Zeven voetvallen, Sittard

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

ZEVEN VOETVALLEN, 1907-1925, in lineair verband in de noordberm van de Kollenberg, op de helling tussen de Felix Ruttenlaan en de St.Rosakapel aan de Kapellerweg. Vier voetvallen dateren uit 1907, drie uit 1925. Zij werden geplaatst ter vervanging van de uit 1800 daterende voetvallen. De drie voetvallen uit 1925 werden gerealiseerd in het kader van het 250-jarige bestaan van de St.Rosakapel.

Omschrijving

De zeven voetvallen zijn gebouwd in de vorm van wegkapelletjes. Getrapte betonnen basementen, waarop een optrek van rode verblendsteen, gemetseld in kruisverband. Enkele voetvallen hebben een hardstenen plint. Groen en rood geglazuurde profiellijsten op de gevelhoeken en in de nislijsten. De onderbouwen, voorzien van gevelstenen met opschrift, worden van de bovenbouwen gescheiden door een hardstenen cq. betonnen waterlijst. De enigszins terugliggende bovenbouwen, voorzien van geboogde nislijsten met een hardstenen dorpel, lopen uit in een uitkragende tuitgevel met hardstenen cq. betonnen afdekking en een nokkruis. In de nissen stucreliëfs achter traliewerk. De achtergevels zijn geheel gepleisterd. De gevelstenen zijn achtereenvolgens voorzien van de volgende opschriften: "I Voetval. Jezus in den Hof van Gethsemanie. Vereerders van de H.Rosa. Jubeljaar 1925"; "II Voetval. Jezus voor Caiphas. Uit dankbaarheid F.S.E. 1 6 25"; "III Voetval. Jezus voor Pilatus"; "IV Voetval. Jezus wordt wreedelijk gegeeseld"; "Ve Voetval. Jezus beklimt den Calvarieberg. Geschonken door H. Dieteren-Rutten Bergerweg Sittard. 1907"; "VI Voetval. Christus sterft aan het kruis. Vereerder v d H.Rosa"; "VII Voetval. Jezus wordt in het Graf gelegd. Vereerders van de H.Rosa. Jubeljaar 1925".

Waardering

De voetvallen langs de Kollenberg zijn van grote cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, geestelijke en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de esthetiek, het materiaalgebruik en de ornamentiek. De voetvallen zijn vanwege hun situering verbonden met de ontwikkeling cq. uitbreiding van Sittard, zijn van bijzondere betekenis voor het aanzien van de wijk Kollenberg en beschikken over een historisch-ruimtelijke relatie met het ter plaatse hellende landschap. De voetvallen verkeren in een gave architectonische staat en zijn van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Bovendien beschikken de voetvallen over een grote typologische en functionele zeldzaamheidswaarde. De voetvallen zijn van algemeen belang vanwege het geheel van voornoemde waarden.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521611
Complexnaam
Voetvallen en Hof van Olijven
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Complex van bouwkundige devotionalia genaamd de Voetvallen en Hof van Olijven aan de Kollenberg, 1907-1925, gebouwd ter herinnering aan en verering van het Lijden van Christus. Vier voetvallen dateren uit 1907, drie uit 1925. Zij werden geplaatst ter vervanging van de uit 1800 daterende voetvallen. De drie voetvallen uit 1925 werden gerealiseerd bij gelegenheid van het 250-jarig bestaan van de St.Rosakapel.

De zeven voetvallen zijn uitgevoerd in de vorm van wegkapelletjes: een betonnen voet, waarop een smalle voorgevel van rode verblendsteen met geglazuurde profiellijsten, waarin een boogvormige nis met een stucreliëf. De voetvallen lopen uit in een uitkragende tuitgevel met betonnen afdekking en nokkruis. Geheel gepleisterde achtergeveltjes. De Hof van Olijven wordt voorgesteld in de vorm van een in imitatie-rustica opgetrokken koepelgrot. De voetvallen en de hof zijn in lineair verband langs het hellende wegtracee van de Kollenberg geplaatst, tussen de respectievelijke kruisingen met de Felix Ruttenlaan en de Kapellerweg. De voetvallen staan in de noordelijke berm, de hof bevindt zich aan de zuidzijde, tegenover de zesde voetval.

De Kollenberg loopt in zuidoostelijke richting vanaf de President Kennedysingel naar het snijpunt van Molenaarslaan, Doolweg, Eendenpoelweg en kruist de Kapellerweg. Op deze kruising bevindt zich de reeds van rijkswege beschermde St.Rosakapel uit 1675.

Waardering

De Voetvallen en de Hof van Olijven langs de Kollenberg vormen een complex van grote cultuurhistorische waarde, zijnde een bijzondere uitdrukking van een culturele, geestelijke en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de esthetiek, materiaalgebruik en de ornamentiek van de complexonderdelen. Het complex is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling cq. uitbreiding van Sittard, is bijzondere betekenis voor het aanzien van met name de wijk Kollenberg en beschikt over een historisch-ruimtelijke relatie met het ter plaatse hellende landschap. Het complex beschikt over een hoge mate van architectonische gaafheid en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Bovendien beschikt het geheel over een grote typologische en functionele zeldzaamheidswaarde. Het complex is van algemeen belang vanwege het geheel van voornoemde waarden.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Wegkapelletje Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Sittard Kollenberg Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 68 Sittard
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1907 1925 Vier voetvallen dateren uit 1907 en drie uit 1925 vervaardiging
Naar boven