L.W. Heikensbank, Winschoten

Omschrijving

ZITBANK uit 1936, opgetrokken in een roodbruine gesinterde baksteen. De bank bestaat uit een hoge gemetselde rugleuning, afgezet met een rollaag, met in het midden een gedenksteen onder een keperboog met sluit- en aanzetstenen, met als tekst: "gewijd aan L.W. Heikens, gemeentesecretaris, 10 jan. 1903, 1 juli 1936, de burgerij van Winschoten". Op de gemetselde zitting houten planken; de zitting wordt in het midden doorbroken door een (vernieuwde) gemetselde bloembak met rondboogbeëindiging. Aan weerszijden van de bank een gemetselde bloembak met twee afgesnoten hoeken.

Waardering

Zitbank/monument uit 1936 van algemeen belang

- als voorbeeld van een gemetselde zitbank, tevens monument uit 1936

- vanwege de functionele relatie met het wandelbos en de Secr. Heikenslaan

- vanwege de beeldbepalende ligging op de hoek van de Secr. Heikenslaan en de Boschsingel

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521782
Complexnaam
-
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit een WANDELBOS met TUNNEL en ZITBANK. Het wandelbos is van oorsprong in 1826/27 aangelegd op initiatief van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen als werkverschaffingsproject voor werklozen. Bedenker van het plan was Ds. B.H. Steringa Kuijper, die tevens het algemene plan van aanleg ontwierp en toezicht hield op de uitvoering ervan. Het bos is in twee delen aangelegd, die in 1836 met elkaar zijn verbonden door een TUNNEL. De stenen van deze tunnel werden geschonken door het kerkbestuur van de evangelisch lutherse gemeente, wier kerkgebouw werd verplaatst. De stenen die waren overgebleven van de afbraak van de kerk werden door aannemersbedrijf Heikens gebruikt voor de bouw van de tunnel. De gemeente Winschoten nam in 1841 de verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van het bos over van het Nutsbestuur. In 1907 kreeg het bos zijn huidige vorm, toen de gemeente Winschoten L.A. Springer had aangetrokken om te adviseren over de inrichting ervan. Springer adviseerde het bomenbestand uit te dunnen, een smalle slingervijver aan te leggen tussen de twee bestaande vijvers en te zorgen voor een nieuwe aanplant van hulst, taxus, zilverspar, laurierkers, Portugese laurier en rododendron. Aan het einde van het pad (huidige Secr. Heikenslaan) dat de twee delen van het bos scheidt werd in 1936 een ZITBANK geplaatst ter herinnering aan L.W. Heikens, die van 1903 tot 1936 gemeentesecretaris van Winschoten was geweest. De zitbank is omstreeks 1995 gerestaureerd.

Het bos is in 1961 en 1967 herbeplant op advies van Staatsbosbeheer. In 1967 werd het bos opgeschoond en gerestaureerd door tuin-en landschapsbureau Vroom uit Glimmen. Tijdens deze restauratie zijn de bruggetjes over de vijvers afgebroken en vervangen door nieuwe, en is een groot aantal nieuwe zitbankjes in het bos geplaatst. Daarna heeft de gemeente van 1976 tot het jaar 2001 een verjongingsplan opgesteld voor het wandelbos. De grote vijver in het bos is in de jaren 1997/98 beschoeid en gebaggerd.

In 1930 is de tunnel versterkt, in 1957 gerestaureerd, waarbij de zich erboven bevindende brug is verbouwd, en in de periode 1990-1998 is de tunnel nogmaals gerestaureerd. De brug is later nog eens aangepast, waarschijnlijk met de aanleg van twee verharde rijwielpaden aan weerszijden van het verharde voetpad. Het bos wordt aan zuidoostzijde begrensd door de Garstestraat, aan de noordoostzijde door de Bossingel, de Burg. H.J. Wichersstraat en de Mr. E.A.J. Moddermanstraat, aan de noordwestzijde door de Molenhornerweg aan de zuidwestzijde door de Steringa Kuiperweg.

Waardering

Wandelbos met tunnel en zitbank van algemeen belang vanwege tuinhistorische en stedenbouwkundige waarde

- als voorbeeld van een wandelbos uit 1827 dat in 1907 zijn huidige aanleg kreeg op advies van L.A. Springer

- vanwege de verzorgde aanleg in Landschapsstijl met onder meer een heuvel en tunnel

- vanwege de historische waarde als werkverschaffingsproject

- vanwege de grote stedenbouwkundige waarde voor de stad Winschoten

- vanwege de typologische zeldzaamheid in de provincie Groningen

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Zitbank Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Boschsingel 1 9671 JB Winschoten BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 1794 Winschoten
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1936 1936 vervaardiging
Naar boven