Pastorie Sint Hildegardis, Rotterdam

Inleiding

PASTORIE behorende bij het complex St. Hildegardiskerk, gebouwd in de jaren 1890-1892 naar ontwerp van E.J. Margry. De pastorie is aan de oostzijde van de kerk gebouwd tussen de Verbraakstraat en de Hammerstraat.

Omschrijving

De pastorie is een diep pand, dat aan de Hammerstraat via de sacristie in verbinding staat met de kerk. Het pand bevat twee bouwlagen, een kleine kelder en een kapverdieping onder deels een zadeldak en deels een schilddak. De daken zijn bedekt met leien. Het pand is op een zo goed als rechthoekige plattegrond boven een natuurstenen plint opgetrokken in rode baksteen met natuurstenen speklagen, doorlopende cordonlijsten vlak onder de vensters en sluitstenen in de ontlastingsbogen. De deuren en de ramen hebben houten kozijnen. De voorgevel van het pand bevindt zich aan de Hammerstraat en bestaat links uit een risalerend bouwdeel van twee vensterassen breed, een trapgevel en een zadeldak en rechts een terugliggend bouwdeel van drie vensterassen breed met een schilddak. De hoofdingang bevindt zich iets inpandig in de meest linker vensteras in het terugliggende deel en is toegankelijk via een natuurstenen trap. In het bovenlicht boven de ingang bevinden zich twee gekoppelde rondboogvensters met een natuurstenen deelzuiltje. De schuifvensters op de begane grond zijn allen identiek en aan de bovenzijde voorzien van een gemetselde driepasboog. De vensters op de eerste verdieping hebben glas-in-lood bovenlichten en boven de vensters licht getoogde ontlastingsbogen. Het risalerende bouwdeel heeft ter hoogte van de daklijst een decoratieve keperband, het terugliggende bouwdeel heeft op deze hoogte een meer uitkragende gemetselde tandlijst. De puntgevel is opgetrokken in Neo-Gotische trant: in het midden een klein rechthoekig kruisvenster met in het bovenlicht een driepasboog. Aan weerszijden hiervan drie smalle in hoogte afnemende blindbogen. In de trapgeveltop bevindt zich een smeedijzeren sieranker. Het ernaast gelegen schildak heeft een geprofileerde houten daklijst. In het dakschild zijn twee dakkapellen met rechthoekige vensters en puntdaken aangebracht. De puntdaken zijn bekroond met pijnappels. De lange zijgevel aan de Verbraakstraat heeft geen natuurstenen plint maar een gemetselde waterlijst. De rechthoekige schuifvensters, zeven op de begane grond en negen op de eerste verdieping, zijn conform de vensters op de eerste verdieping van de voorgevel. De speklagen in de voorgevel lopen door in de zijgevel. Op de eerste verdieping, op de hoek Verbraakstraat/Ruivenstraat bevindt zich een veelhoekige arkel op een gietijzeren constructie, rustend op natuurstenen consoles. Langs de geprofileerde houten daklijst loopt een natuurstenen tandlijst. In het dak bevinden zich hier drie identieke dakkapellen met puntdaken en pinakels. De achtergevel aan de Ruivenstraat bestaat uit twee vensterassen en is sober vormgegeven conform de zijgevel.

Waardering

Pastorie als historisch-functioneel onderdeel van het complex St. Hildegardiskerk van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt, alsook van belang vanwege de stedenbouwkundige waarde.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
524373
Complexnaam
Complex Hildegardiskerk
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex van de rooms-katholieke KERK St. Hildegardis en de bijbehorende PASTORIE, naar ontwerp van architect E.J. Margry in respectievelijk Neo-Gotische en sobere Neo-Renaissance stijl.

De kerk en de pastorie werden aanbesteed door de aannemers Van der Pluym en Gielen en in twee fasen gebouwd: tussen 1890-1892 werd het koor en het transept en één travee van het schip gerealiseerd. Een tijdelijke houten aanbouw gaf aan waar in 1905 het langschip zou worden voltooid met de overige vier traveeën. Na het overlijden van E.J. Margry in 1891 in de voltooiende fase namen zijn zoon A.A.J. Margry met de architect J.M. Snickers de werkzaamheden over.

Omschrijving

Het complex bestaat uit de georiënteerde St. Hildegardiskerk die met de frontgevel aan de Hildegardisstraat grenst. De driebeukige kruisbasiliek heeft een doopkapel en een devotiekapel (Mariakapel en Hildegardiskapel). De pastorie is een diep pand dat aan de oostzijde van de kerk gebouwd is, tussen de Verbraakstraat en de Hammerstraat.

Waardering

Rooms-katholiek kerkelijk complex St. Hildegardis met goed bewaard gebleven interieur van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt, alsook van belang vanwege de stedebouwkundige waarde. De Hildegardiskerk is de laatste kerk die E.J. Margry ontwierp en neemt een belangrijke positie in binnen zijn kerken-oeuvre.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hammerstraat 20 3036 MD Rotterdam Oude Noorden Ja
Verbraakstraat 21 3036 MR Rotterdam Oude Noorden
Verbraakstraat 23 3036 MR Rotterdam Oude Noorden
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning pastorie
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
Y 5130 Rotterdam
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1892 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Margry, E.J. ; Stad Rotterdam II architect / bouwkundige / constructeur
Magry, A.A.J. ; Stad Rotterdam II architect / bouwkundige / constructeur
Snickers, J.M. ; Stad Rotterdam II architect / bouwkundige / constructeur
Pluym en Gielen, van der ; Stad Rotterdam II aannemer / uitvoerder
Naar boven