Berg en Eik/ Huize Marie-Louise, Nijmegen

3. Omschrijving

De THEEKOEPEL heeft een achtzijdige plattegrond en één bouwlaag onder een achtzijdig koepeldak, dat gedekt is met rode verbeterde Hollandse pannen van kleiner formaat dan de pannen die op de villa en de garage.

De GEVELS zijn opgetrokken in later witgesausde baksteen en gemetseld in halfsteens verband. De theekoepel is aan drie zijden open en aan vijf zijden gesloten. Vier van deze vijf zijden zijn voorzien van een venster en één zijde is blind uitgevoerd. De gevels hebben een deels bruin geschilderde plint die wordt afgesloten met een rollaag. De stompe hoeken van de gesloten zijden zijn voorzien van tandversiering. De vier rechthoekige vensters worden afgesloten met een rollaag en hebben houten kozijnen met een verticale middenstijl.

De drie open zijden van de theekoepel worden van elkaar gescheiden door vier houten Toscaanse zuiltjes op gemetselde piedestallen. Tussen de dekplaten van de zuiltjes en het dak bevinden zich korte vierkante houten pijlertjes, die onderling worden verbonden door gesneden houten korfbogen.

Het INTERIEUR heeft een vloer met rode tegels. De koepel is aan de binnenzijde betimmerd met horizontale houten delen. De betimmering begint boven de vensters en loopt tot ca. halverwege het koepeldak, waar zij overgaat in een vlak plafond, dat eveneens is samengesteld uit acht segmenten van houten delen.

Waardering

THEEKOEPEL van Oscar Leeuw uit 1923-1924 in de stijl van de Interbellum-architectuur.

- Van architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf voorbeeld van een theekoepel in de stijl van de Interbellum-architectuur met esthetische kwaliteiten in het ontwerp zoals goede verhoudingen en een bijzondere vormgeving.

- Van ensemblewaarde als functioneel onderdeel van een villacomplex in de stijl van de Interbellum-architectuur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522924
Complexnaam
Berk en Eik/ Huize Marie-Louise
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

De VILLA, BERK EN EIK, bestaat uit de volgende beschermde complexonderdelen:

1. De VILLA

2. De GARAGE

3. De THEEKOEPEL.

4. Het TOEGANGSHEK.

De VILLA, is gebouwd door Oscar Leeuw in 1923-1924 in opdracht van de rubbermagnaat en rentenier uit Nederlands-Indië Herman J. Reuter, wiens monogram in de voordeur staat. De villa en de theekoepel zijn gebouwd in 1923-1924, de garage dateert van 1926. De villa behoort met haar sobere baksteen-bouwtrant, haar markante overstekende kap en haar bescheiden metselwerkaccenten tot de Interbellum-architectuur, terwijl de vlinderplattegrond beïnvloed lijkt te zijn door de Engelse landhuisstijl. De vlinderplattegrond (butterfly plan) werd voor het eerst door Richard Norman Shaw toegepast bij het huis Chesters in 1891. De plattegrond van Berg en Eik vertoont overigens opmerkelijke overeenkomst met de plattegrond van landhuis The Barn'van E.S. Prior uit 1897. De vlinderplattegrond werd ontwikkeld met het doel zoveel mogelijk vertrekken aan de zonkant te situeren. Na de Tweede Wereldoorlog verkocht Reuter de villa aan de Missionarissen van de Heilige Familie, die het pand als studiehuis inrichtten. In 1955 kwam de villa in bezit van de Zusters, Dochters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart, die de villa door architect J. Strik uit Boxtel lieten verbouwen. De naam werd gewijzigd in Huize Marie-Louise'.

Het complex is gelegen aan de Eversweg in de beboste heuvels ten oosten van Nijmegen. Een dubbel draaihek geeft toegang tot een vrij lange oprijlaan, die uitkomt bij de garage. Vóór de garage is er een aftakking naar links en mondt de laan uit in een plein voor de villa. De villa heeft een vlinderplattegrond, waarvan de op het noorden gesitueerde binnenhoek aan het plein ligt. De oprijlaan en het voorplein, dat overigens eerder het karakter heeft van een open plek in het bos, zijn bedekt met grind. De gemetselde hekposten van het toegangshek zijn uit de bouwtijd, maar de ijzeren hekken en het dubbel draaihek dateren uit de kloosterperiode. In de bostuin achter de villa ligt een naar achteren oplopend gazon, dat wordt omgeven door gemetselde traptreden en muurtjes met resten van afgebroken ijzer van rozenbogen of pergola's. Rechts van het gazon is een achthoekige theekoepel gebouwd.

In de jaren zestig is op het grondgebied van de villa, ten noordwesten van de garage een vrijstaand woonhuis gebouwd voor de rector van het klooster. Dit woonhuis valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

COMPLEX bestaande uit een VILLA, een GARAGE, een THEEKOEPEL en een TOEGANGSHEK opgetrokken in rode baksteen en gemetseld in halfsteens verband. Alle complexonderdelen hebben een symmetrisch ingedeelde plattegrond en opstand. Bij alle complexonderdelen is gebruik gemaakt van siermetselwerk. De kozijnen en ramen zijn van hout. De tweelaags villa en de garage hebben markante kapvormen met grote overstekken. De theekoepel heeft een achtzijdig koepeldak. De daken zijn gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen.

Waardering

COMPLEX bestaande uit een VILLA, een GARAGE, een THEEKOEPEL en een TOEGANGSHEK in de stijl van de Interbellum-architectuur, ontworpen door Oscar Leeuw en daterend uit 1923-26.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een villa-complex in de stijl van de Interbellum-architectuur met hoogwaardige esthetische kwaliteiten in het ontwerp zoals de goede verhoudingen en de expressieve vormgeving van de verschillende complexonderdelen.

- Van architectuurhistorische waarde als onderdeel van het oeuvre van Oscar Leeuw, waarin het complex de overgang vormt tussen de tweede, meer expressionistische en de derde, meer zakelijke fase in het werk van Leeuw.

- Van ensemblewaarde vanwege de hoogwaardige kwaliteit en de gaafheid van de bebouwing.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Tuinkoepel Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Eversweg 4 6523 LT Nijmegen Kwakkenberg BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
I 926 Hatert
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1923 1924 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Leeuw, Oscar ; Gelderland architect / bouwkundige / constructeur
Reuter, H.J. ; Gelderland opdrachtgever
Naar boven