Voormalig klooster, Griendtsveen

Inleiding

In de stijl van het traditionalisme in 1903 gebouwd voormalig klooster met gasthuis. Het ontwerp is van architect L. Kooken uit Eindhoven die verantwoordelijk was voor het ontwerp van een groot aantal gebouwen in Griendtsveen. Het voormalig klooster met gasthuis is in de onmiddellijke nabijheid van de Sint Barbarakerk en de pastorie van Griendtsveen gesitueerd.

De bijbouw aan de achterzijde is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Vrijstaand voormalig klooster met gasthuis op een rechthoekige plattegrond in lengterichting. Het pand telt twee bouwlagen onder een schilddak met betonpannen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met metselwerk in kruisverband. Rechthoekige houten deuren en vensters met bovenlichten met roedeverdeling. Deuren met natuurstenen dorpels.

Symmetrische indeling voorgevel. Gecementeerde plint. Middendeel voorgevel vooruitspringend en uitlopend in een topgevel met zadeldakje met overstek. In de topgevel een console met hierop een beeld van Sint Catharina.

In het vooruitspringend geveldeel een rechthoekige houten dubbele voordeur met bovenlicht en in de tweede bouwlaag een rechthoekig venster met een rondboogvormig vulstuk met hierin de console met beeld. In de eerste en tweede bouwlaag van de terugliggende gevel twee maal twee vensters met in de eerste bouwlaag segmentboogvormige vulstukken en in de tweede bouwlaag met een geaccentueerde latei.

Rechterzijgevel met deur met bovenlicht en segmentboogvormig vulstuk. In de tweede bouwlaag een rechthoekig venster met geaccentueerde latei. Een dakkakapel. Linkerzijgevel met centraal een deur met bovenlicht en aan weerszijden van de deur een venster. In de tweede bouwlaag drie rechthoekige vensters. Een dakkapel.

De achtergevel is geheel cementeerd. Rechthoekige houten vensters met bovenlichten met roedeverdeling.

Aan het middendeel van de achtergevel een uitbouw in twee bouwlagen met plat dak. In de achtergevel van deze uitbouw in elke bouwlaag een reeks van vier kleine venstertjes. In de linkerzijgevel van de uitbouw in de eerste bouwlaag een rechthoekige deur. Hierboven een venster. In de oksel van de uitbouw en het rechterdeel van de achtergevel een uitbouw in een bouwlaag met plat dak.

Het INTERIEUR is qua structuur grotendeels in tact hetgeen blijkt uit de situering van gang, trappenhuis en kamers. In de hal een tweetal rondbogen.

Waardering

Het voormalig kloostertje met gasthuis van Griendtsveen bezit cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een gebouw met enerzijds een religieuze functie en anderzijds een functie voor de lokale gezondheidszorg.

Architectuurhistorische waarde bezit het gebouw als voorbeeld van het oeuvre van architect L. Kooken die verantwoordelijk was voor een groot deel van de bebouwing in de kern Griendstveen. Het pand bezit ensemblewaarde waarde in relatie met de nabij gelegen parochiekerk met pastorie. Het kloostertje met gasthuis is van algemeen belang op grond van de cultuurhistorische zeldzaamheid en de hoge mate van gaafheid van ex- en interieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523251
Complexnaam
Religieuze gebouwen Helenaveenseweg
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding en omschrijving

Aan de westzijde van de Helenaveenseweg gelegen cluster van drie gebouwen met een van oorsprong religieuze bestemming. De R.K. Sint Barbarakerk werd in 1895 gebouwd naar een ontwerp van architect Jac van Groenendael jr.; de ten zuiden van de kerk gelegen voormalige pastorie werd in 1895 gebouwd naar een ontwerp van architect L. Kooken; het klooster annex gasthuis is ten zuiden van de voormalige pastorie gesitueerd. Het klooster werd in 1903 gebouwd eveneens naar een ontwerp van L. Kooken.

Het schoolgebouw dat tussen klooster en pastorie is gelegen werd op grond van onvoldoende gaafheid niet geselecteerd.

De toegepaste bouwstijl van de drie gebouwen is traditionalisme waarbij de bouwstijl van de kerk invloeden van de neogotiek vertoont. Het toegepaste bouwmateriaal voor de drie gebouwen is baksteen met metselwerk in kruisverband.

Waardering

Het cluster religieuze gebouwen aan de Helenaveenseweg is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en een typologische ontwikkeling in de architectuur van roomskatholieke religieuze gebouwen in de tweede helft van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw.

De kerk bezit architectuurhistorische waarde vanwege haar bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur, voor het oeuvre van de architect Jac. van Groenendael jr. wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de inrichting. De kerk met pastorie en het klooster/gasthuis bezitten een stedebouwkundige functie wegens de bijzondere betekenis van de objecten voor het aanzien van het beschermd gezicht Griendtsveen

De kerk bezit architectuurhistorische waarde vanwege haar bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur, voor het oeuvre van de architect Jac. van Groenendael jr. wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de inrichting. De kerk met pastorie en het klooster/gasthuis bezitten een stedebouwkundige functie wegens de bijzondere betekenis van de objecten voor het aanzien van het beschermd gezicht Griendtsveen m.n. als religieus ensemble aan de Helenaveenseweg. Het cluster van kerk met pastorie en klooster/gasthuis is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van exterieur en de cultuur- en architectuurhistorische zeldzaamheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Gasthuis Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid oorspronkelijke functie
Klooster Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Helenaveenseweg 54 5766 PB Griendtsveen Ja
Helenaveenseweg 54 a 5766 PB Griendtsveen
Helenaveenseweg 54 b 5766 PB Griendtsveen
Helenaveenseweg 54 c 5766 PB Griendtsveen
Helenaveenseweg 54 d 5766 PB Griendtsveen
Helenaveenseweg 54 e 5766 PB Griendtsveen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 1121 Horst
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1903 1903 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Kooken, L. ; Limburg architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven