Kerkstraat 66, Voorburg

Inleiding

Bij de ophaalbrug 'de Kerkbrug' over de Vliet staat een in Chaletstijl gebouwd BRUGWACHTERSHUISJE. Dit in 1892, tegelijkertijd met de brug gebouwde huisje stond oorspronkelijk aan de andere kant van het water. In 1978 is het echter verplaatst naar de huidige locatie, waar het nog steeds de oorspronkelijke functie heeft. Het huisje is vrijwel identiek aan het niet meer als zodanig in gebruik zijnde brugwachtershuisje bij de 'Nieuwe Tolbrug'. Het brugwachtershuisje maakt deel uit van het beschermde dorpsgezicht Voorburg.

Omschrijving

Vanuit een in hoofdzaak vierkante plattegrond, in schone baksteen en vakwerk opgetrokken huisje onder een uitkragend tentdak met gemetselde schoorsteen op de top en een dunne, staande onderrand. De gevelopeningen zijn rechtgesloten. Tegen de linker zijde tegen staat een minder hoog opgaand, eveneens in vakwerk uitgevoerd gemak met plat dak. De gevels van de hoofdvorm zijn zogenaamde vakwerkgevels, die bestaan uit een samenstel van houten stijlen, regels en kruishouten met invullingen van schone baksteen, staan boven een iets bredere, eveneens gemetselde plint. De evenwijdig met de Kerkstraat staande gevel bevat een boven een gemetseld stoepje staande paneeldeur met links daarvan een smal zijlicht. Tegen de blinde linker gevel staat een tegelijkertijd aangebouwd gemak met een naar de Kerkstraat gericht paneeldeur. De achtergevel van het bruchtwachterhuisje is - evenals de naar het water gerichte gevel - in het midden voorzien van een venster.

Waardering

De brugwachtershuisje is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedebouwkundige waarde:

- als een bijzonder onderdeel van een zeer oude infrastructurele voorziening en als een goed voorbeeld van een typologische ontwikkeling hierin.

- vanwege het voor de bouwtijd kenmerkende materiaalgebruik, de detaillering en de vormgeving in chaletstijl.

- vanwege de situering, vanwege de bijzondere visuele en functionele samenhang met de ophaalbrug en vanwege de relatie met vergelijkbare brugcomplexen elders aan en over de Vliet, waardoor het tevens een essentiëel onderdeel van een groter geheel is.

Het brugwachtershuisje is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
524443
Complexnaam
Kerkbrug / Voorburgse brug
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Vroeger 'de Voorburgsche Brug' genoemde OPHAALBRUG over de Vliet, waar zich als sinds 1511 een brug bevindt. De tegenwoordig 'de Kerkbrug' geheten brug was oorspronkelijk een van 1892 daterende vaste brug, waarvan de bruggehoofden bewaard zijn gebleven. De brug is in 1892 zo gebouwd dat deze voor betrekkelijk geringe kosten beweegbaar was te maken. In 1919 is het vaste middendeel van de brug vervangen door een beweegbaar deel en is tevens de ijzeren bovenbouw geplaatst. Bij de in een Traditioneel Ambachtelijke stijl gebouwde, handbediende ijzeren brug staat een in Chaletstijl gebouwd BRUGWACHTERSHUISJE. Dit in 1892 gebouwde huisje stond oorspronkelijk aan de andere kant van het water, maar is in 1978 verplaatst naar de huidige locatie, waar het nog steeds de oorspronkelijke functie heeft. Het huisje is vrijwel identiek aan het niet meer als zodanig in gebruik zijnde brugwachtershuisje bij de 'Nieuwe Tolbrug'. Het complex maakt deel uit van het beschermde dorpsgezicht Voorburg.

Omschrijving

Een combinatie van een ijzeren, door menskracht bediende ophaalbrug over de Vliet en een bijbehorend, nog steeds in gebruik zijnd, in vakwerk en schone baksteen uitgevoerd brugwachtershuisje .

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en de stedebouwkundige waarde:

- als een bijzonder onderdeel van een zeer oude infrastructurele voorziening en als een goed voorbeeld van een typologische ontwikkeling in de bruggenbouw.

- vanwege het voor de bouwtijd kenmerkende materiaalgebruik en vanwege de vormgeving van de samenstellende onderdelen.

- vanwege de situering, vanwege de bijzondere visuele en functionele samenhang tussen de complexdelen en vanwege de relatie met vergelijkbare brugcomplexen elders aan en over de Vliet, waardoor het een essentiëel onderdeel van een groter geheel is.

Het complex is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Brugwachtershuisje Weg- en waterbouwkundige werken Bedieningsgebouw oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kerkstraat 66 2271 CT Voorburg BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 9891 Voorburg
E 9573 Voorburg
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1892 1892 vervaardiging
1978 1978 verplaatsing naar overkant verbouwing
Naar boven