Pastorieweg 14, Nieuw Scheemda

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

Oldambtster DWARSHUISBOERDERIJ uit 1864 waarvan het VOORHUIS is opgetrokken in een rood-bruine baksteen op een trasraam van natuursteen. Het schilddak, gedekt met (namaak)leien heeft twee gemetselde schoorstenen op de nok, en heeft een kroonlijst met gietijzeren ornamenten. De gevels worden geleed door gemetselde pilasters en H-vensters met bovenlichten met blank glas-in-lood onder een strek.

Omschrijving

De hoofdentree bevindt zich midden in de voorgevel (noordwest) in een risalerend gedeelte. De omlijste entreepartij bestaat uit een dubbele paneeldeur met gietijzeren panelen voor de deurlichten, een bovenlicht met twee gevleugelde leeuwen die een wapen vasthouden waarop Ceres staat afgebeeld; voor de deur een natuurstenen, drie treden hoge stoep, aan de zijkant afgezet met een decoratief opengewerkt gietijzeren hek met twee decoratieve pijlers. Boven de entree een gepleisterd balkon met balustrade bestaand uit een decoratief opengewerkt gietijzeren hek met handlijst. Voor het balkon openslaande balkondeurtjes tussen twee zijlichten. Hierboven een platte dakkapel met twee kleine "zijvleugels", met kroonlijst en pilasters. Midden in de dakkapel openslaande deurtjes met deurlichten met decoratieve roedenverdeling; in de beide zijvleugels een raam. Zowel links als rechts van de middenpartij twee H-vensters met bovenlichten met blank glas-in-lood en strek, en twee zaadvensters met strek. In de voorgevel twee bakstenen waarin de initialen van de opdrachtgevers en het bouwjaar staan gekrast: "18 APD WAH 64".

In zowel de zuidwest- als de noordoostgevel drie keldervensters met diefijzers, drie staande vensters met bovenlicht met blank glas-in-lood, en drie zaadvensters met strek. Een van de vensters in de noordoostgevel is achtruits en een van de zaadvensters tweeruits.

De HOOFDSCHUUR opgetrokken in bruin-rode baksteen, heeft een aangekapt dak met rechte achtergevel en gemetselde schoorsteen op de nok, gedekt met een zwarte geglazuurde en een rode Hollandse pan. De hoofdschuur heeft aan beide zijden twee krimpen. In de eerste krimp van de zuidwestgevel, aan de noordwestzijde een H-venster met bovenlicht met blank glas-in-lood en strek; aan de zuidwestzijde drie H-vensters met bovenlicht met blank glas-in-lood en rollaag en een paneeldeur met tweeruits bovenlicht en rollaag.

In de tweede krimp van de zuidwestgevel aan de noordwestzijde een zesruits venster met strek; aan de zuidwestzijde een opgeklampte deur, twee houten schuurvensters met rollaag waarvan één vierruits, vijf licht getoogde ijzeren schuurvensters en drie iets hogere licht getoogde ijzeren schuurvensters, alle zeven met roedenverdeling in honingraatmotief.

In de eerste krimp van de noordoostgevel, aan de noordwestzijde een H-venster met strek; aan de noordoostzijde een ijzeren roosvenster, een w.c. venster, dubbele schuifdeuren (niet origineel), en dubbele schuurdeuren. De tweede krimp van de noordoostgevel heeft een ijzeren goot op gemetselde klossen en een deur (niet origineel). In de rechte achtergevel (zuidoost) vier licht getoogde ijzeren schuurvensters met roedenverdeling in honingraatmotief, (vernieuwde) staldeuren onder een bovenlicht met roedenverdeling, (vernieuwde) deeldeuren, vijf licht getoogde ijzeren zaadvensters met roedenverdeling met honingraatmotief, en een ijzeren rooosvenster.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in het voorhuis in de gang de houten vloer; het stucplafond; de paneeldeuren; de tochtdeuren met deurlichten met roedenverdeling en geëtst glas, onder een bovenlicht met een vergulde putti op een zwaan. In de voorkamers de decoratieve houten vensterbanken met blinden; de houten vloer; het stucplafond met rozet; de boognis met decoratieve omlijsting met pilasters. In de achtergang de vloer met decoratieve tegels. Op de zolder de houten wenteltrap met houten hekje met opengewerkte spijlen; de twee Franse bedden; de houten kasten. In de kelder de vloer met plavuizen; de gepleistere rondbogen.

Waardering

Dwarshuisboerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een dwarshuisboerderij uit 1864

- vanwege de sobere, verzorgde vormgeving met Eclectische elementen

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de wagenschuur

- vanwege de bijzondere ligging aan het Termunterzijldiep

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522074
Complexnaam
Leeuwenborg
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Nieuw-Scheemda, Pastorieweg 14 "Leeuwenborg"

Complexomschrijving

C9943TG: 9943TG, 9943TGS

Inleiding

Complex bestaande uit een Oldambtster DWARSHUISBOERDERIJ volgens een gevelsteen gebouwd in 1864 en een WAGENSCHUUR met ankers in de vorm van het jaartal 1860. De boerderij, die is opgetrokken in een Eclectische bouwtrant, is deels verbouwd toen hij zijn agrarische functie verloor. De schuur is verbouwd tot zaalruimte.

Het complex is zeer mooi gelegen, met het voorhuis gericht naar het Termunterzijldiep. In de tuin voor de boerderij staat een monumentale boom.

Waardering

Dwarshuisboerderij met wagenschuur van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een dwarshuisboerderij uit 1864 met wagenschuur uit 1860

- vanwege de sobere, verzorgde vormgeving met Eclectische elementen

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie tussen de beide onderdelen

- vanwege de bijzondere ligging aan het Termunterzijldiep

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Pastorieweg 14 9943 TG Nieuw Scheemda Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Oldambtster-type Dwarshuisboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
M 1004 Scheemda
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1864 1864 vervaardiging
Naar boven