Oosteinde 116, Voorburg

Inleiding complexonderdeel 3

Bij de buitenplaats Eemwijk behorend TOEGANGSHEK uit 1918. Het in een neobarokke stijl vervaardige hek met de door architect R.J. Hoogeveen ontworpen hekpijlers staat aan het Oosteinde aan het begin van de oprijlaan naar het huis.

Omschrijving

Smeedijzeren toegangshek tussen hekpijlers van baksteen en zandsteen. Het betreft een dubbel smeedijzeren hek, waarvan de bewegende delen zijn bevestigd aan smalle onbeweegbare ijzeren hekdelen, die zijn bevestigd aan hekpijlers van baksteenm en grijze hardsteen. De hekken hebben in gesloten toestand een convexe welving in het midden, die aansluit op een eveneens convex gewelfd portaal, dat wordt bekroond door een lantaarn. De bewegende hekdelen zijn aan de onderkant versierd met krullen en acanthusbladeren en zijn daarboven ingevuld met spijlen. Het decoratieve portaal bevat naast fijn ajourwerk de naam 'EEMWIJK' en een tussen voluten ingeklemde, achtzijdige lantaarn. De bewegingloze smalle hekdelen aan weerszijden van de hekpijlers zijn eveens ingevuld met een combinatie van krullen en rechte spijlen. De hekpijlers hebben zandstenen bases, eveneens uit zandsteen vervaardigde koppen en een in baksteen opgetrokken schacht. De hoeken van de pijlers zijn gekeperd. De koppen hebben een uitkragende profielrand en worden bekroond door op vierkante blokken staande vazen.

Waardering

Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en de stedebouwkundige waarde:

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats.

- vanwege de stilistische kenmerken en het ontwerp, die aansluiten bij die van het landhuis en de dienstwoning.

- als onderdeel van een waardevol complex.

Het hek is eveneens van belang vanwege de herkenbaarheid en vanwege de gaafheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
524447
Complexnaam
Buitenplaats Eemwijk
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Aan de Vliet ligt de BUITENPLAATS EEMWIJK met vroeg twintigste-eeuws LANDHUIS (1), DIENSTWONING (2), TOEGANGSHEK (3) en ORANJERIE (4). Al in 1650 bevond zich hier een buitenplaats, die in 1721 de naam 'Eemwyck' kreeg toen het in bezit kwam van Jannetje Parvé, vrouwe van de beide Eemnessen. Het oude huis werd gesloopt in 1918 en in het zelfde jaar is het huidige huis gebouwd met de bijbehorende onderdelen. Eemwijk is gebouwd in een Traditionalistische stijl (Um 1800), naar ontwerp van de Rotterdamse architect R.J. Hoogeveen en in opdracht van de eveneens uit Rotterdam afkomstige groentehandelaar en -exporteur Cornelis Blad. Ook de hekpijlers en de andere uit 1918 daterende opstallen zijn ontworpen door Hoogeveen. Cornelis Blad overleed vóór de oplevering van het huis. De eerste gebruiker van Eemwijk werd toen de scheepsbouwer B. Wilton. Deze liet in 1932 een door architect van Essen ontworpen "clubhuisje" bij het huis bouwen. Dit huisje is inmiddels afgebroken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het buiten gebruikt door Rijkscommissaris Seyss Inquart. In 1970 verloor het pand de oorspronkelijke functie en werden er kantoorruimtes in gevestigd van de Besturenraad Protestants Christelijk Onderwijs.

Van bijzonder belang is het voor een belangrijk deel nog in oorspronkelijke staat verkerende inwendige van het huis met onder meer glas-in-lood van de hand van Jan Schouten ('t Prinsenhof, Delft) en een door de beeldhouwer W.A. vervaardigd houten sculptuur.

De oorspronkelijke aanleg van de tuin met diverse monumentale bomen is ontworpen door de bekende landschaps- en tuinarchitect D.F. Tersteeg. Van het oorspronkelijke ontwerp is in de huidige situatie weining terug te vinden, waardoor de tuin buiten de bescherming van rijkswege valt. De aanbouwen aan weerszijden van het aan het eind van een oprit staande huis vallen eveneens buiten de bescherming van rijkswege.

Omschrijving

Complex van een aan een oprit staand, met de achterzijde op de Vliet georiënteerd buitenhuis, een bij een monumentaal toegangshek aan het Oosteinde staande dienstwoning en een oranjerie.

Waardering

De voormalige buitenplaats is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en de stedebouwkundige waarde:

- als een bijzonder onderdeel van de geschiedenis en de ontwikkeling van Voorburg.

- vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke stilistische kenmerken der samenstellende onderdelen, vanwege het bijzondere materiaalgebruik en vanwege de kwaliteit van de ontwerpen. Verder voor het oeuvre van architect R.J. Hoogeveen.

- vanwege de situering aan de Vliet, vanwege de bijzondere betekenis voor het aanzien van Voorburg en vanwege de visuele en functionele samenhang tussen de samenstellende onderdelen.

De buitenplaats is eveneens van belang vanwege de herkenbaarheid en vanwege de gaafheid van in- en exterieur van de onderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Toegangshek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Oosteinde 116 2271 EJ Voorburg BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 3328 Voorburg
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1918 1918 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Hoogeveen, R.J. ; Zuid-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven