Waaldijk 3, Opijnen

Het KOETSHUIS met portierswoning (3) is gebouwd op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een zadeldak gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. Op de nok bevindt zich een kleine bakstenen schoorsteen. Het pand is opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband. De kopgevels worden afgesloten door met hardstenen platen afgedekte schoudergevels. Links in de VOORGEVEL bevindt zich een door een segmentboog afgesloten muuropening met dubbele deuren, aan weerszijden geflankeerd door een met een segmentboogje afgesloten venster dat voorzien is van een twaalf-ruits ijzeren raam. Geheel rechts bevindt zich de entree van het voormalige kantoorgedeelte, die geflankeerd wordt door twee lage muurtjes die ieder voorzien zijn van een terra-cotta vogelsculptuur. Beide zijn gemaakt als bouwaardwerk naar ontwerp van Hildo Krop ten behoeve van het Wilhelminagasthuis te Amsterdamen. De sculpturen zijn proefstukken van de Opijnensche Steenfabriek. Boven de eenvoudige opgeklampte deur bevindt zich een bovenlicht. Rechts hiervan bevindt zich een drielichts venster waarachter binnenluiken zichtbaar zijn. Beide gevelopeningen worden afgesloten door getoogde strekken en met siermetselwerk in de boogvelden. De LINKER ZIJGEVEL bezit links twee hoog gelegen door segmentboogjes afgesloten vensters die ieder voorzien zijn van een elf-ruits gietijzeren raam. Rechts hiervan bevindt zich een grote door een rondboog afgesloten muuropening die voorzien is van dubbele luiken.

Tegen de ACHTERGEVEL bevindt zich rechts een halfrond venster met een gietijzeren raam. Links bevindt zich in de gevel een uitgehakte rechtgesloten poortopening met dubbele deuren.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft op de begane grond een laag aangekapt uitbouwtje. In de geveltop bevindt zich een halfrond afgesloten muuropening die voorzien is van dubbele luiken en geflankeerd wordt door twee door segmentboogjes afgesloten vensters die voorzien zijn van gietijzeren elf-ruits ramen.

Het INTERIEUR bevindt zich nog in oorspronkelijke staat met onder meer houten vloeren en stucplafonds.

Waardering

KOETSHUIS (3) met portierswoning gebouwd in Nieuw-Historiserende stijl omstreeks 1915, vermoedelijk ter vervanging van een ouder gebouw dat mogelijk dezelfde functie heeft gehad. Opmerkelijk zijn de terra-cotta vogelfiguren naar ontwerp van de beeldhouwer HILDO KROP aan weerszijden van de ingang van het kantoorgedeelte. De vogelfiguren zijn ontworpen voor het Wilhelminagasthuis in Amsterdam.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een zorgvuldig uitgevoerd koetshuis met portierswoning in Nieuw-Historiserende stijl, dat onder meer wordt gekenmerkt door de meerruits ramen en een getrapte tuitgevel.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex, gesitueerd aan de oostzijde van Huize Uytterwaerde.

- Van cultuurhistorische waarde als type koetshuis met portierswoning van belang voor de landelijke ontwikkeling van dit type gebouw. Bijzondere waarde kan toegekend worden aan de vogelfiguren naar ontwerp van Hildo Krop.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522036
Complexnaam
Landgoed Uytterwaerde
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

COMPLEX "HUIZE UITERWAARDE of UYTTERWAERDE". Onder rijksbescherming vallen de volgende onderdelen:

1: Huize Uytterwaerde

2: Aanleg

3: Koetshuis met portierswoning

4: Fruitschuur (oorspronkelijk vloedschuur)

5: Moestuin met kassen en terra-cotta engelenfiguur

6: Dienstwoning

7: Tuinmuur met negen terra-cotta beelden

8: Gedenkteken

Huize Uytterwaerde is van 1849 tot in de jaren zeventig van de twintigste eeuw in het bezit geweest van meerdere generaties van de burgemeesters- en steenbakkersfamilie den Ouden en fungeerde behalve als woonhuis ook enige tijd als gemeentehuis van de nu niet meer bestaande gemeente Est en Opijnen. De door de familie Den Ouden gestichte Opijnensche Steenfabriek kende met name tijdens de eerste decennia van deze eeuw een grote bloei. Zo leverde men onder andere de stenen en het bouwaardewerk voor het Jachtslot St. Hubertus te Hoenderloo van H.P. Berlage, het Scheepvaarthuis te Amsterdam van J.M. van der Mey en de uitbreiding van het stadhuis van Amsterdam van N. Lansdorp. De voormalige steenfabriek bevond zich in de Uiterwaarde aan de westzijde van de Waaldijk. Het wigvormige landgoed `Uytterwaerde' bevindt zich buiten de bebouwde kom van Opijnen aan de oostzijde van de Waaldijk. Aan de westzijde wordt het complex begrensd door de Waaldijk, aan de oostzijde door de Repensestraat, in het noorden door de samenkomst van bovengenoemde wegen en in het zuiden door de bebouwing van de dorpskern van Opijnen.

Het huis en het koetshuis zijn beide uitgevoerd in Nieuw Historiserende bouwstijl, die wordt gekenmerkt door de decoratief behandelde schoorstenen, ramen met roedenverdeling en zorgvuldig gedetailleerd metselwerk.

Omschrijving

Het COMPLEX is reeds van verre zichtbaar door het bos aan de westzijde van het landgoed. Aan de oostzijde van de Waaldijk bevindt zich het huidige HUIZE UYTTERWAERDE (1) met nagenoeg vierkante plattegrond gebouwd in 1911 op het souterrain van een voorganger uit 1849. Vermoedelijk bevond zich reeds vóór dit jaar bebouwing op deze plaats waarvan de nu nog aanwezige kelders met kruisgewelven getuigen. Het huis bestaat uit een souterrain, een bel-étage en een verdieping, afgesloten door een afgeplat schilddak gedekt met rode geglazuurde Tuiles du Nord. De voortuin van het pand wordt van de weg gescheiden door eenvoudig, doch sierlijk ijzeren hekwerk. Ten oosten van Huize UYTTERWAERDE bevindt zich het KOETSHUIS (3) met kantoortje gebouwd omstreeks 1915, vermoedelijk ter vervanging van een ouder gebouw dat mogelijk dezelfde functie heeft gehad. Opmerkelijk zijn de terra-cotta vogelfiguren aan weerszijden van de ingang van het kantoorgedeelte.

Een bakstenen muurtje met poortje verbind de FRUITSCHUUR (4) met de noordgevel van Huize Uytterwaerde. De fruitschuur is oorspronkelijk gebouwd als vloedschuur en dateert in de kern mogelijk uit de eerste helft van de negentiende eeuw. Van de oudste bouwfase resteren onder andere nog twee (oorspronkelijk één) kelders met tongewelven aan de zuidzijde. De kelder aan de westzijde is onder meer als wijnkelder in gebruik geweest. De schuur is in loop der tijd diverse malen verbouwd en heeft hierbij onder andere omstreeks de eeuwwisseling een nieuwe voorgevel gekregen. Later kreeg de schuur vanwege de nieuwe functie van fruitschuur, een ingenieus koeling- en ventilatiesysteem. Hiertoe werd het vloerniveau met circa 75 cm verlaagd. De hierdoor ontstane ruimte werd gedeeltelijk met water gevuld en hierover werd een nieuwe houten vloer gelegd met ruime openingen tussen de planken. Tevens werden in de zijgevels luikopeningen op vloerniveau aangebracht. Als gevolg van deze wijzigingen verkreeg men in de schuur een goede natuurlijke ventilatie en koeling: door het openen van de luiken ontstond er een luchtstroom over het water waardoor men naast koele lucht ook een bepaalde luchtvochtigheid verkreeg, waardoor het fruit minder snel uitdroogde. De schuur werd in verband met de nieuwe functie tevens aan de noordzijde met enige meters verlengd. De schuur is nog steeds als fruitschuur in gebruik. De oorspronkelijke rietbedekking van de kap is vervangen door golfplaten.

Vanaf Huize Uytterwaerde is een rechte onverharde laan aangelegd, die doorloopt tot aan de Repensestraat, aan weerszijden geflankeerd door moerascipressen/ sequoia's. Aan de zuidzijde van deze laan bevindt zich de MOESTUIN (5) met aan het uiteinde de DIENSTWONING (6) ten westen van de Repensestraat. De MOESTUIN met KASSEN heeft een rechthoekige plattegrond omsloten door bakstenen muren. De entree bevindt zich aan de noordzijde. De voormalige DIENSTWONING met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag en een zolder afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde kruispannen, dateert uit circa 1850-1875. Het pand is aan de rechterzijde verlengd terwijl zich aan de naar de weg gekeerde achtergevel een uitbouw bevindt. De voorgevel van de woning is gericht naar de oprijlaan.

Aan de zuidzijde van Huize Uytterwaerde bevindt zich van oost naar west een rij wilgen waarachter een TUINMUUR (7) met negen terra-cotta beelden. De beelden zijn waarschijnlijk vervaardigd naar ontwerp van de beeldhouwer H.A. VAN DEN EIJNDE en gebakken in de Opijnensche Steenfabriek als proefstukken van beelden, die met name bedoeld waren voor het Scheepvaarthuis in Amsterdam. Het GEDENKTEKEN (8) naar ontwerp van H.P. BERLAGE bevindt zich op het achterterrein van huize Uytterwaerde op een cirkelvormig plantsoen. De AANLEG (2) van het wigvormig landgoed Uytterwaerde bestaat onder meer uit de rechte laan van de portierswoning naar Huize Uytterwaerde aan weerszijden geflankeerd door moerascipressen/ sequoia's. Het gebied ten noorden van de laan wordt gekenmerkt door fruitbomen, onderbroken door een wigvormige strook dichte bomengroei. In de dichtbegroeide strook bevindt zich een kleine waterloop met onder meer stenen bruggetjes. De toegang tot de boomgaard wordt benadrukt door gepleisterde, stenen pijlers. Aan de zuidzijde van de laan bevindt zich onder meer een halfronde tuinaanleg met terrassen. Vrijstaande terra-cotta elementen bevinden zich onder meer in de terrassen van de halfronde tuinaanleg. De terra-cotta fragmenten zijn afkomstig van de Opijnensche Steenfabriek waarschijnlijk naar ontwerp van H.P. Berlage, H.A. van den Eijnde en Hildo Krop.

Waardering

COMPLEX `Uytterwaerde', in de huidige vorm grotendeels daterend uit het eerste kwart van de twintigste eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde vanwege de verschillende waardevolle objecten gesitueerd op het landgoed `Uytterwaerde' zoals onder meer het huis, de fruitschuur en de moestuin met kassen.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging van het complex tussen de Waaldijk en de Repensestraat. Met name gezien vanaf de Waaldijk nabij de dorpskern van Opijnen, gezien in noord-westelijke richting vormt het, aan de noordzijde door een bosachtig park begrensde, en aan de zuidzijde door boomgaarden begrensde complex een markant element in het landschap. Opvallend is de door het landschap snijdende oprijlaan met moerascipressen/ sequoia's, die de bebouwing aan de Waaldijk en de Repensestraat, gezien vanaf de Waaldijk, ook visueel verbindt. Het is stedenbouwkundig van belang als historisch gegroeid gebied, waarbij een duidelijk verband aanwezig is tussen de bebouwing en de historische verkaveling.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een landgoed gesticht door een burgemeesters- en steenbakkersfamilie eigenaar van de voormalige, landelijk bekende Opijnensche Steenfabriek in de uiterwaarden van de Waal. Als zodanig is het landgoed representatief voor de huisvesting van nieuwe industriëlen aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw als gevolg van de industriële ontwikkeling in Nederland. De fruitteelt (boomgaard en fruitschuur), die onderdeel uitmaakt van het landgoed is kenmerkend voor Betuws grondgebied. Als voormalig gemeentehuis herinnert het huis aan de tijd dat Est en Opijnen samen een zelfstandige gemeente vormden.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Koetshuis(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Waaldijk 3 4184 EK Opijnen BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 2508 Est en Opijnen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1915 1920 vervaardiging
Naar boven