uit 1792, bestaan ondermeer nog lanen als de oprijlaan met de aan weerszijden gelegen open weilanden en waterlopen. Het karakter van de buitenplaats wordt in sterke mate bepaald door deze rechte oprijlaan die vanaf de spoorlijn naar het huis Groot Hoenlo loopt. De laan is aan weerszijden voorzien van dubbele laanbeplanting (eiken) en rododendrons en buigt voor het huis naar links en loopt door het huispark richting Olst. Huis Groot Hoenlo ligt op een omgracht eiland dat toegankelijk is middels een brug met bakstenen keermuren. Over de buitengracht die om het omgrachte eiland loopt, ligt een tweede brug, voorzien van een entreehek. De binnengracht is aan de achterzijde sterk verbreed en wordt gevoed door een beek die slingerend door de aanleg ten noorden van het huis loopt. In de 19de eeuw is om dit water een parkaanleg in landschapsstijl gerealiseerd die gekenmerkt wordt door verschillende boomgroepen, solitairen, houtwallen en een afwisseling van open en gesloten ruimten. Het bomenbestand is zeer gevarieerd. Rechts van de oprijlaan, nabij het huis Groot Hoenlo, ligt het jachthuis en enigszins verscholen daarachter de dienstwoning. Links van de laan, schuin tegenover huis Groot Hoenlo ligt het landhuis Klein Hoenlo. Voor Klein Hoenlo ligt een royaal gazon met een open zicht vanaf de oprijlaan naar het huis. Ter plaatse van de afbuiging van de laan ligt de entree naar het huis gemarkeerd door een rijk uitgevoerd hek. Vanaf dit punt loopt een laantje schuin naar het huis. Links van dit laantje een tuin (nieuw ingedeeld). Aan de oprijlaan staan twee 19de-eeuwse natuurstenen sokkels voorzien van cannelures en beëindigd door een kapiteel met bolbekroning, die een van de entrees naar het landhuis Klein Hoenlo markeren. Links van de oprijlaan ligt een open gebied -thans grotendeels in agrarisch gebruik-, rechts van de oprijlaan ligt open parkweide, een parkbos met daarin een wandeling en met grote open weide in landschapsstijl, 19de eeuw, waar vroeger een sterrebos lag. Over de open delen lopen diverse zichtassen. De boerderij en opstallen die in dit deel van de buitenplaats liggen vallen buiten de bescherming.

Waardering

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG van de historische buitenplaats Groot- en Klein Hoenlo is van algemeen belang vanwege: -de tuin- en parkaanleg in landschapsstijl binnen een oudere formele setting die in fasen tot stand is gekomen en rondom de twee landhuizen is gelegen; -de bewaard gebleven lanen en waterlopen uit een oudere, formele periode; -de visueel-ruimtelijke samenhang met het huis Klein Hoenlo; -de functioneel- en visueel ruimtelijke samenhang met andere onderdelen van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521440
Complexnaam
Groot en Klein Hoenlo
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats Groot- en Klein Hoenlo met HOOFDGEBOUW (huis Groot Hoenlo) (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), LANDHUIS (huis Klein Hoenlo) (3), JACHTHUIS (4), DIENSTWONING (5) en TOEGANGSBRUG MET ENTREEHEK (6) en JACHTOPZIENERSWONING (7). De historische buitenplaats Groot- en Klein Hoenlo ligt in het buitengebied van de gemeente Olst. De parkaanleg en de lange laan met dubbele bomenrij naar het landhuis Groot Hoenlo zijn sterk structurerende elementen in het landschap. In 1802 werd het landgoed aangekocht door J. Teding van Berkhout. Het landhuis Groot Hoenlo is gelegen op een dubbel omgracht terrein en heeft twee toegangsbruggen. Het verkreeg zijn huidige karakter in historiserende stijl na een verbouwing in 1897 van het oudere huis naar ontwerp van de architecten Van Nieukerken in opdracht van Jhr. W.H. Teding van Berkhout en zijn vrouw Jkvr. J.P.S. van der Wijck. Voorafgaande aan de werkzaamheden werd een jachthuis gebouwd in chaletstijl met daarnaast een dienstwoning. De bestaande boerderij ten zuiden van Groot Hoenlo is enige jaren later verbouwd tot een villa-achtig landhuis in neoclassicistische stijl, genaamd Klein Hoenlo, ook wel genoemd het 'weduwehuis'. Na het overlijden van de bezitter van Groot Hoenlo ging de weduwe van de eigenaar in dit pand wonen. Ten zuiden van Klein Hoenlo ligt de voormalige jachtopzienerswoning, gebouwd omstreeks 1900. Rondom de beide huizen is in de loop van de 19de eeuw een parkachtige aanleg in landschapsstijl gerealiseerd binnen een oudere, formele setting van lanen en waterlopen. Open en gesloten delen wisselen elkaar af en over de (park)weiden lopen zichtlijnen. Groot- en Klein Hoenlo met bijbehorende opstallen en tuinsieraden staan in een functionele relatie tot elkaar en vormen samen met de parkaanleg de historische buitenplaats.

De niet als beschermde monumenten benoemde opstallen, boerderijen en bijgebouwen die binnen de omgrenzing van de buitenplaats staan, vallen buiten de bescherming van de buitenplaats.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS GROOT- EN KLEIN HOENLO is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang vanwege: -de ouderdom; -de functionele en visuele relatie tussen de landhuizen Groot Hoenlo en het 'weduwehuis' Klein Hoenlo; -de tuin- en parkaanleg in landschapsstijl binnen een oudere formele setting die in fasen tot stand is gekomen en rondom de twee landhuizen is gelegen; -de binnen de buitenplaats voorkomende architectonische waarden (historiserende stijl, Chaletstijl, neoclassicistische stijl); -het belang voor het oeuvre van de architecten Van Nieukerken; -de structurerende elementen van de aanleg (lanen en parkaanleg) binnen het buitengebied; -de functionele en visuele relatie tussen de verschillende complexonderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Diepenveenseweg 1 8121 DV Olst BY Ja
Diepenveenseweg 3 A 8121 DV Olst BY
Diepenveenseweg 4 8121 DV Olst BY
Diepenveenseweg 5 8121 DV Olst BY
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
3350 E 3352 A1 Olst
3350 E 3352 A2 Olst
3658 E 3660 A2 Olst
3658 E 3660 A3 Olst
3658 E 3660 A4 Olst
3658 E 3660 A5 Olst
3658 E 3660 A6 Olst
3658 E 3660 A7 Olst
3658 E 3660 A8 Olst
E 3461 Olst
E 3731 Olst
E 3659 Olst
E 3231 Olst
E 3351 Olst
E 3464 Olst
E 3463 Olst
E 3781 Olst
E 3346 Olst
E 3782 Olst
E 3462 Olst
F 3779 Olst
F 1047 Olst
F 3780 Olst
F 909 Olst
F 1048 Olst
F 915 Olst
F 4524 Olst
F 4525 Olst
F 913 Olst
F 3576 Olst
F 4526 Olst
F 3169 Olst
F 920 Olst
F 3825 Olst
F 3577 Olst
Naar boven