Dorpsstraat 1, Oostknollendam

Inleiding

Houten KOETSHUIS uit 1905, deel uitmakend van het complex begraafplaats Oost-Knollendam. Tot in de jaren zestig van de 20ste eeuw stond hierin de lijkkoets (verkocht naar Zuid-Limburg als carnavalswagen). De rabatdelen van de linker zijgevel en de achtergevel zijn 1996 in versmalde vorm vernieuwd (16 cm in plaats van de oorspronkelijke 20 cm).

Beschrijving

Op rechthoekig grondplan (3,86 x 6,04 m) gebouwd koetshuis van één bouwlaag onder een zadeldak met de noklijn haaks op de weg. De uit brede rabatdelen samengestelde gevels rusten op poeren van rode machinale baksteen (vijf onder de langsgevels, drie onder de kopgevels). De kopse voor- en achtergevel zijn uitgevoerd als topgevel. De zijgevels hebben bovenaan een mastgoot. Op het dak liggen gesmoorde kruispannen.

In het midden van de voorgevel (O) bevindt zich een grote getoogde dubbele paneeldeur. De bovenste deurpanelen zijn diagonaal beschoten, de onderste vertikaal. De voorgevel heeft een overkragende dakrand waarlangs rechte windveren die bekroond worden door een (vernieuwde) makelaar. In de blinde zijgevels bevindt zich vooraan, op circa 1,80 m hoogte, een uit afwaterende latjes samengesteld ventilatierooster dat aan de binnenzijde met een houten schuif afgesloten kan worden. De achtergevel (W) is gesloten.

Het interieur bestaat uit één ruimte met een vloer van brede delen en een ziende kap die uitgevoerd is als een beschoten gordingenkap rustend op drie lichte spanten. De dragende constructie bestaat verder uit wandstijlen (vijf in de lengte, drie in de breedte). Zowel tegen de rechter- als de achterwand bevinden zich houten stokken waarover de bij de begrafenis gebruikte kleden te drogen kunnen worden gehangen.

Waardering

Het koetshuis uit 1905 is van algemeen belang uit cultuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het complex begraafplaats Oost-Knollendam.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522167
Complexnaam
Begraafplaats Oost-Knollendam
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding

Complex begraafplaats Oost-Knollendam bestaande uit een aan de oostzijde van de Dorpsstraat gesitueerde particuliere BEGRAAFPLAATS uit 1874 en een bijhorend KOETSHUIS uit 1905 gelegen aan de overzijde van de straat. De aanleg van de begraafplaats kwam voort uit onvrede onder de bevolking van Oost-Knollendam over de vervallen staat van de bestaande gemeentelijke begraafplaats in West-Knollendam. Er werd een bestuur gevormd dat op 6 augustus 1874 voor f 50,- en vier graven een vijf are groot perceel grond kocht van Wijbrand Groot Pieterszoon, landman te Oost-Knollendam. De begraafplaats moest door een 2,30 brede sloot van zijn land worden afgescheiden. Sinds 1896 is het beheer van de begraafplaats in handen van de Vereeniging tot beheer en instandhouding van de Begraafplaats te Oost-Knollendam. Genoemde vereniging kocht in 1905 een lijkkoets waarvoor tegenover de ingang een koetshuis gebouwd werd. De ten zuiden van de dorpskern gesitueerde begraafplaats heeft een opvallend landelijke ligging temidden van het lager gelegen omringende polderlandschap.

Beschrijving

Het complex begraafplaats Oost-Knollendam omvat twee afzonderlijk te beschermen onderdelen: de op de hoek van de Dorpsstraat en de Schaalsmeerdijk gesitueerde begraafplaats met de ingangspartij aan de Dorpsstraat, en een koetshuis tegenover deze ingang aan de andere zijde van de Dorpsstraat. De begraafplaats is aangelegd op een rechthoekig grondplan en wordt omgeven door sloten. Het in hout opgetrokken koetshuis heeft eveneens de ingang aan de Dorpsstraat en een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak waarop gesmoorde kruispannen.

Waardering

Het complex begraafplaats Oost-Knollendam, bestaande uit een begraafplaats en een koetshuis, is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als zeldzaam en grotendeels gaaf bewaard voorbeeld van een particuliere begraafplaats uit de jaren zeventig van de 19de eeuw. Daarnaast heeft het complex situationele waarde vanwege de landelijke ligging aan de Dorpsstraat temidden van het lagere omringende polderlandschap.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Koetshuis(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Dorpsstraat 1 1534 NB Oostknollendam Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 666 Wormer
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1905 1905 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Vereen tot beheer en instandhouding, v/d Begraafplaats te Oost-Knollendm ; Noord-Holland opdrachtgever
Naar boven