Fangmanweg 21, Oosterbeek

Inleiding

GRAFMONUMENT met HEKWERK van de schrijver, dichter en staatsman JACOB VAN LENNEP (1802-1868) in de jaren 1858-1860 vervaardigd door de beeldhouwer JOHAN THEODOR STRACKE (1817-1891) uit Rotterdam. Het grafmonument is gelegen op de in 1855-1856 aangelegde Algemene begraafplaats aan de Fangmanweg naast het gietijzeren grafmonument van mr J. van `s-Gravenweert. De oorspronkelijk uit Duitsland afkomstige en sinds 1842 in Nederland gevestigde familie Stracké bracht meerdere beeldhouwers voort. Het grafmonument is tot stand gekomen in een periode in de negentiende eeuw dat er nog nauwelijks sprake was van toepassing van beeldhouwwerk op grafmonumenten.

Omschrijving

Het op het westen georiënteerde grafmonument wordt omgeven door een rechthoekige aan de voorzijde halfrond afgesloten bakstenen plint waarop een giet- en smeedijzeren spijlenhek waarin een draaihekje is opgenomen. Binnen deze omheining bevindt zich een monumentale beuk waarvoor het graf gelegen is. Het graf bestaat uit een hardstenen grafplaat waarachter een hardstenen stèle is opgesteld. Deze stèle is samengesteld uit een voet, geprofileerde sokkel, blokvormige romp met aan de voor- en achterzijde platen met teksten en aan de korte zijden platen met reliëfs en tenslotte een halfrond afgesloten bekronend blok dat aan de voorzijde voorzien is van een in een ronde nis aangebrachte, in wit marmer uitgevoerde, buste van Jacob van Lennep waaronder een witmarmeren stervende zwaan. De plaat op de voorzijde van de romp vermeldt de volgende tekst: JACOB van LENNEP. De plaat op de achterzijde heeft het volgende opschrift: GEB. 24 MAART 1802 / OVERLEDEN 25 AUGUSTUS 1868. Het relief aan de linker zijde is voorzien van afbeeldingen van o.a. een omgevallen zuil, vlinder en passer. Aan de rechterzijde bevindt zich een relief met een afbeelding van een lier tegen een achtergrond van laurier, doorsneden door een banderol met de opschriften VONDEL en BILDERDIJK. De lier symboliseert een van de negen muzen n.l. Erato, muze van de lyriek en liefdespoezie.

Waardering

GRAFMONUMENT met HEKWERK van de schrijver, dichter en staatsman JACOB VAN LENNEP met beeldhouwwerk van JOHAN THEODOR STRACKÉ.

- Van architectuur- en kunsthistorische waarde als voorbeeld van een waardig doch bescheiden grafmonument voor een lid van de aristocratie in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het grafmonument is van belang voor de ontwikkeling van de beeldhouwkunst in Nederland in de negentiende eeuw. Deze kreeg in de tweede helft van de negentiende eeuw een nieuwe impuls door de komst van meerdere Vlaamse en Duitse beeldhouwers naar Nederland i.c. de familie Stracké. Het grafmonument is van belang voor het oeuvre van JOHAN THEODOR STRACKÉ. Uit de jaren voor 1875 worden weinig van beeldhouwwerk voorziene grafmonumenten aangetroffen, als zodanig bezit het grafmonumenten van Jacob van Lennep een zekere zeldzaamheidswaarde.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van de Algemene begraafplaats aan de Fangmanweg in Oosterbeek.

- Van cultuurhistorische waarde als herinnering aan de staatsman, schrijver en dichter Jacob van Lennep. Tevens van belang als uitdrukking van de funeraire cultuur in de tweede helft van de negentiende eeuw.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523668
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Grafmonument Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Fangmanweg 21 6862 EH Oosterbeek BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 8796 Oosterbeek
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1858 1860 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Stracké, J.Th. ; Gelderland beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Naar boven