Dorpsstraat 38, Warmond

Inleiding

SCHOOL en SCHOOLMEESTERSWONING uit 1861 met aan de neogotiek verwante detaillering. De voorgevel van het samengestelde bouwvolume vormt de noordwestwand van het plein waaraan ook het gemeentehuis is gesitueerd. Het schoolgebouw is in de jaren zeventig van deze eeuw aan de achterzijde uitgebreid, deze aanbouw is voor de bescherming van ondergeschikt belang; inwendig is het verbouwd tot gymzaal.

Omschrijving

Het samengestelde pand bestaat uit twee rechthoekige bouwvolumes van verschillende grootte, opgetrokken in bruine baksteen onder een dubbel zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. Aan de pleinzijde twee tuitgevels (zuidoost) met deklijsten en in de geveltoppen uitgemetselde spitsboogfriezen. De gevels zijn geleed door lisenen en voorzien van decoratief metselwerk in gele baksteen. In de voorgevel van het woonhuis zesruits vensters en links een hoge paneeldeur onder een bovenlicht. Boven de gevelopeningen profiellijsten van gele baksteen, die op de begane grond zijn doorgetrokken. Onder de verdiepingvensters een gepleisterde waterlijst. De voorgevel van de voormalige school is gedecoreerd met speklagen, sierstenen en verticale sierbanden van gele baksteen. Voor het midden van de voorgevel een entreeportaal met zadeldak en een dubbele paneeldeur onder een halfrond bovenlicht. Het portaal wordt geflankeerd door lisenen die doorlopen tot aan het boogfries. In de spaarvelden tussen de lisenen twee zestienruits vensters met diagonale roedenverdeling in de getoogde bovenlichten en in de geveltop een getoogd zestienruits venster. Gepleisterde gevelplaten met het opschrift 'anno 1861' en 'school'. De zijgevel van het schoolgebouw (noordoost) wordt geleed door zes traveeën met zestienruits vensters in spaarvelden tussen lisenen. In de getoogde bovenlichten een diagonale roedenverdeling. Onder de gootlijst een iets uitgemetseld fries met tandlijst en siermetselwerk van gele baksteen. Tuitgevels aan de achterzijde (noordwest) met een eenvoudig uitgemetseld fries. In de geveltop van de school een getoogd venster identiek aan dat in de voorgevel. In de gevel van het woonhuis een deur met bovenlicht en zes- en achtruits vensters.

Waardering

De school en schoolmeesterwoning zijn van algemeen belang vanweg de cultuurhistorische waarde als representatief en vrij gaaf voorbeeld van een dorpsschoolcomplex uit 1861.

Het pand is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de herkenbare typologie, de neo-gotische detaillering en de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van het exterieur.

Het pand is in hoge mate van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering, in samenhang met het oude gemeentehuis, aan het dorpsplein in Warmond.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521961
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Onderwijzerswoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie
Schoolgebouw Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Dorpsstraat 38 2361 BE Warmond Ja
Dorpsstraat 40 2361 BE Warmond
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 856 Warmond
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1861 1861 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Onbekend ; Zuid-Holland overig ambachtsoort
Naar boven