Middendijk 55, Nijbroek

Inleiding

TRANSFORMATORHUISJE met BRUG gebouwd tussen 1920 en 1930 in opdracht van de P.G.E.M. naar ontwerp van het type B3R van G. VERSTEEG beïnvloed door de Nieuwe Haagse School. Het trafohuisje is gesitueerd aan de westzijde van de Middendijk buiten de bebouwde kom van Nijbroek in de gemeente Voorst. De brede voorgevel bevindt zich aan de straatzijde. Tegenover de deur bevindt zich een stenen brug over de kleine waterloop, uitgevoerd in dezelfde stijl als het transformatorhuisje. Het transformatorhuisje wordt omsloten door grind en een hekwerk. De kleuren zwart en geel in het metselwerk verwijzen naar de Gelderse kleuren.

Omschrijving

Vrijstaand TRANSFORMATORHUISJE met BRUG op rechthoekig grondplan, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een flauw hellende schilddak met fors overstek. De gevels met trasraam zijn opgetrokken in roodbruine baksteen in halfsteens verband. In de lange voorgevel (oostgevel) bevindt zich de stalen deur van de hoogspanningsruimte, in de korte rechter zijgevel (noordgevel) bevindt zich de houten deur van de laagspanningsruimte. Tegen de kopse zijgevels bevindt zich een uitspringende geveldeel tot op 2/3 van de hoogte dat aan weerszijden om de hoek loopt. Het uitspringend geveldeel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een terug gelegen rij gele verblendstenen strekken en een rollaag bestaande uit geteerde baksteen. Alle gevels worden aan de bovenzijde afgesloten door een reeks ventilatieopeningen, een rij gele verblendstenen strekken en een zwart geteerde rollaag. De vaste voetBRUG bevindt zich tegenover de deur van de hoogspanningsruimte en bestaat uit een horizontale overbrugging van gewapend beton aan weerszijden geflankeerd door een rollaag. De rollaag wordt aan de hoofdeinden gemarkeerd door een vierkante, bakstenen pijler met afdekplaat. Vanaf de pijlers bevinden zich aan de oeverzijde bakstenen keermuren aan de bovenzijde afgesloten door een rollaag. Het einde van de keermuren wordt gemarkeerd door een vierkante gemetselde pijler met afdekplaat Centraal in de symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL bevindt zich de ingangspartij van de hoogspanningsruimte. De ingangspartij bestaat uit een rechthoekige stalen deur met een gele verblendstenen trede. De deur met getrapte dagkant wordt aan de bovenzijde afgesloten door een uitkragende koppenrij met daarboven zes glazen bouwstenen afgeschermd door een rooster. Rechts van de deur bevindt zich een muuropening afgesloten door een luik. Uiterst links en rechts bevindt zich het uitkragend geveldeel van de linker- en rechterzijgevel. De LINKERZIJGEVEL met uitkragend geveldeel is een blinde gevel.

Centraal in de symmetrische ACHTERGEVEL bevinden zich twee gekoppelde muuropeningen gevuld met glazen bouwstenen aan de bovenzijde afgesloten door een koppenrij. Uiterst links en rechts bevindt zich het uitkragend geveldeel van de linker- en rechterzijgevel.

Links in de RECHTERZIJGEVEL bevindt zich in het uitkragend geveldeel een houten, geklampte, rechthoekige deur van de laagspanningsruimte met gele verblendstenen trede, aan de bovenzijde afgesloten door een koppenrij. Rechtsonder bevindt zich een lichtkolk aan de bovenzijde afgesloten door een rooster.

Waardering

TRANSFORMATORHUISJE met BRUG gebouwd tussen 1920 en 1930 in opdracht van de P.G.E.M. naar ontwerp van het type B3R van G. VERSTEEG beïnvloed door de Nieuwe Haagse School.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een veelvuldig en in meerdere varianten door de P.G.E.M. toegepast trafohuisje met brug uit de periode 1920-1930 naar ontwerp van architect G. Versteeg beïnvloed door de Nieuwe Haagse School. Het object valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het exterieur, zoals de plasticiteit van de gevels (uitgemetselde banden, terug liggende geveldelen) en het bijzondere kleurgebruik (combinatie zwart en geel als verwijzing naar de Gelderse kleuren).

- Van cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een functioneel en destijds betrekkelijk nieuw gebouwtype ten behoeve van de elektriciteitsvoorziening. Als zodanig is deze trafo van belang voor de typologische ontwikkeling van het transformatorhuisje, en van belang als herinnering aan de elektrificatie van de gemeente Voorst.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523341
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Nutsbedrijf Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Middendijk 55 T 7397 ND Nijbroek Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 1144 Nijbroek
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1920 1930 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Versteeg, G. ; Gelderland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven