Huningaweg 25, Oostwold

Omschrijving

Oldambtster VILLABOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS (1882, Eclectische stijl), tweekapsschuur (1959, niet beschermd) en aangebouwde BIJSCHUUR (1873).

Het twee verdiepingen hoge, geheel onderkelderde symmetrische VOORHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen op een naar voren springend gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een samengesteld zadeldak bedekt met zink; waterlijst; decoratief gepleisterd fries; houten gootlijst. De gevels worden geleed door H-vensters op de begane grond en T-vensters op de verdieping, alle met aan de bovenzijde afgeronde hoeken en een gepleisterde omlijsting met kuif.

In het centrale geveldeel van de voorgevel (zuidzijde) twee dubbele houten terrasdeuren waarin glas met bovenlichten waarin geschilderd glas-in-lood onder rollaag; tussen de deuren een gevelsteen waarin geschreven `1882 P. Toxopéus A.H. Sijpkens'. Voor de deuren een veranda met tegelvloer met diamantkopmotief en gietijzeren hekwerk; centraal een beweegbaar deel. De veranda wordt overkapt door een ijzeren luifel waarin niet-origineel draadglas, die wordt gedragen door vier gietijzeren kolommen; gietijzeren fries; voor de veranda een acht treden hoge hardstenen stoep met aan weerszijden een hardstenen muurtje. Op de eerste verdieping twee T-vensters waaronder houten panelen. In de risalerende topgevels aan weerszijden van het centrale geveldeel op de begane grond een driezijdige erker; aan zowel de voor- als buitenzijde een H-venster waaronder een getoogd tweeruits keldervenster; aan de terraszijde dubbele houten terrasdeuren waarin glas met bovenlicht. Boven de erker een balkon met gepleisterde balustrade (balusters) waarachter twee houten balkondeuren waarin glas met bovenlicht met decoratieve roedenverdeling en deels gekleurd glas. De deuren worden omlijst door gepleisterde pilasters en bekroond met een fronton met palmetten.

De entree onder houten afdak bevindt zich links in de westgevel en bestaat uit twee houten paneeldeuren waarin glas-in-lood met halfrond bovenlicht waarin geschilderd glas-in-lood; houten omlijsting; zeven treden hoge hardstenen stoep met aan weerszijden een hardstenen muurtje waarop een gietijzeren hekwerk. Het afdak bestaat uit een zadeldak met decoratieve windveren rustend op twee gietijzeren kolommen. Aan de linkerzijde van de entree een restant van de oude gevel van de schuur, waarin twee houten paneeldeuren met glas en bovenlicht onder rollaag. Aan de rechterzijde van de entree een H-venster waaronder een getoogd tweeruits keldervenster. Op de eerste verdieping drie T-vensters.

De tweekapsschuur (niet beschermd) is tegen de achterzijde (noordgevel) aangebouwd.

In de oostgevel een gepleisterde nis en een T-venster, waaronder twee tweeruits keldervensters en waarboven drie T-vensters.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren, in de hal het stucplafond, de halfronde nis met symmetrische schildering waarnaast een halfronde doorgang, in de kamer aan de westzijde het beschilderde stucplafond, de houten vensterbanken rustend op consoles, de zwartmarmeren schouw waarboven een gepleisterde decoratie met aan weerszijden een ingebouwd drankkastje, de ingebouwde halfronde houten kast, in de centraal gelegen slaapkamer het stucplafond, in de kamer aan de oostzijde de lichtbruine marmeren schouw en het stucplafond, in de kelder de halfronde houten deuren en de plavuizenvloer.

De BIJSCHUUR is tegen de oostgevel van de tweekapsschuur aangebouwd. De bijschuur is opgetrokken in roodbruine baksteen op een donker bakstenen trasraam en wordt gedekt door een zadeldak waarop oranje Hollandse pannen; strakke houten windveren; muurankers; niet-originele goot.

In de topgevel aan de voorzijde (zuidgevel) twee staande getoogde vensters met ijzeren roedenverdeling onder rollaag, een opgeklampte houten schuurdeur en in de opnieuw opgemetselde top een rond venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling waarin het bouwjaar 1873 met rondom een rollaag.

In de topgevel aan de achterzijde (noordgevel) dubbele houten schuurdeuren onder een ijzeren latei met aan weerszijden een getoogd liggend venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling en in de top een halfrond venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling, alle onder rollaag.

Waardering

Oldambtster villaboerderij met aangebouwde bijschuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een Oldambtster villaboerderij met aangebouwde bijschuur uit de tweede helft van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende monumentale vormgeving en rijke detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de waardevolle interieuronderdelen

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de tuin

- vanwege de monumentale ligging aan het boerderijenlint dat is aangewezen als gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit

- als herinnering aan de grote bloei van de landbouw aan het einde van de negentiende eeuw in dit gebied

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522091
Complexnaam
Huningaheerd
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

COMPLEX bestaande uit een Oldambtster VILLABOERDERIJ met aangebouwde BIJSCHUUR, TUIN en GRAND CANAL. De boerderij werd gebouwd in 1882 in opdracht van P.L. Toxopéus in een Eclectische stijl. In het voorhuis van de boerderij zijn zeer waardevolle interieuronderdelen aanwezig. In 1959 brandde de schuur af. Naar een ontwerp van architect B. Wasscher uit Winschoten werd een nieuwe tweekapsschuur gebouwd. De tweekapsschuur komt echter wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. De aangebouwde bijschuur stamt uit 1873.

Het complex is deels omgracht en is monumentaal gelegen aan de doorgaande weg van Midwolda naar Oostwold, in het boerderijenlint dat is aangewezen als gebied met bijzonder architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit. Voor de boerderij ligt een diepe siertuin uit omstreeks 1882, aangelegd in Landschapsstijl. Dit type landschapstuin, in het Gronings aangeduid met `slingertûne', was in de tweede helft van de negentiende eeuw en in het eerste kwart van de twintigste eeuw zeer populair in het Oldambt. Veel ontwerpen waren van de hand van de tuinarchitecten G. en J. Vroom uit Glimmen. Voor de siertuin ligt een `grand canal' met aan beide zijden een weiland. Het huis werd dan ook gebouwd in directe relatie tot dat water, dat plaatselijk ook wel viskenije wordt genoemd. Een oprijlaan, gelegen aan de linkerzijde buiten de gracht, ontsluit het complex; een na-oorlogse brug, gelegen over de gracht verleent toegang tot het voorhuis.

Waardering

Oldambtster villaboerderij met aangebouwde bijschuur, tuin en `grand canal' van algemeen belang vanwege architectuur-, cultuur- en tuinhistorische waarde:

- als voorbeeld van een boerderijcomplex uit de tweede helft van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de typerende inrichting van het complex

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het complex

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie van de samenstellende onderdelen

- vanwege de monumentale ligging aan het boerderijenlint dat is aangewezen als gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit

- als herinnering aan de grote bloei van de landbouw aan het einde van de negentiende eeuw in dit gebied

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Huningaweg 25 9682 PA Oostwold Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Oldambtster type Villaboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
L 777 Midwolda
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1873 1873 aangebouwde bijschuur verbouwing
1882 1882 vervaardiging
1959 1959 nieuwbouw hoofdschuur verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Toxopéus, P.L. ; Groningen II opdrachtgever
Naar boven